Cikisi kisa devre edilen kaynak makinesinde smps frekansinin dusmesi

Bunalmis

Usta Üye
Katılım
4 Şub 2007
Mesajlar
899
Puanları
181
Inverter tipi kaynak makinasi bosta 60Khz de calisiyor. Eger kaynaga baslarken elektrod yapisirsa frekansi 16Khz'e dusuyor.

Makinananin neden bu sekilde davranmasi istenmis ve boyle tasarlanmis?
 
nasıl ölçtün bilmiyorum merakta etmiyorum. acaba voltaj değerini ölçtün mü kaynak yaparken? hani boşta 57 volt filan verirken kaynak yaparken neden 24 volta filan düşüyor? acaba elektrot yapışınca kendisini kısa devre olmasın diye mi frekansı düşüyor, hani yapan amcalar böyle düşünmüş olamazlar mı? adam gibi kaynak yapın ben de 50-60 khz de çalışayım demiş yapan amcalar, hani acemiler elektrodu yapıştırır da ben kısa devre konumuna geçersem kendimi korumak için belkide frekansımı düşüreyim demişlerdir
 
Bulent hocam,

Tahmin yürütmek istiyorum. Fikrim şu şekilde.

Kaynak makinesi boşta bir gerilim kaynagi gibi çalışıyor. Frekans ve duty ayari yapıp gerilimi sabitledi. Biz kaynak yapmaya başladık ve akim kaynagi moduna geçti. Bu durumda akımı okuyup duty ayari yaptı yine.

Elektrot yapıştı kısa devre akımını akitti ve bu durumda akımı limitlemek icin duty i iyice kıstı. Acaba 60 khz mertebesinde duty kisilinca mosfetler lineer bölgeye mi yaklaşıyor giriyor o yüzden mi frekansi biraz kısıp lineer bölgeden mi uzaklaşıyor?

Sadece bir fikir konunun uzmanı değilim.

Iyi forumlar. Sizi burada aktif görmek çok güzel. Saygılar.
 
Sanirim cevabi buldum.

Makina uzerindeki akim ayar potu 0..5V araliginda referans deger veriyor. Atiyorum kontrol unitesine diyorki sana bu aralikta voltaj verirsem kendini 20..160A araliginda akima ayarla.

Elektrod yapisinca kontrol elektronigi akim ayar potundan gelen gerilimi sifira cekiyor. Yani kaynak makinasi hangi akim degerine set edilmisse edilsin 20A akim verecek hale geliyor. Fakat bu akim kaynak yapacak kadar yuksek. Akimin daha da dusmesi gerek.

Elinde voltaj referansindan baska oynayacak parametresi yok. Mecburen frekansi dusuruyor.

Adamlar kaynak makinasi icin yola cikmislar, sonradan hadi su ozelligi de katalim dediklerinde buyuk capli tasarim degisikligine gitmeden en pratik eklentiyi boyle bulmuslar diye dusunuyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,947
Mesajlar
913,820
Kullanıcılar
449,593
Son üye
purplelake

Yeni konular

Geri
Üst