Buzzer'lı dijital zar devresi

ajora

Üye
Katılım
11 Nis 2018
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba arkadaşlar, üniversitede elektronik devreler dersi projesi olarak https://circuitdigest.com/electronic-circuits/digital-dice-circuit-using-ic-555 şu devreyi yapacaktık ancak asistan hoca bu devreye buzzer da eklenmesini istedi. En altta devrenin videosu var, buzzer ile yapılacak şey şu: buton bırakıldığında 3'ü temsil eden led yandıysa buzzer 3 kez, 5'i temsil eden led yandıysa 5 kez ses çıkaracak mesela.

Bilgisayar mühendisliği okuduğumdan devrelerden pek anlamıyorum, "basit bu" deyip iki dakikada şemasını çıkarabilecek ya da nasıl yapılması gerektiği hakkında fikir verebilecek olursa çok sevinirim. Teşekkürler.

 
En kolayı sanırım pic'le yapmak olacak. Pic'in her çıkışına 4017'nin çıkışına bağlayıp ona göre bir program yazılabilir.
Bir fikir olarak şöyle söyleyebilirim.
pic'in b0 den b5 e kadar pinlere 4017'nin Q0 dan Q5 e kadar olan pinleri bağla. Pic'in a0 pinine ise devreli buzzer bağla.
Pic kodlamasını da;
port b0-b5 giriş, a0 çıkış.
eğer b0, 1 ise a0 ı 1 sn high yap.
eğer b1, 1 ise a0 ı 1 sn high 0,5 sn low 1 sn high yap
..
..
..
Böyle devam edersin. Bu arada pull up dirençlerini de unutmazsan sorunsuz çalışması lazım.
 
Pic ile direk ledleri sürebilir çıkış pin akımları yeterlidir pic ile ugraşmam diyorsan ledlerin uçları na kodlayıcı bağlayarak buzzer çalıştıra bilirsiniz yada mantık kapıları ilede yapılabilinir siz isteyin yeter
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,913
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst