Chiller Kış Bakımı?

R.K

Üye
Katılım
29 May 2008
Mesajlar
114
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba arkadaşlar,
Elimizde wesper ve daikin marka su soğutma chilleri var. Sadece yaz döneminde kullanıyoruz kışın kapatıyoruz. Bu dönemde kapatmadan önce nasıl bir Bakım uygulanmalı. Su içinde bırakılmalı mı, tahliye mi edilmeli, yoksa hatta koruyucu kimyasallı su mu verilmeli? Yapılması gerekenler nelerdir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Mekan neresidir ayrıca cihazınızın resmini ekler yada modelini verirseniz yardımcı olmaya çalışırız.
 
slm arkadasım çillerin kesinlikle suyu tahliye edılmesi gerekmektedir yoksa su donup çillerin patlamasına neden olabilir içine kesinlikle antifiriz konulması gerekmektedir pislik tutucuların sokulüp temizlenmesi gerekmektedir.
 
Chillerinizin soğuk su tesisatınızdaki suyu tümüyle boşaltın. Soğuk su kollektörünüzün suyunu da komple boşaltın. Soğuk su kollektörünüzün vanalarını komple kapatın. Sadece chillerinizin giriş ve çıkış vanaları açık kalsın. Chillerinizin tahliye musluklarını açın. Soğuk su tesisatınıza antifreeze dökmenize gerek yok. Kışın chillerinizin tahliye musluklarının açık olduğunu arada bir kontrol etmeniz yeterli.
 
Chillerinizin soğuk su tesisatınızdaki suyu tümüyle boşaltın. Soğuk su kollektörünüzün suyunu da komple boşaltın. Soğuk su kollektörünüzün vanalarını komple kapatın. Sadece chillerinizin giriş ve çıkış vanaları açık kalsın. Chillerinizin tahliye musluklarını açın. Soğuk su tesisatınıza antifreeze dökmenize gerek yok. Kışın chillerinizin tahliye musluklarının açık olduğunu arada bir kontrol etmeniz yeterli.
 
Hocam Adana'da bulunuyorum. Burada donma riski olmuyor. Aklıma takılan ise chiller ile uğraşan bir kaç arkadaştan farklı cevaplar aldım. Birisi içinde korozyon önleyici kimyasallı su ile tekrar çalıştırana kadar bırakmam gerektiğini, diğeri ise hattı tamamen boşaltmam gerekiyor. Her ikisi içinde mantıklı cevap arıyorum sadece.
 
İçindeki suyu boşaltırsan korozyon tehlikeside otomatikman kalkmış olur.
 
Tamamen tüm suyun boşaltılması olayı bana oldukça mantıksız geliyor. Bildiğim kadarıyla soğuk suyun donması durumunda chillerde patlayacak olan yada zarar görecek olan kısımı evaptır. Bu durumunda;

Evapın olduğu kısmın susuz bırakılması yeterlidir. Bunun için soğutma suyunun giriş ve çıkış vanasının kapatılıp evap kısmının suyunun boşaltılması yeterli olacaktır.

yada Jeneratörlerde yada araçlarda olduğu gibi sisteme antifriz konularak donma noktasının düşürülmesi suretiyle donmanın önüne geçilebilir.

yada donma ihtimalinin daha az olduğu şehirlerde(İzmir, Adana gibi) her ihtimale karşı su sıcaklığını ölçen bir termostat koyup su sıcaklığının 4 C'nin altına düşmesi durumunda sirkülasyon motorunu devreye alan bir koruma devresi yapılabilir.

Suyun korozyana neden olması nedeniyle boşaltılması gerektiği şeklindeki düşünceye ise katılmıyorum. Koyulan her yeni su içerisinde barındıracağı çözünmemiş oksijen nedeniyle tesisatta daha fazla korozyona neden olacaktır.
 
Chiller kışın normal binek arabalarının tersine çalıştırılmayacağı düşünülürse( işletme altında olmayacağı) don olayında suyun katılaşıp genleşeceği düşünüldüğünde, soğutucu sıvının(su) sistemden tamamen tahliyesiyle bu sorun ortadan kaldırılmış olacaktır. Yani bu bir nevi ateşle barutun bir arada tutulmaması birbirinden uzaklaştırılması mantığına benzer.
 
Ancak suyun boşaltılması içinin boş kalması içeriye oksijen almak demektir. İçerideki suyun az miktarda kalması metal oksitlenmesini hızlandıracaktır. Bu nedenle vanaların kapatılıp antifiriz konulması 2 sebepten dolayı önerilir.

1- donmayı önleyici
2- korozyon önleyici

özellikleri nedeniyle antifiriz konulup sistem korumaya alınır.

Benim müdahale ettiğim cihazlarda dış ortam sıcaklık sensörü ve evaporatör çevresinde rezistansla donatılmıştır. Anakart dış ortam sıcaklığı düşüp don sıcaklığına yaklaştığında bu rezistansı devreye alarak koruma oluşturur. Bu fonksiyon cihazınızda varmı bilmiyorum ama bu durumda unutulmamalıdır.

Bence ,

Cihazınızın koruması varsa enerjisini kesmeyin. Ayrıca vanalarını kapatıp içerisine antifiriz ekleyin.

kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst