Cctv

agabey1

Üye
Katılım
15 May 2009
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
40
MEGAPİXELÇÖZÜNÜRLÜKLÜ NETWORK KAMERA SİSTEMİ

Megapiksel çözünürlüklü IP CCTV Sistemleri ve doğru bilinen yanlışlar
MEGAPİXEL ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ NETWORK KAMERA SİSTEMİ

Amerika başta olmak üzere son yıllarda özellikle megapixel kameralara olan talep artmıştır. Güvenlik sektöründeki yükseliş özellikle 1990ların sonuna doğru dijital kameralardaki gelişmeler ile başlamış ve 2002 yılından sonra IP Megapixel kameralar ile hız kazanmıştır. Bugün milyonlarca standart dijital kamera ve onbinlerce megapixel network kamerası kullanılmaktadır.

Megapixel IP Kameraların Resim Kalite Avantajı

Megapixel kameraların resim kalitesi, kullanıcılara birkaç yönden fayda sağlamaktadır. Bir çok uygulamada, megapixel kamera bir cctv kamerası ile aynı alanı çok daha yoğun bir çözünürlükle izleyerek kişi yüz tanımlamasını başarılı şekilde gerçekleştirebilmektedir. Hepimiz cctv kamera sistemlerinden alınan, düşük kaliteli ve genellikle olumlu bir tanımlama sunamayan video görüntülerine aşinayız. Megapixel kameralar öncelikle bu ciddi dezavantaja bir çözüm sunmuştur.

Başka uygulamalarda ise, megapixelin manası bir güvenlik kamerasının görüntüleyebildiğinden çok daha geniş bir görüntüleme alanına işaret etmektedir. Elma ile elma karşılaştırması yaparsak, 1 Megapixellik bir kamera, aynı çözünürlük ayarında, bir cctv kamerasının 4 katından daha büyük bir alanı görüntüler. Bu, aynı alanı görüntüleyebilmek için 4 adet cctv kamerası kullanmak gerektiğini, veya başka bir örnek verirsek, 3.1 megapixel kamera için 10 adet cctv kamera kullanılması manasına gelmektedir. Megapixel kameralardaki bu yeni güç ve etki son kullanıcıların standart cctv den megapixele hızlı geçişi benimsemesinde ciddi bir etkendir.

Standart cctv kamera üretici ve satıcıları için pazar payının bir kısmının yitirilmesi ve mevcut geri teknolojiden başka yöne yöneliş manasına gelen bu durum, maalesef geçiş yapanların cesaretini kırıcı bazı yanlışların yayılmasına sebep olmuştur.

Gerçekte durum nedir?

Doğru veya yanlış? Megapixel kameralar cctv sistemlerinden daha pahalı çözümlerdir.

YANLIŞ! Megapixel kameraların cctv kameralardan daha pahalı olduğu yönünde bir kanı yaygındır. Megapixel bir kameranın cihaz bedeli, cctv kamerasına göre daha pahalıdır. Buna rağmen uygulamaların büyük bir kısmında, megapixel network kamera uygulamaları cctv kamera uygulaması maliyetinin %50 ye kadar daha altında kalabilmektedir. Eğer mevcutta kurulu bulunan klasik cctv sistemi yerine IP network altyapısı olmayan bir yere, birebir kamera değişimi ile megapixel network kamera sistemine geçiş yapılacaksa, doğru; daha pahalıya malolacaktır. Fakat birebir değişimde isteğinde dahi sebep, cctv kameralarının ihtiyaç duyulan görüntü kalitesini sunamamasıdır.

Doğru veya Yanlış? Megapixel kameralar, cctv kameralarından daha fazla bant genişliği ve depolama alanına ihtiyaç duyar.

YANLIŞ! Elbette megapixel resimler, cctv resimlerinden daha büyük boyutludur, fakat yine karşılaştırma yapılırken bir yanlış yapılmaktadır. Kamera değişimini istemekteki en temel sebep, kamera kalitesindeki yetersizlik değil midir? Bu durumda kameralar için en makul karşılaştırma 4 adet 704x480 çözünürlüklü cctv kamerası ile bir adet 1280x1024 megapixel kameranın karşılaştırılması olmalıdır. Bütün kameraların aynı konfigüre edilmesi durumunda, aynı sıkıştırma formatında,ve aynı anda aynı noktaya bakması durumunda, megapixel kameranın, görüntüleri birleştirilen 4 cctv kamerasına göre daha az band genişliği ve depolama alanına ihtiyaç duyacağı görülecektir.

Doğru veya Yanlış? Kaliteli bir zoom lens ile, megapixel kameranın vereceği kalitede resim elde edilebilir.

YANLIŞ! Bu iddia kesinlikle ve kesinlikle yanlıştır.

Yeterli bir detay alabilecek kadar alanı görüntülemek lense bağlı değil, resim alanını kapsayan pixel sayısına bağlıdır. Kaliteli bir cctv kamerasında pixel sayısı ortalama 704x480 dır. Genel bir kural olarak plaka tanıma veya yüz tanıma için gerekli olan minimum çözünürlük 1pixel/cm dir. Bu durumda en kaliteli cctv kamerası ile, plaka veya yüz tanımaya uygun bir resimde, 7 m x 4,8 m, yani 33,6 m2 alanı kapsayan bir resim elde edilecektir. Biliyoruz ki, detay almak için en fazla 7m genişliğinde bir resim alınması gerekmektedir. Geniş açılı bir lens resmin netliğini bulandırdığı gibi, zoom lens ile ise daha keskin ama daha küçük bir alanın görüntülenebildiği bir resim elde edilir.

Alternatif olarak, 1280x1024 çözünürlüklü bir megapixel kamera, aynı görüntü kalitesinde 12,8m x 10,24m, yani 131 m2 bir alanı görecek resim sunar. Veya 3.1 megapixel bir kamera ile 20,48mx15,36m, yani 315m2, yani normal bir cctv kamerasının yaklaşık 10 katı büyüklüğünde bir alanın görüntülenebilmesi mümkün olabilmektedir. Bir lens ancak detay alma oranını ayarlamayı sağlar. Geniş açılı bir lens kameraya yakın detayları görmeyi sağlar, dar açılı telefoto lens ise uzaktaki detayların alınmasını sağlar. Fakat hiçbirisi megapixel kameraların aldığı kadar geniş bir alan ve kalitede resim almayı sağlayamaz.

Bu durumda doğru teknoloji nedir?
Hiçbir detayı kaçırmadığınızdan emin olmak için hangi ürünleri seçmelisiniz?

Öncelikle izlemek istediğiniz alanın genişliğini tespit etmeniz gereklidir. Örneğin, 1000 m2 bir otopark alanında, plaka veya yüz tanımlama yapabilecek detayı izlemek için; 30 adet cctv kamerasına, veya 7 adet 1,3 Megapixel network kamerasına, veya 3 adet 3,1 megapixel network kamerasına ihtiyaç vardır.

İkinci olarak izlenecek nesnelerin uzaklığının tespiti gereklidir.Bu doğru lens seçimi için gereklidir. Burada unutulmaması gereken konu lensin kameranın çözünürlüğünü artırmadığıdır. Doğru fokus uzaklığı seçildikten sonra kamera kalitesine uygun lens seçimi yapılmalıdır. Her ne kadar lens kamera çözünürlüğünü artırmasa da , yanlış seçilmiş bir lens rahatlıkla çözünürlük oranını düşürebilir. CCTV kameraları için plastik bir lens dahi bazen yeterli sonuç verebilirken, megapixel bir kamera için mutlaka megapixel kalitede bir lens seçimi yapılmalıdır.

Son olarak, video kaydının istediğiniz kalitede olduğundan emin olun. İzleme sırasında yüksek çözünürlükte canlı görüntü gösteren, ama sağlamaları gereken depolama miktarını tutturmak için daha düşük çözünürlükte video kaydı yapan sistemlere dikkat etmek gerekmektedir. Bunun en kolay yolu ise kurulan sistem üzerinden geçmiş kayıtlardan alınacak bir kare resmin çözünürlüğü ile olacaktır. Bu durumda size teklif edilen sistemlerin kapasitesini ve neye ödeme yaptığınızı daha iyi görebilirsiniz.

Buraya kadar megapixel kameraların maliyet avantajlarını ve potansiyelini anlatabilmek için bazı noktalara değindik. Fakat yine de en uygun karar kendi gözünüz ile görüntüleri karşılaştırmak olacaktır.

Elektronik Güvenlik Sistemleri CCTV Kamera Güvenlik Sistemleri Kamera Hırsız Alarm Sistemi
Kolayca Tamirci ve Servis Aramak Bulmak İnternet Üzerinden
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,931
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst