CE işareti (Ce belgesi, Markası, Sertifikası)

Katılım
31 Ocak 2008
Mesajlar
227
Puanları
1
CE İŞARETİNE GENEL BAKIŞ
Avrupa Birliġi pazarında satılacak bir ürünün eġer Avrupa Birliġi Direktiflerinden birinin veya birkaçının kapsamına giriyorsa CE Markasını taşıması yasal bir zorunluluktur. "CE" Markası adını Fransızca "Avrupa'ya Uygunluk" anlamına gelen "Conformité Européene" kelimelerinin baş harflerinden almıştır. Bu düzenleme, üreticilerin CE işaretini ürünlerin üzerinde, ambalajlarında ve ürün hakkındaki her türlü doküman üzerinde kullanmalarını zorunlu kılmaktadır. CE işareti üreticilere, ürünlerinin bazı standartlara ve gereksinimlere uygunluġunu saġlama yükümlülüġünü verirken kullanıcılarında ürünün temel kalite ve güvenlik standardlarına uyduġunu bilmesini saġlar. CE Markası (işareti) pek çok kullanıcı tarafından bir kalite sembolü olarak bilinmektedir, CE İşareti (belgesi), ürünlerin, amacına uygun kullanılması halinde insan can ve mal güvenliği, bitki ve hayvan varlığı ile çevreye zarar vermeyeceğini, diğer bir ifadeyle ürünün güvenli bir ürün olduğunu gösteren bir işarettir. CE Sertifikası (Markası) Avrupa Birliġi'nde üretilen ve AB Direktiflerinden birinin veya birkaçının kapsamına giren tüm ürünler için bir zorunluluk olduġu gibi AB üyesi olmayan ülkelerdeki ürünlerin AB içerisinde satılabilmesi için de gereklidir. Bu nedenle CE Sertifikası (Markası) AB dışında üretilen ürünler için de bir "Pasaport" niteliġindedir.

CE Belgelendirme Kapsamı / CE işareti Direktifleri (Yönetmelikleri,Mevzuatları)

Alçak Gerilim Direktifi 73/23/E EC ve değişiklikleri(Endüstriyel Mutfak için)
Elektromanyetik Uyum Direktifi 89/336/EEC ve değişiklikleri(Endüstriyel Mutfak için)
Makine Emniyeti Direktifi 98/37/EC
Kişisel Koruyucu Teçhizat Direktifi 89/686/EC
Asansör Direktifi 95/16/EC
Tıbbi Cihazlar Direktifi 93/42/EEC
ATEX Direktifi 94/9/EC
Radyo Cihazları ve Telekomünikasyon Terminal Cihazları Direktifi 99/5/EC
Gürültü Direktifi 2000/14/EC
Makine ve Alet Testleri (LVD, EMC vb.) (Endüstriyel Mutfak için)
Oyuncak Direktifi 88/378/EEC
Florasan Aydınlatma Balastlarının Enerji Verimliliği İle İlgili Direktif (2000/55/AT)
Taşınabilir Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (99/36/AT)
Ev Tipi Elektrikli Buzdolapları, Dondurucular ve Kombinasyonlarının Enerji Verimlilik Şartları ile İlgili Yönetmelik (96/57/AT)
Ölçü Aletleri Yönetmeliği
İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmeliği (2000/9/AT)
Vücut Dışında Kullanılan Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği
Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (97/23/AT)
Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemlerle İlgili Yönetmelik (94/9/AT)
Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik (90/396/AT)
Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbî Cihazlar Yönetmeliği
Otomatik Olmayan Tartı Aletleri Yönetmeliği (90/384/AT)
Sivil Kullanım Amaçlı Patlayıcı Maddelerin Belgelendirilmesi Piyasaya Arzı ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik (93/15/AT)
Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği
Gezi Tekneleri Yönetmeliği
Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği
Gemi Teçhizatı Yönetmeliği

NEDEN CE BELGESİ (İŞARETİ) ?
CE Belgesi (işareti) AB’nin uyulması mecburi olan bir takım Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında ürünlere iliştirilen bir işaret olduğu için, söz konusu mevzuat kapsamına giren ve AB üyesi ülkelerde piyasaya arz edilecek olan ürünlerin bu işareti taşıması zorunludur.
1996 yılı başında AB ile ülkemiz arasında yürürlüğe giren Gümrük Birliği tarım ürünleri dışında malların serbest dolaşımını öngörmektedir. Ülkemiz Gümrük Birliği ile AB ile ilişkilerinde 3. ülkelerden farklı bir konum kazanmıştır. Bu farklılık AB’ye üye ülkelerle mal satışında tam rekabete girmemizin yanı sıra, mal üretiminde de Birlik içerisinde belirlenmiş standartların Türkiye açısından da zorunluluk haline gelmesidir. Bu kapsamda Türkiye’de CE belgesi süreci üretimin ayrılmaz bir parçası olmuştur, ve bu şekilde Türk malının kalitesini yükseltecektir.
Bu aşamada, Türkiye’de 23 ürün grubunun üreticileri için önceleri sadece AB’ye ihracatta zorunlu olan CE işareti (belgesi), bu tarihten itibaren ülkemizde piyasaya arz edilecek ürünler için de zorunlu hale gelecektir.

CE İŞARETİ (Belgesi) OLMAZSA NE OLUR?
CE İşaretinin(belgesinin) zorunlu olduğu 23 ürün grubu dahilinde ki tüm ürünlerin CE İşareti (belgesi) olmadan AB’ye ihracatı mümkün değildir. Türkiye’de ise son yasal değişikliklere göre ürünün CE işareti (belgesi) taşıması zorunlu hale gelmiştir. Bu zamanla tüm CE işareti (belgesi) zorunlu olan ürünlere getirilecektir.

ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDEN İTHALATTA CE İŞARETİ (belgesi) ?
3. Dünya ülkesindeki bir imalatçı aynı Üye Ülke dahilindeki bir imalatçı gibi ürünü AB pazarına sürerken CE işareti (belgesi) almak zorundadır. Yeni Yaklaşım Direktiflerine göre ürününü tasarlamalı, üretmeli ve gerekli uygunluk değerlendirme prosedürlerini gerçekleştirmelidir.
Eğer üretici ya da üreticinin temsilcisi Avrupa Birliği içinde değilse, bu sorumluluğu ithalatçı yerine getirmek zorundadır. Yani 3. ülkelerden yapılan ithalatlarda CE İşareti (belgesi) sorumluluğu ithalatçı firmaya aittir. Bir başka deyişle, firmalar ithal ettikleri ürünlerin AB normlarına uygun olduğunu garanti etmek zorundadır.

CE İŞARETİ (BELGESİ) NASIL ALINIR?
Ürünlerin CE işaretli (belgesi) olarak piyasaya sunulmasından, CE işaretinin ürüne iliştirilmesinden üretici sorumludur. Üreticinin bu işareti ürüne iliştirmesi için çeşitli alternatifler sunulmuştur :

Düşük riskli ürünler : Bir çok ürün güvenlik açısından düşük riskli ürün gruplarında yer almaktadır. Bu nedenle, üretici uygunluk değerlendirmesini yaptıktan sonra bir beyanname yayınlayarak; ürünün zorunlu güvenlik, sağlık, çevre ve tüketici koruma standartlarına uyduğunu belirtir. Bu beyannamenin normuna uygun olarak düzenlenmesi gereklidir.
Yüksek riskli ürünler : Bu ürünler için üreticinin beyannamesi yeterli değildir. Bu durumda ürünlerin, mutlaka, onaylanmış kuruluşlar (notified body) tarafından test edilmesi gerekmektedir. Onaylanmış kuruluşun incelemesi sonucunda üretici CE işaretine ürününe koyabilir. Son üründe kullanılmak üzere üretilen bütün sistem ve ünitelerin üreticileri, ilgili direktif (kararname) koşullarına uygun olarak komponent ve bileşenlere ait bir dosya ve beyanname ile entegrasyonu gerçekleştirecek üreticilere iletirler. Entegrasyona parça veya bileşen üreten kuruluşlar, ürünlerine CE işaretini vuramazlar.
CE İşareti gerektiren ürün grupları ile Türkiye’de bu ürün gruplarına ilişkin AB mevzuatının uyumundan sorumlu kuruluşlar aşağıdaki tabloda yeralmaktadır.

Sıra Direktifin Kapsadığı Alan Uyumundan Sorumlu Kuruluş
1 Alçak Gerilim Cihazları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
2 Basit Basınçlı Kaplar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
3 Gaz yakan aletler Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
4 Sıcak su kazanları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
5 Elektromanyetik uyumluluk Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
6 Makinalar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
7 Sivil kullanım için patlayıcılar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
8 Otomatik olmayan tartı aletleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
9 Patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanlar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
10 Asansörler Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
11 Dondurucular Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
12 Basınçlı kaplar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
13 Açık havada kullanılan ekipmandan çevreye yayılan gürültü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
14 Floresan lambalarda enerji etkinliği Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
15 Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar Sağlık Bakanlığı
16 Tıbbi cihazlar Sağlık Bakanlığı
17 In vitro tıbbi tanı cihazları Sağlık Bakanlığı
18 Oyuncaklar Sağlık Bakanlığı
19 Gezi amaçlı tekneler Denizcilik Müsteşarlığı
20 İnşaat malzemeleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığı
21 Kişisel korunma donanımları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
22 Radyo ve telekomünikasyon terminal cihazları Telekomünikasyon Kurumu
23 Yolcu taşıma amaçlı kablo üzerinde hareket eden araçlar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı


CE İŞARETİNİN (belgesinin) ÜRÜNE İLİŞTİRİLMESİ?


Ürün gruplarına ait direktiflerde CE işaretinin ürünlere nasıl yerleştirileceğine dair detaylı bilgiler verilmiştir. Üreticiler bu direktifler doğrultusunda ürününe CE işaretini yerleştirmelidir. CE İşareti (belgesi):
- İmalatçısı AB içinde veya dışında bulunsun pazara ilk defa girecek tüm yeni ürünler,
- Birlik pazarına ithal edilecek kullanılmış ürünler,
- Birlik pazarına sunulan komple yenilenmiş ürünler için geçerlidir. Direktifler bazı koşullarda CE işareti (belgesi) taşımaksızın endüstriyel ürünlerin Birlik pazarında serbestçe dolaştırılmasına izin vermektedir.

Bu özel durumlar :


- Bazı ürünler, bir uygunluk beyannamesi düzenlenerek Birlik pazarında sunulabilir. Fakat Birlik pazarı üreticinin kendi beyanından ziyade AB içinde garanti veren bir kuruluştan teminat almalarını istemektedirler.
- İnşaat Malzemeleri kararnamesine göre, insan sağlığı ve güvenliğini doğrudan tehdit etmeyen bazı ürünler, sadece bir uygunluk beyannamesi düzenlenerek Birlik pazarına sunulabilir.
- Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar ve tıbbi cihazlar kararnameleri ile klinik ihtiyaçları için veya kişiye özel, siparişe göre üretilmiş tıbbi malzeme ve ekipmanlar, In Vitro Tanı Cihazlar Kararnamesi uyarınca performans değerlendirmesi maksadı ile üretilen ürünlerin Birlik pazarına sunulması bir beyanname ile mümkündür.
- Potansiyel Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar kararnamesine göre; bir makine-ekipman bileşeni olarak veya bunun koruyucu sistemi olarak işlev gören ürünler ile, Gaz Yakan Aletler kararnamesi uyarınca tesisatlarda kullanılan bağlantı elemanları ve fittingler, birer uygunluk sertifikası ile Birlik pazarına rahatça sürülebilir.
- Otomatik Olmayan Tartı Aletleri kararnamelerine uyarınca, imalatçı adı ile maksimum kapasitesi etiketlenmiş enstrümanlar uygunluk değerlendirme sürecine gerek duymaksızın Birlik pazarına sürülebilir.
- Basit Basınçlı Kaplar ve Basınçlı Kaplar kararnamelerine göre, mükemmel mühendislik becerileri ile üretilen kaplar ve araçlar için de ayrı bir uygunluk doğrulama süreci aranmamaktadır. Bu tür ürünlerin üretilmesinde üretimi kontrol altında bulunduran bağımsız kurumlar görev aldığı gibi, üretim gerçekleştirenlerde özel eğitim ve beceri kalifikasyonları bulunmalıdır.
- Ambalajlama ve atıklar, yüksek hızlı ray sistemler, normal hızlı ray sistemleri de bu kapsama girmektedir.

ONAYLANMIŞ KURULUŞ NEDİR?
Avrupa Birliği mevzuatı, CE işareti (belgesi) taşıması gereken ürünlerden yüksek risk taşıyan ürünlerin, piyasaya arz edilmeden önce konusunda uzman, üçüncü bir taraf olan ve AB Resmi Gazetesinde yayımlanmış kuruluşlar tarafından uygunluk değerlendirmesine tabi tutulmasını şart koşmaktadır. Bu ürünlerin test, muayene ve/veya belgelendirmesini yapmak üzere üye ülkeler tarafından altyapısı yeterli görülen test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşları arasından seçilerek AB Resmi Gazetesinde yayımlanan kuruluşlar “onaylanmış kuruluş” (notified body) statüsünü almaktadır. Üye ülkelerce belirlenen onaylanmış kuruluşların listesi Avrupa Birliği Komisyonuna gönderilmekte ve diğer üye ülkelere duyurulması amacıyla bu listeler AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmaktadır. Bu kuruluşların teknik açıdan yetkin olmaları gerekmektedir.

TÜRKİYE’DEKİ ONAYLANMIŞ KURULUŞLAR?
Ülkemizde henüz faaliyette olan bir onaylanmış kuruluş bulunmamaktadır. Ancak bazı kuruluşlar bu konuda çalışmalarını tamamlamış ve AB onayını beklemektedir.

ONAYLANMIŞ KURULUŞ NASIL OLUNUR?
Bir test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşunun “onaylanmış kuruluş” olabilmesi için tek şart ilgili yönetmeliklerdeki gerekliliklerin yerine getirilmesidir.
Onaylanmış kuruluş olmak isteyen test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşu ilk olarak 23 ürün grubundan faaliyet göstermek istediği alanlarda teknik yapılanmayı hazırlar.
Bu teknik yapılanmanın esası; 17.1.2002 tarih ve 24643 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelik, ilgili ürün grubuna ait yönetmelik ve gene ilgili ürün grubunun bağlı olduğu Bakanlık tarafından hazırlanan tebliğlerdir.
Altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra hazırlanan teknik dosya ile ilgili Bakanlığa başvurulur.
Bakanlık gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, imzalanan protokol gereği başvuruyu Türk Akreditasyon Kurumu’na (TÜRKAK) yollar. TÜRKAK başvuruyu inceledikten sonra olumlu/olumsuz veya sadece görüş bildiren raporunu Bakanlığa iletir. Bakanlık bu raporu da göz önüne alarak karar verir.
Bakanlık en son onaylanmış kuruluş isimlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’na (DTM) bildirir. DTM’de AB Komisyonuna iletir.
Onaylanmış kuruluş AB tarafından da onaylandıktan ve AB Resmi Gazetesi’nde ismi yayınlandıktan sonra faaliyete geçebilir.


ALINTIDIR!
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
ellerinize sağlık herhalde kimse okumamış ama gerçekten hepimizin bilmesi gereken bir malumattır aslında CE.
ben asansör şirketinde çalışıyorum ve şirketin CE sertifikası var ve sertifikada H modülü kapsamında.bende ayriyeten bazı terimlerin(onaylanmış kuruluş vb) ne anlama geldiğini daha derinden öğrenmiş oldum.sağolun
saygılar
 
Merhaba arkadaşım,
Günlük yaşantımız içinde bu işaret ve de buna benzer olan yani tescil niteliği biraz daha geniş kapsamlı olan işaretleri o kadar çok görüyoruz. Fakat kimse bu işaret nedir ve ne işe yarar, anlamı neleri kapsar çoğu arkadaşımız bilememekte. Bende bu yazıyı okur okumaz insanlarla paylaşmak istedim. Böyle güzel olan emekleri paylaşmak benim için ve de insanlar için faydalı olacağını düşündüğüm için bu tarz paylaşımları yaparım. Umarım senin gibi de düşünen sevgili kardeşlerimiz ve de arkadaşlarımız böyle faydalı olacak bilgilerden daimi olarak fayda görür. İlgin ve de alakan içinde ayrıca teşekkür ediyorum...
 
CE İşareti Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında yer alan ürünlerlerin, ilgili direktiflerdeki temel gereklere uygun olduğunu ve uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini belirten bir işarettir. Başka bir deyişle ürünün, temel gerekler olarak tanımlanan ve insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir işarettir.

CE İşareti bir kalite güvencesi değildir, yalnızca ürünün minimum güvenlik şartlarına sahip olduğunu ifade eder. CE İşareti hem tüketiciye ürünün güvenli olduğunu gösterir hemde ürünün AB pazarına girişi için pasaport vazifesi görür. CE işareti taşıması gerekipte taşımayan ürünler AB pazarına giremezler. Yeni Yaklaşım direktifleri kapsamındaki bir ürünün, CE İşaretli olarak piyasaya sunulmasından üretici sorumludur.
 
CE işareti'nin önemi nedir ?

CE işareti, ürüne bu işaretin iliştirilmesini zorunlu kılan ilgili teknik düzenlemeye uygunluğu ve güvenliği gösteren bir işaret olmasının yanı sıra, ticari açıdan da, ürünlerin bir AB üyesi ülkeden diğerine dolaşımı sırasında bir çeşit pasaport işlevi görmektedir. AB' de CE işareti kapsamına alınan ürünlerin bu işaret olmaksızın pazara sunulması mümkün değildir. Bu kural, hem iç piyasada üretilmiş olan ürünler için hem de üçüncü ülkelerden ithal edilen ürünler için geçerlidir.

Türkiyedeki ihracatçıların da AB' ye yapacakları ihracatta CE işareti konusuna dikkat etmeleri gerekmektedir. Nitekim AB üyesi ülkelere ihracat yapan firmalarımız, halihazırda AB' de yerleşik onaylanmış kuruluşlara uygunluk değerlendirmesi yaptırıp ürünlerine CE işareti iliştirdikten sonra ihracatlarını gerçekleştirebilmektedirler.

Diğer taraftan, bu işaretin kullanılabilmesi için, ürün piyasaya arz edilmeden önce uygunluk değerlendirme işlemine tabi tutulmakta ve bu suretle güvensiz bir ürünün piyasaya girmesi engellenmektedir. Bu da tüketicilerin korunmasını sağlanmaktadır.
CE İşareti'nin Türkiyedeki Durum ve Aşamaları

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliğini tesis eden Ortaklık Konseyi Kararı (OKK) uyarınca, sanayi ürünleri ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretinde AB ile aramızda gümrük vergileri, eş etkili vergiler ve miktar kısıtlamaları 1 Ocak 1996 tarihinden itibaren kaldırılmış ve bahse konu ürünlerde üçüncü ülkelere karşı Türkiye, ABnin Ortak Gümrük Tarifesini uygulamaya başlamıştır.

4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun", 11 Temmuz 2001 tarihli ve 24459 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, 11 Ocak 2002 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
 
Arkadaşlar CE işaretini ben kısaca avrupada dolaşabilirlik belgesi olarak biliyorum.CE belgesi bir standart değildir. Ayrıca benim forum üyelerine sormak istediğim başka bir işaret var. Elektronik eşya ve kartlarda ters olarak LR işareti var işretin anlamını bilen var mı acaba?
 
CE Belgesi Nedir? Ne Değildir?
CE Belgesi bir belge olmayıp aslında bir işaretlemedir , yanlış bilgi kaynaklanmasından ve yönledirmeden dolayı ülkemizde CE İşaretlemesi daha çok alınması gereken bir belge olarak algılara yerleşmiştir.

CE Belgesi Nedir?

CE Belgesi bir ürünün sahip olması gereken temel asgari güvenlik seviyesini gösteren bir işaretlemedir. Yani bir kalite göstergesi değil, yasal bir zorunluluktur.

CE Belgesi nerelerde geçerlidir?

CE Belgesi, Avrupa ve ülkemizde geçerli olup, iç ve Avrupa pazarında ürünün satılması ve rahatça dolaşması için zorunlu bir gerekliliktir. Başka bir deyişle ürün pasaportudur.

CE Belgesi hangi ürünler için gereklidir?

CE Belgesi alınması gereken ürünler yönetmeliklerle belirlenmiştir. İlgili yönetmelikleri için bakınız.



CE Belgesi Nasıl Alınır?

1. Aşama Araştırma ve Tespit

  • Öncelikle ürünün teknik özellikleri ve kullanım amacı belirlenerek ürün tanımlanması yapılır.
  • Ürünün CE Kapsamında girdiği direktif/direktifler belirlenir.
  • Ürün direktifi/direktifleri belirlendikten sonra direktif kapsamındaki özel standartlar tespit edilir.
  • Onaylanmış kuruluş gerekip gerekmediği belirlenir. Bazı riskli ürün gruplarında onaylanmış kuruluş zorunluluğu vardır.
  • Direktif veya Direktifler Kapsamında Yol Haritası İncelenir ve En Uygun Yol Haritası Seçilir.(Her Direktifte CE İşaretine Ulaşmak İçin Üreticinin İzlemesi Gereken Yol Haritaları Mevcuttur)
  • Kalite Yönetim Sistemi gereksinimlerinin incelenmesi; (Bazı direktifler CE işareti sürecinde kalite sistemi bulunmasını öngörmektedir)
2. Aşama Test ve Kontrol Süreci

  • Ürünün direktif/direktifler kapsamında belirlenen standartlara göre test,analiz ve teknik kontrollerinin yapılarak gerekli raporların alınması.
  • Gerekli durumlarda(riskli ürün gruplarında) Onaylı Kuruluş kuruluşundan sertifika ve test raporu alınması;
  • Risk Analizinin yapılması;
  • Normlara uygun kullanım kılavuzu hazırlanması;
  • Teknik Dokümantasyon / Teknik Dosyanın hazırlanması;
  • Uygunluk Beyanı’nın yayınlanması;
3. Aşama CE İşaretinin Yerleştirilmesi ve Teknik Dosyanın Saklanması

  • CE İşareti ilgili direktife göre ürüne yerleştirilir.
  • Ürüne ait Teknik Dosya’nın ürünle ilgili direktifte belirtilen süreyle saklanması ve gerektiğinde yetkili makamlara/ piyasa gözetimi yapan yetkili kurumlara sunulabilecek şekilde arşivlenmesi.
4. Aşama Ürünün Piyasaya Sürülmesi

  • Yukarıdaki süreçlerin sonunda ürün CE İşareti taşımaya hak kazanarak, ülkemizde ve AB pazarında rahatça serbest dolaşım hakkı kazanır.
 
CE belgesi /işareti Avrupa Birliği ve Türkiye’ de satılan, üretilen, ithal veihraç edilen ürünlerin asgari güvenlik, sağlık ve çevre koruma gereklerine göre denetlendiğini/ değerlendirildiğini gösterir.

CE belgesi/işareti taşıması zorunlu olan ürünler, ürün direktifleri (yönetmelikleri) ile belirlenmiştir.AB üyesi bir ülkeye ve Türkiye’ye ihracatı veya ithalatı yapılacaksa veya Türkiye sınırları içerisinde üretilmesi ve iç pazara sunulması durumunda, ürünün mutlaka CE belgesi/işareti bulunması ve CE belgelendirme çalışmaları yapılması gerekmektedir.

CE Belgesi/işareti endüstriyel pasaport niteliği taşır, ürünlerin ülkemizde ve AB üyesi ülkelerinde serbest dolaşımını sağlar. CE belgesi olmayan ürünler ülkemizde ve AB pazarında satılamaz.

CE belgesi/işareti Yeni Yaklasım Direktifleri kapsamına giren ürünlerin direktife uygun olduğunu gösterir.Uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren bir Birlik isaretidir.

CE belgesi/işareti ile imalatçı direktifteki mecbur olduğu yükümlülükleri yerine getirdiğini belirtir.Uygunluk değerlendirme prosedürlerini tamamladığını beyan eder.Bundan dolayı üye devletler, ürünün güvensizliğine dair bariz bir delil yoksa ürüne sınırlama koyamazlar.
 
CE BELGESİ-CE İŞARETİ
Gündelik hayatımızda kullandığımız bilgisayardan çocuğumuzun oyuncağına kadar neredeyse kullandığımız her cihazın, ürünün üzerinde CE harflerini görmekteyiz. Peki bu CE ne anlama gelmektedir.

CE harfleri‘Conformite European‘ kelimesinin kısaltılmış halidir, türkçe karşılığı Avrupa Uyumluluğu demektir.

CE İşareti Ülkeler arası ticaretin kolaylaşması amacı ile Avrupa Birliğinin tarafından kullanıma sokulmuştur. CE Belgesinden önce her ülke kendi farklı yönetmeliklerine göre ürün güvenliği standartlarını belirliyor, bu durumda ticaretin önünde ciddi engel oluyordu, CE Belgesi Avrupa ve Türkiye’de ticaretin kolaylaşmasına ciddi katkı sağlamaktadır.

CE Belgesi farklı bir bakış açısı ile Avrupa pazarında kullanılan ürün pasaportudur.



ce-belgesi.png




Ülkemizde CE İşareti daha çok CE Belgesi kavramı şeklinde kullanılmaktadır.

CE Belgesi Nedir?
CE Belgesi/CE İşareti , ürünlerin asgari seviyede sahip olduğu güvenlik, sağlık ve çevre koruma mevzuatlarına uygun olduğunu deklare eden bir işarettir. Kalite unsuru olarak görülmemeli , uyulması yasalarla belirtilmiş zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

En temel güvenlik seviyesi CE Belgesi/İşareti ile başlamaktadır, CE Belgesini, TSE,UL,CSA,VDE gibi onaylarla karıştırmamalıyız. Bir ürünün piyasaya sürülebilmesi için ilk şart asgari güvenlik seviyesini gösteren CE Belgesidir.

Hangi Ürünler CE Belgesi Almalıdır?
CE Belgesi/İşareti taşıması gereken ürünler ilgili direktiflerle belirlenmiştir. Bir ürün bir direktif kapsamına girebildiği gibi birden çok direktif kapsamına da girebilmektedir. Bu durumda üretici/ithalatçı veya distribütör ürün ile ilgili muhakkak iyi bir araştırma yapmalıdır.

Özetle CE İşareti kapsamında:

  • İnşaat malzemeleri
  • Asansörler
  • Gaz Yakan Aletler
  • Sıcak su kazanları
  • Basınçlı kaplar
  • Oyuncaklar
  • Kişisel Koruyucu Donanımları
  • Makinalar
  • Tıbbi cihazlar
  • In vitro tıbbi tanı cihazları
  • Ölçü Aletleri
  • Otomatik Olmayan Tartı Aletleri
  • Alçak Gerilim Cihazları
  • Elektromanyetik Uyumluluk
  • Basit basınçlı kaplar
  • Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbi Cihazlar
  • Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar
  • Sivil kullanım için patlayıcılar
  • Yolcu Taşıma Amaçlı Kablo Üzerinde Hareket Eden Araçlar
  • Gezi Amaçlı Tekneler
  • Radyo ve telekomünikasyon terminal cihazları
CE Belgesi Hangi Ülkelerde Gerekli?
CE Belgesi/İşareti aşağıda haritada gösterilen ülkelerde bir ürünün pazara sokulması için yasal olarak zorunlu kılınmıştır. Örneğin bir ürün Çin’de üretildi fakat Türkiye’de satılmak isteniyor, bu durumda gene ürün CE İşareti taşımak zorundadır. Fakat Çin’de üretilen bir ürün Çinde satılmak istendiğinde bu işaretleme zorunlu değildir.

EU-Member-States.jpg

CE İşaretinin zorunlu olduğu ülkeler haritası
Bir çok ürün için CE Belgesi/İşareti self deklarasyon şeklindedir yani CE Belgesi/İşareti herhangi 3. bir kuruluştan alınmaz. Üretici/ithalatçı ve ya distibütör CE Belgesi/işareti için 3.taraftan eğer yeterli bilgisi yok ise danışmanlık hizmeti alabilir, Standartla uygun şekilde test ,inceleme yapabileceği bir birimi yok ise test laboratuvarı ve muayene kuruluşlardan EN Standartlarına uygun test, muayene ve raporlama hizmeti alabilir.

CE Belgesi/İşareti ile ilgili süreç aşağıdaki grafikte basitçe gösterilmiştir.

jBLaam.jpg


Kısaca CE Belgesi/İşareti Nasıl Alınır?
  1. Uygulanabilir Ürün Yönetmelikleri belirlenir.
  2. Yönetmelikler kapsamında uygulanabilir harmonize standartlar belirlenir.
  3. Standartlar kapsamında ilgili test, muayene ve raporlamalar yapılır.
  4. Teknik Dosya hazırlanır.
  5. AT Uygunluk Beyanı hazırlanır ve imzalanır.
  6. CE İşareti talimatlara uygun şekilde yerleştirilir.
CE Belgesi/İşareti sürecini doğru şekilde yönetmek için aşağıdaki sorulara süreç boyunca cevap aramalıyız:



  • Ürünüm CE İşareti kapsamında mıdır?
  • Uygulanabilir direktifler nelerdir?
  • Ürünle alakalı Harmonize Standart var mıdır?
  • Ürünüm Standartlara uygun mudur? Bu uygunluğu nasıl tespit edeceğim?
  • Teknik Dosya nasıl oluşturulur?
  • AT Uygunluk Beyanı doğru şekilde hazırlanmış mı?
CE BELGESİ NEDİR NE İŞE YARAR?
CE Belgesi/işareti, bir ürünün AB mevzuatına uygunluğunun önemli bir göstergesidir ve ürünlerin Avrupa pazarında serbest dolaşımını sağlar.

Bir üründe CE işareti ekleyerek, bir imalatçı kendi sorumluluğunda CE işareti elde etmek için tüm yasal gerekliliklere uygunluğunu beyan ederek bu ürünün Avrupa Ekonomik Alanı’nda (EEA, 27 AB ve EFTA üyesi ülkelerden İzlanda, Norveç,) yanı sıra Türkiye. Bu, AET ve Türkiye’de satılan üçüncü ülkelerde yapılan ürünler için de geçerlidir.

ce_mark.gif


Bununla birlikte, tüm ürünler CE işareti taşımamalıdır. Yalnızca, CE işareti sağlayan belirli direktiflere tabi olan ürün kategorilerinin CE işareti taşımaları gerekir.

CE İşareti bir ürünün Avrupa üretildiği anlamına gelmemelidir. CE İşareti bir ürünün yasal olan asgari kriterleri sağlayarak Avrupa ve Türkiye pazarında satılabileceği anlamına gelmelidir.

Uygunluk değerlendirmesini gerçekleştirmek, teknik dosyayı oluşturmak, AT uygunluk beyanını yayınlamak ve bir üründe CE işareti iliştirmek üreticinin sorumluluğundadır. Distribütörler hem CE işareti hem de gerekli destekleyici belgelerinin varlığını doğrulamalıdır. Ürün üçüncü bir ülkeden ithal ediliyor ise, ithalatçı AB dışındaki imalatçının gerekli adımları attığını ve belgelerin talep üzerine sunulduğunu doğrulamalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,296
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst