Buzdolabının soğutucu ve dondurucu kısmını ayrı çalıştırabilmek (veya termostat ayarı)

Katılım
18 Nis 2020
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
43
İyi günler,

Arçelik marka 5094 NF bir buzdolabım var.
Soğutucu kısmını 14-16 derecede fermante olan bir gıda ürünü üretmek amacıyla kullanıyorum. Dışarıdan taktığım bir termostatlı priz sıcaklık 14'ü geçince açılıyor ve 14 olunca kapanıyor, malumunuz.

Bu harici termostatlı priz çalışırken, haliyle buzdolabına giden elektriği komple kapatıp açıyor ve dondurucu da bu aç/kapalardan nasibini alıyor. Dondurucu bölümündeki gıdaları hanım faktöründen dolayı mutfaktaki buzdolabına da alamıyorum ve ürünlerde don-çözül döngüsünden bozulmalar yaşanıyor.

Burada aklıma gelen 2 çözüm (soru) var;
1) Servis çağırsam buzdolabının soğutucu ve dondurucu kısmını iki ayrı fişli çalışacak şekilde ayırabilirler mi? Böylece soğutucu kısmı kapalı olduğunda bile dondurucu kısmı hep çalışsın.

2) (Yukarıdaki işlem olanaksız ise) Buzdolabının kendi dahili termostatından sıcaklık ayarları biraz daha oynanabilir mi?
Mevcut Soğutucu sıcaklık ayarı fabrika çıkışı olarak 2 C - 8 C arasında ayarlanmış. Bunu bir şekilde 2 C-14 C olarak değiştirebilirsem bu da sorunumu görece çözmüş olur. Keza kendi verdiği değerlerle soğutucu sıcaklığıyla oynarsam, dondurucuyu kapatmıyor.

Teşekkürler,
İyi tatiller.
 
Merhaba.
1- No-frostlarda bu ayrı işlemler için 2 ayrı motor-kompresör bulunabilseydi bu söylediğiniz belki o zaman mümkün olabilirdi. Bu nedenle servisi çağırıp iki ayrı fişle bunu ayırmak mümkün değildir. Çünkü dondurucu ve soğutucu bölümlerin uygun (özel set edilen) sıcaklığa gelmesiyle tek bir motor-kompresör arada bir çalışmaya ara verip duruyor. Dondurucu bölüm set edilen bir soğukluğu (-18 , -24 gibi) buluncaya kadar, soğutucu bölüm de termostatla set edilen daha yüksek (2-8 santigrad dereceler gibi) bir soğukluğu buluncuya kadar bu makina çalışmaya devam ediyor. Her iki kısım da uygun soğukluk derecesini bulduğunda asıl (ana) çalışmaya ara verilip NF ancak o zaman durmuş oluyor. Yani "VEYA" mantığıyla değil "VE" mantığıyla çalışarak, dondurucu ve soğutucu kısım ayni anda set edilen değerlere geldiklerinde ortak olan motor-kompresör ancak o zaman kartın iç kumandasıyla duruyor. Soğutucu ve dondurucu kısım set edilen değerlerine gelinceye kadarl birbirlerine bağımlı kalmış oluyor, bağımsız çalışmamış oluyorlar.

2- +14 derecede gıdaların kolayca bozulması söz konusu olabileceğinden bu sıcaklık aralığında çalışan uygun termostat bulmanız çok zor olabilir. Buzdolabı termostat bağlantısını kendi iç kontrol (beyin) kartıyla görmediğinde ise motor- kompresör sürekli olarak (durmadan) çalışıyor.

3- PT-100 sensör uçlu dijital bir termostat (NO- NC röle kontak çıkışlı) kullanıp peltierle çalışan 12 voltluk araç portatif buzdolaplarının soğutma sıcaklığını sadece sabit 14 derece olarak ayarlayıp sürekli soğutma sıcaklığını net olarak bu şekilde sabitleyebilirsiniz. (Bunların iç doldurma/soğutma kapasitesi bu özel çalışmanıza uygun ise)

4- Peltierli soğutucuların yüksek amperli 12 volt DC akım girişini anahtarlamakta ise, 12 volt araç far güçlendirme rölesini, 12 volt AC/DC adaptörle NO/NC dijital termostat kontaklarından olan seri bağlı anahtarlamayla indirekt olarak kullanırsınız. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,270
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst