CAT5 üzerinden DC 12V 1A mümkün müdür?

Katılım
25 Ara 2014
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
32
Merhaba arkadaşlar,
Ufak çaplı bir kamera projesi için varolan CAT5 altyapısını kullanmak geçti aklımızdan kameralar için gelen adaptörler 12v 1A kullanıyor, bu akımı CAT5 üzerinden en uzağı yaklaşık 50 metre olan mesafelere taşımamız mümkün müdür ve mümkünse riski nedir? Ayrıca aynı kablodan hem güç hemde görüntü taşırsak ne kadarlık bir kaybımız olur? Benzer konulu bir başlık daha gördüm ancak net bir bilgi elde etmiş değilim. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse çok memnun olurum şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba.Bakın,50 mt.'de 12 volt,1 amperin iletilirken ayni de kalması mümkün değildir.Daha kalın bakır kesitli kablolar kullansanız bile (Bu bakır kesiti çok da aşırıya kaçmadıkça) bu 12 volt 1 amper mutlaka yine de kaybolacaktır.CAT5 Ethernet (Data) iletim kablosu olarak 70 mt. ile sınırlıdır. CAT 5 in geliştirilmiş versiyonu CAT 5e (Enchanced CAT 5) CAT 5 e göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Tavsiye edilen kullanım mesafesi de 110 metredir.50 mt. uzakta 220 vac ile ac/dc adaptör kullanarak 220/12 ile yani ac/dc ile oradaki mevcut şebekeden adaptörle direk 12 volt,1 ampere dönüştürme imkanınız yok mudur?
220/380 volt ac'yi amperi çok düşük tutarak belki nispeten de çok az kayıpla bu kadar uzağa taşıyabilirsiniz.Ups'lere bağlanan yüksek amperajlı akülerin kalın kesitli akü kabloları bile 1 metreden daha az ve cm.'lerle kıyaslanacak çok az uzunlukta olmaları,yani 12 volt akü voltajında,bu volt/amper oranında kayıp olamadan aküden olduğu gibi ups inverter bağlantısına girmesi özellikle de arzu edilir ve ideali de aslen budur.(12 volt üzerinden bir örnek de verebilmem açısından.) Kolay gelsin.Selamlar.
http://www.avd.com.tr/destek/genel-bilgiler/137-cat5ethernet-kablo-yapisi.html
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori_5_kablo
 
Son düzenleme:
12 volt yerine 14 veya 15 voltluk adaptör kullanabilirsiniz. Gerilim düşümünü azaltmak için kullanılmayan iletkenleri paralel yapabilirsiniz. Böylece iletkenlerin birinde olabilecek kopukluk veya temassızlıkta iletimin kesilmesini önlemiş olursunuz. 220 voltu taşıyıp orada adaptörü kullanmak tehlikeli sonuçlara neden olabilir.
 
Forum da daha öncede benzer bir konuya yorum yapıldı.cat5 serisi kablolar enerji taşımak için tasarlanmamışdır.Sarmal yapısı gereği dc gerilim uygulamak dogru değil üstelik 50m mesafede 12v taşımak hiç mümkün değil.
Bu kablonun enerji taşımaya uygun olmaması bir sorun,dc gerilimin kablo ile uzun mesafeler taşınamaması ayrı bir sorun.
Şunu yapabilirsiniz;öncelikle cat5 değil, cat7 kullanmanız gerekiyor.beslemeyi hattın başından AC 18v olarak gönderip hattın sonunda DC 12v ye çevirmek en akıllıca çözüm olacaktır.cat7....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst