c/c++ da step motor açı kontorlü (PİCsiz) yardım

Katılım
20 May 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
36
S.a
c veya c++ da pic kullanmadan seri port üzerinden rs232 step motor sürmem lazım bunu nasıl yapabilirim 1. sınıf mekatronik okuyorum üniversite hoca yeteri kadar bilgiyi vermeden bu odevi istedi ve veremezsek dersten kjalacağız lütfen yardım ? :( laptopda rs 232 olmadıgı için usb to rs232 kablo aldım
 
herhangi bir işlemci kullanılmayacak anladığım kadarıyla.(yoksa sadece pic mi kullanmak yasak) buna açıklık getirir misin...

Masaüstü bilgisayarın paralel port uygulaması var.İstersen masaüstü bilgisayarın paralel portu üzerinden yardımcı olurum.veya elektronik hobi 1 kitabını al orada paralel port uygulamaları var.Orayı inceleye bilirsin..
 
Bu hocalarda hep öğretmedikleri veya çalışılmayan yerlerden soruyor. :)

Pic kullansan da kullanmasan da motoru sürecek bir elektronik devreye ihtiyacın var.
Basit bir motorsa l297+l298 çiftini veya DIR/PULS çalışan herhangi bir sürücüyü kullanabilirsin. TB6560 vs.

DIRection sinyalini seri port da CD, RTS veya DSR pinlerini HIGH/LOW yaparak sağlayabilirsin.
PULS için de bu pinleri kullanabileceğin gibi TX pinini de kullanabilirsin.
Motorun 200 step/tur ise seri porta 200 adet 0x01 veya 0x0F gibi bitleri ardışık sayılar basman motora bir tur attırır. Hızla ilgili bir kısıtlaman yoksa önerim bautrate'i min tutman.
RS-232 seviyesinde sinyalin boşta ki durumunda -8-12 V aralığında bir gerilim göreceğinden sinyali TTL seviyesine çevirmek için araya bir de max232 takmalısın.
TTL seviyesinde sinyalin IDLE hali HIGH olduğundan sürücünün giriş sinyali polaritesine göre birde sinyali tersleyecek 74HC14 gibi bir inverter kullanman da gerekebilir
 
saygıdeğer abiler o kadar yabancı geliyorki konuşmalarınız :( çünkü hiçbirşey öğretmeden böle birşey istedi iki tane direnç öğretip anakart sormak gibi bişey bu benim için ödevin tam olarak adı seri porttan step motor açı kontorlü ve hiçbir şekilde pic cssc falan kullanılmayacakmış direk rs232 den entegreye oradanda motora bu şekilde olmalıymış lütfen resimle yada programla açıklama yaparsanız çok dua ederim :(
 
Konuya bu kadar yabancı isen işin zor.

Motor sürücüyü kendin yapacaksan, bu forumda, 320volt 'da yada google da l297+l298 li step motor sürücü devresi bi dünya.
Elektronik ile aran iyi değilse motorla uyumlu hazır bir sürücü al. Alacağın sürücü DIR/PULS çalışmalı.

PC tarafında c/c++ bana uzak şeyler. Ama 2 dakika google da bakınınca birşeyler çıkıyor. Hatta çok detaylı bakmadım, çalışırmı bilmem ama hap gibi olanları da var. En azından örnek olur.
CSerialPort v1.28

Seri port pin bağlantıları için google görsellerde --> max232 şemalarına bak.
Sana en az 2 adet çıkış gerekeceği için TX, RTS gibi uygun gördüğün iki pini, max232'nin R1IN ve R2IN girişlerine bağlayacaksın.

Sürücü kart ile sinyal polaritesi uyumsuz olursa max232 nin R1OUT, R2OUT çıkışlarını 74hc14 gibi tersleyen bir buffera gireceksin. Buradan da sürücünün dir/puls girişlerine.
Polarite sorunu olmazsa max232 den direkt sürücüye.

Kolay gelsin..
 
ben yardım ederim istersen paralel porttan sürdüm rs232 ile uğraşabiliriz
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst