cnc ile pcb kart yapan makine

mstfskr_78

Üye
Katılım
7 Şub 2009
Mesajlar
33
Puanları
1
merhaba abiler, ablalar, arkadaşlar...

çalışmakta oldugum şirkette bazen düşük adette elektronik kart ürettiren müşterilerimiz oluyor ve bende patronla konuştum düşük adetli kartlar için bir cnc alalım dedim. bana araştırmamı söyledi eger uygun fiyata bulabilirsem kendim alıp atölyede düşük adetli karları ben yapacam (max boyutu a4 ) tabi makine el yapımıda olabilir. 2 gündür araştırıyorum sadece el yapımı cnc delme makine projeleri buldum ama bana pcb kart yapan makine lazım. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim..




Eger neden böyle birşey yapmak istiyorsun diye soran olursa :)
kendimi bildim bileli elektronikle ugraşıyorum ve harcadıgım paralarla heralde bi dağ olurdu :) tabi bu makineyide elde yapmak isterim ama belki böyle bir imkan yoktur veya çook zamanımı alır :) 1000 2000 3000 tl ye böyle bir makine bulabilirmiyim bunuda bilmiyorum. buarada şunuda söyleyeyim gebze myo 1. sınıf elektronik ögrencisiyim eger bu proje el ile yapılabilirse seneye bitirme ödevi olarakta gösterebilirim :)
 
Merhaba mstfskr_78 , bu linkteki videoyu izlemeni isterim. CNC Baskı Devre Çizme Makinası Görüntüleri Video | Elektronik Devreler Projeler

Eğer istediğin bu ise , bu teknikte bakır plaket 3 eksen cnc router tarafından çizilmek süreti ile yollar diğer kaplı bakır tabakadan ayrılıyor. Ama yolların etrafı komple bakır tabaka ile çevrili. Buda lehimleme işlerinde kısadevre olasılığını arttırır. Fe3cl veya pozitif 20 gibi tekniklerde asit olayı var. Asit kullanılan tekniklerde sadece yollar kalır yolların çevrelerinde bakır tabaka olmaz. lehimlemede kısa devre olayının önüne geçilir. Bu zaten seninde bildiğin bir tespit. Sadece hatırlatmak istedim.

Gelelim makinaya , makina hobby cnc makinaların arasına girmekte. Komple sürücü ve I/O birimleri birleşik hobby cnc devrelerde kullanılan bir kart alıp CNC step motor sürücüsü TB6560 3.5a 3eksen Yeni GittiGidiyor.com'da #38327075 gibi. Bu karta step motorları bağlayıp mach3 gibi pc tabanlı programla kontrol edilip hareket sağlanır. Bu sistemle çalışan bir makina A4 boyutundaki pcb leri rahatlıkla çıkarır. Kesme , işleme motoru olarakta el frezesi denilen motor yeterli gelir.

Mekanik olarak eksenlerde vidalı mil kullanılıp ray olarak sertleştirilmiş çelik mil veya linear ray , arabalar kullanılır.

Böyle bir mainanın maliyeti ise ; Pc tarafı hariç 1000$ civarındadır. Belirttiğin gibi bu maliyete kar oaranınıda koyarsan 3000TL civarı bulması lazım.

Kolay gelsin...
 
Burdan da şu sonuç çıkıyor. Ne kadar hassas ne kadar profesyonel iş istersen o kadar pahalı. PBC kart kazıma cnc leri 30.000$ civarında olduğunu duymuştum. Hatta bir konu vardı bununla ilgili. Kafa devri 60.000 prm. Servo motor, vs.vs... Hız, hassasiyet, kalite = maliyet...

deniz77 arkadaşıma katılıyorum fakat çelik millerle, el frezesiyle, zayıf bir gövdeyle amatör işlemler yapılabilir.
 
sn. deniz77 arkadaşımıza çook teşekkür ediyorum tabi gpeker2003 arkadaşımızada...

aklıma şöyle birşey geldi acaba benim bahsettigim sistemi daha önceleri kullanıp şuanda cnc si perte ayrılmış birisini bulabilirmiyim :) ben o cnc yi tekrar toplar adam ederim :) çünkü ben yukarıda bahsi geçen cnc yi 1. denememde yapsam bile bazı aksaklıklar çıkacagını sanıyorum ama eger son çare benim yapmamsa mecburen yapacam artık :)
 
biri cnc yi perte ayırmışsa demek ki mekanik ve elektronik olarak miadını doldurmuştur. senin yapacağın iş itibariyle hassasiyeti olması lazım. böyle home made cnc ler amatörlükten ileri gitmez. kendin yapacaksan şayet orasına birşey diyemem. ama tek birşey diyebilirim. hadi cnc yapalımla olmuyor muhakkak. bilgi tecrübe teknik vs.vs... yanlış anlama söylediklerimi değerlendirirken bunları da gözönüne al derim. hayırlısı olsun...
 
sn gpeker2003 ilginizden dolayı teşekkür ederim.. :D
 
Son düzenleme:
Madem ilk makina olacak bitirme tezin içinde düşünüyorsun , maddiyat önemli. düşük maliyetli olsun istiyorsan bu amatör dediğimiz tarzda olurki sana daha önce dediğim gibi 3000TL civarı bulur. Profesyonel yapayım dersen ki daha işin başındasın benim profesyonel olarak nitelediklerim kesinlikle servolu sistemlerdirki yakışan budur. 2500mm makina bile 15000TL yi bulur. Ama pcb işi için sana tavsiyem 600x400x150mm net işleme alanına sahip bir mekanik sistemi linear ray , araba , vidalı mil kullanarak yapman. Böylece ufak ama hassas bir makina yapmış olursun. Mecburen bu sistemde maliyet açısından step kullanırsın. bu linkte mekanik parçalar ve stepler ile fiyatları var Birlik Rulman incelersin. Bu sistemde çelik mil , kremayer , falan kullanma. Ray , uygun arabalar vidalımil ve somunu , vidalı mil uç yatakları olacak. Şaseyi alüminyum sigma profillerden yaparsan görsellik gayet iyi olur.
Kolay gelsin başarılar...
 
ilginiz için çok teşekkür ediyorum... bahsettiklerinizi degerlendirmeye aldım. inş başarılı olurum...
 
Bende çok uğraştım bu konuyla ilgili arkadaşların dediği gibi ilk denemede para çöpe gidebilir. Bunun için bence mekaniğini hazır alman
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,847
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst