CNC Başlangıç

ytksz

Üye
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
47
Selamlar herkese,

Kendime CNC router yapmak istiyorum. Forumdaki birçok konuyu, tartışmayı inceledim. İnternetten de epey bilgi topladım. Step motor mu servo motor mu şu mu bu mu derken sistemimi enkoderli step motorla kurmaya karar verdim.

Heniz ortada bir tasarım da yok ama "alüminyum, pirinç gibi metaller (Maksimum 20mm kalınlık) ve ahşap işlemeye uygun olacağını düşünerek bu motor seçimini yaptım. 800x600mm civarında bir büyüklük düşünüyorum. Kullanmayı düşündüğüm 57BHP80 motor ve CWDS556 sürücü. Üç eksen şimdilik planladığım işleri yapmak için yeterli.

Sormak istediğim şu;
1) Motor büyüklüğü düşündüğüm ölçüler için yeterli gelir mi (Hız önemli değil, önemli olan hassas konumlama ve adım kaçırmama)?
2) Piyasayı dolar belirliyor ve malum ciddi bir düşme olmayacak, olsa da düşmenin fiyatlara yansıyacağını sanmıyorum. O yüzden dolar daha da yükselmeden şimdi almam mantıklı olur mu?

Şimdilik bu kadar.
 
1. Sorunun cevabı motorlar hız istemiyorsanız yeterli gelecektir.
2. Sorunun cevabı size kalmış aslında
 
Piyasayı takip edemiyorum. Olur da yerli bir üretici veya ithal daha uygun ürünler ortaya çıkar belki de zarar etmem düşüncesiyle sordum bu soruyu.
Yerli servo üreticisi bir firma görmüştüm otomasyon fuarında ama onlarında fiyatları dolar üzerindendi kullanılan encoder,mıknatıs gibi malzemeler dışardan geldiği için sanırım bizde sadece montaj yapılıyor ne yazık ki
 
Yerli servo üreticisi bir firma görmüştüm otomasyon fuarında ama onlarında fiyatları dolar üzerindendi kullanılan encoder,mıknatıs gibi malzemeler dışardan geldiği için sanırım bizde sadece montaj yapılıyor ne yazık ki

Çok canımı sıkıyor yerli üretimin düşük olması.
 
Çok canımı sıkıyor yerli üretimin düşük olması.
Bizim en büyük sorunumuz üretim yapmamamız zaten şuan ekonomimiz ne yazık montaj üzerine kurulu dolar bugün 4 tl geçtiyse ve euro 5 tl olduysa bunun tek sebebi üretim olmamasıdır ne yazık ki
 
Son düzenleme:
Sorun sadece üretimin düşük olması değil.

Bazı üretimler varki pazarı bulunamıyor, satılamıyor. Çünkü gümrük birliği sorunları, avrupa pazarındaki markaların resmen tekel gibi engellemeleri, ortadoğu'da önümüze çekilen engeller, iran'da önümüz çekilen engeller, Libya'nın %80'i Türk şirketlerindeyken bir gecede uçaklarla bombalayan başlayan Fransa vs.... Var oğlu var yani...

Açıkçası adamlar için her ne kadar ucuz ve kaliteli üretim olsak da onlar gelecek için bunun bir tehlike olduğunu görüyor. Öldürmeyecek kadar pazarlarını açıyorlar. O kadar satıyoruz.

Mesela örnek veriyorum Türkiye'den alman markası seviyesinde, kalitesinde bir matkap yapsanız bunu avrupa pazarında marketlere, raflara, fabrikalara pazarlayabilir misiniz? İstediğiniz kadar uğraşın orada pazarlayamazsınız. Çünkü orada da burası gibi reklamlar network şeklinde. Ve Avrupa'nın tamamındaki reklam sektörü(türkiye dahil) tek bir firmanın elinde.. Dolayısıyla onlar istemedikçe herhangi bir inşaat dergisine bile giremezsiniz.(parasıyla)

Bu sadece Türk markaları, ürünleri için geçerli değil. Batı Avrupa'nın bazı ülkelerine de bunu uyguluyorlar. Maalesef böyle şeyleri parası olanlar güçler belirliyor, organize ediyor. Yoksa bir şekilde artık herşeyi Türkiye'de üretmek mümkün.. Çünkü biraz da olsa para var, destek var. Siz üretmeyi beceremeseniz bile bilen adamı dışarıdan getirir, o robotu kurdurur üretirsiniz. Çünkü para var, güç var.

Yani sorun sadece üretmek değil, satamamak, satacak pazarı bulamamak.

Yoksa birbirimize ürün satmışız. Hiçbir önemi yok. Bir ülkenin geliri ihracatıdır.
 
Kesinlikle haklısınız. Bu yüzden inovasyon ve olmayanı üretmek ön plana çıkıyor. Bu da bilgi toplumu ile mümkün. Bilgi toplumu konusunda emekleme dönemindeyiz. Batı Avrupa da bilgi toplumuna geçişi tamamlayan ülkeler var.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,307
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst