BUSBAR sistemleri

Şimdi bir teklif hazırlıyorum mesela büyük bir özel hastane ve orda da bus bar sistemi var üstelik projelerde tüm beslemeler bus barla yapılıyor.Ameliyathaneler dahil.Bence yanlış bir uygulama ameliyathane ve yoğun Bakım ünitelerinin jeneratör ve Şebeke transferinden sonra kablo ile getirilmesi daha mantıklı.Busbarlar herhangibir noktadan arıza verirse bütün sistemi açtırır.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Haklısın hastane otel değilki ya bizim sistemde arıza oldu bugün elektrik veremiyeceğiz,yarına inşallah :).
Böyle olurmu sen insanın hayatıyla oynayamazsın.Bencede busbar sistemleri hastanelerde kısım2 odaları(ameliyathane,yoğun bakım,doğumhane vb..) gibi yerlerde kesinlikle olmaması gerekiyor.
 
Şimdi bir teklif hazırlıyorum mesela büyük bir özel hastane ve orda da bus bar sistemi var üstelik projelerde tüm beslemeler bus barla yapılıyor.Ameliyathaneler dahil.Bence yanlış bir uygulama ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin jeneratör ve şebeke transferinden sonra kablo ile getirilmesi daha mantıklı.Busbarlar herhangibir noktadan arıza verirse bütün sistemi açtırır.

Merhaba, burda busbarlar bir noktadan arıza verirse neden tüm sistemi açtırıyor? Kablonun avantajı tam olarak nedir?

Teşekkür ederim.
 
Kablo ile yapılan tesisatlarda sigorta yada koruma cihazı çıkışından alıcıya enerji kablo ile taşınır ve her alıcı yada alıcı grubu ayrı ayrı kablo ile beslenir.Dolayısı ile herhangibir iletim hattında arıza olması durumunda o alıcıyı koruyan koruma elemanı devreyi açar ve sadece o alıcının devre dışı kalması sağlanır.(tabi bu durum seçiciliği düzgün ayarlanmış sistemlerde geçerlidir ,alıcıyı besleyen sigorta yarine ana sigortanın önce atması durumu da olabilir)
Busbarlarda ise bir busbar hattı üstünden yukarda da belirttiğim üzre çıkış kutuları ,vasırası ile birden çok alıcı aynı busbardan beslenebilir.(Bunu üçlü prize takılı cihazlara benzetebiliriz.Priz hattı yanar yada sigortası atarsa o prize bağlı tüm cihazlar devre dışı kalır.) Bu durumda busbarın arıza vermesi durumunda busbarı besleyen koruma elemanı devreyi açacak ve busbarı enerjisiz bırakacaktır.Dolayısı ile birden çok cihaz aynı anda devre dışı kalacaktır.Busbarların genellikle ana kolon hatlarında tüm sistemi besleyen noktalarda kullanıldığını düşünürsek tüm sistemin yada kolon hattının devre dışı kalması sözkonusu olacaktır.Linkte busbarlar hakkında daha detaylı bilgi var.İncelemeni tavsiye ederim.
Selamlar ,saygılar.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...ilgiler-ve-gerilim-düşümü-hesap-cetveli.1609/
 
verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim rakani. çok faydalı bilgiler...
 
İyi günler arkadaşlar.Busbar sistemlerinin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi almak istiyorum.Şu ana kadar busbar sistemi kullanmış yada bilgisi olan arkadaşlardan beni bilgilendirmelerini istiyorum.
Busbar sistemi Hastaneler için uygun mu? yada şu ana kadar hastanelerde uygulanmış mı? avantajları ve dezavantajlar neler?
Konu için teşekkürler Rakani isimli arkadaşada verdiği bilgilrden dolayı teşekkür ederim bayağı bilgili bir konu olmuş karşılaştığmızı zaman ileride bu tip bir hadise ile bayağı bir fikir oluşturdu bu konu kafamda saolun tekrar teşekkür ederim kendi adıma
 
Konuyu hortlatmak istemezdim ama konu ile ilgili bütün mesajları okuyunca şunu da düşünmeden edemedim ; memleket olarak hala selektif koruma mantığından ne kadar uzağız ; herkez bir noktada olulabilecek arızanın bütün sistemi felç edeceğinden yakınıp korkuyor ama bir allahın kuluda yahu selektif koruma diye bir şey var set değerleri ona göre yapılırsa ; doğru koruma cihazları seçilirse kimsenin başı ağrımaz ; kimsede amaliyat odasında elektriksiz kalmaz dememiş ........
Yalnız şu da var ki memleketimizde malesef teknik ve işbilir bir elemanın yaptığı koruma set değerlerini ; ya bu zıkkım ne açıp duruyor diye ayarlarını kökleyen zihniyet de oldukça memlekette çok makina ve insan zayiatı veririz :)
 
1970 li yıllardanberi ! üretim yapan EAE nin reklamı,2017 yılında tekrar yapılıyorsa,bunca yıl boşa geçmiş demektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst