buzdolabı motoru(ekovat) ile kompresör yapılırmı

150 200 liraya hazır kompresör al diyen arkadaşlarım siz 150 200 liralık kompresör alıp başınız sesten ağrıyana kadar kullanmaya devam edin. ben buzdolabı ekovatı ile 12kg mutfak tüpü ile 5 barlık etna basınç şalteri ile emniyet subabıyla, ibresiyle yani anlayacağınız tam takım büyük kompresörden hiçbir farkı olmayacak şekilde kendime yaptım girişinede basit bi filtre koydum ve 3 senedir dükkanda tamire gelen elektronik cihazlara hava tutmak için araba lastiği şişirmek için ve tel zımba için kullanıyorum ve hiçbir sorun yok. o zamanki şartlara göre maliyetimi yazacak olursak:

-10 liraya hurdacıdan bulunan buzdolabı ekovatı (sağlıklı çalışanını bulabilmek için fazladan 2 3 tane daha alıp seçmek lazım)
-20 liraya hidrofor sistemlerinde kullanılan etna basınç şalteri
-10 lira depozitosunu ödeyerek aldığım boş mutfak tüpü
-10 liraya basınç emniyet sibobu
-10 lira civarı sibop vana giriş çıkış vs bağlantıları için vidalamalı malzemeler
- 5 liraya hava çıkışı için vana
- 5 liraya 6 barlık basınç göstergesi
- 5 liraya 18uf kondansatör (sistemde basınç varken kalkışta ekovatın üzerindeki mekanik starterden daha iyi sonuç veriyor)
- nazınızın geçeceği oksijen kaynağı olan bir kaynakçı (gazaltı elektrik kaynağında bile kaynak aralarından hava kaçakları oldu ve sağlam değil gibime geldi. tüple vidalama malzemeleri tam birleşmiyor gibi geldi bana)
- birazda tecrübe ve mekanik bilgisi

umarım yapmak isteyenlere yardımcı olabilmişimdir ;)


Merhaba tamircihasan. Ben Erzurumdan Selim. Hobi ve genel işlerimde kullanabilmek için kendime bir kompresör yapmayı planlıyorum. Bunun için bir 12Kğ şişman tüp, bir ekovat, basınç şalteri emniyet ventili, basınç saati temin ettim. Tasarım aşaması bu gün bitti. Tüpün fazlalıklarını kestim. Ekovat için stand ve tüpün altına tekerlek yaptım. Yarın akşam bağlantılarını yapacam. Güvenlik Endişelerim var. Takip ettiğin kadarı ile siz bunu zamanında yapmışsınız. Bana yardımcı olur musunuz.
 
Araştırmalarım sonucunda ekovatların bu iş için uygun ve sağlıklı olmadığını anladım.
hele hele oöyle büyük yapayım makineye bağlıyayım akşama kadar çalışsın derseniz hiç bulaşmayın
emeğinize ve paranıza yazık.
ama derseniz ben günde 2/3 defa çalıştırıp bilgisayara filan hava tutarım ona birşey diyemem.
her ekovatın içerinde %15 oranında yag bulunuyor.
bu ekovatlar klima yada buzdolabı sistemlerinde çalışırken soğutucu gazları ve yağı sisteme gönderip emiş borusundan geri alıyorlar.
kapalı sistem çalıştıkları için fazla ısınıyorlar ama içerisinde devir daim yapılan soğutucu gaz ve ısınmasının önüne geçmekte
içerinde pistonlarda çok küçük ve yağın içinde çalışmakta ve ekovat çalışınca devamlı basınç borusunda yağ atmaktan soğutma sisteminde bu yağ gazla beraber borulardan emiş borusundan geri gelip karterde durmakta bu böyle devam etmekte.
gelelim neden uygun olmadığına :
1) siz bu motoru çalıştırdıgınızda sogutucu gaz olmadıgı için aşırı ısınmamnın önüne geçemessiniz yarım saatte motor yanar hele yaz ayında süre daha kısalır.
2) içerisinde bulunan %15 yağıda tanka basacak (dişçide kullanıcam diyen arkadaş bence bi daha düşündün sonra hastasının ağzına yağ gitmesin :)
yağ emişten geri gelmeyeceği için yağsız kalıp yine yanacak.(ama 2/3 ayda bir yağ eklenebilir)
3) emiş açık olacak ve pistonların çalıştığı kartere devamlı dışardan nemli hava girecegi için motorun içi ıslanıp paslanabilecek
zaten küçük küçük olan piston gibi parçaları zarar görecek.
yok illa ben bu işi yapıcam diyorsanız hurdacı hurdacı gezmenize gerek yok
bu işin sektörünü yapan firmalar var
hurda ekovatları revizyonlu yaparak çalışır vaziyette revizyonlu kompresör diye yada çıkma ekovat diye satıyorlar.
www.tevhidsogutma.com adresinde var yanlız perakende , kargo ile satış yapmıyorlarmış.
sadece istanbulda olanlar gidip firmadan perakende alabiliyormuş.

velhasıl bu ekovat; hava kompresörü için üretilmiş bir motor değil.Boşuna emek ve para harcamayın diye bilgim olan kadar yazmaya çalıştım.
kafanıza takılan başka şeyler varsa [email protected] bana ulaşabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,293
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst