Bursa'daki Yangın MR Tomografi Kabloları

mesutelb

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
1,198
Puanları
156
Duyduğunuz üzere Bursa daki hastane yangınında ilk belirlemelerde Tomografi ve MR cihazlarının kablolarının sebep olduğu belirtiliyor... Görüntülerde besleme kabloları NYY olarak görülüyor... Sizin yorumlarınız nelerdir?
Yüksek güçlü (30-50kW) ve demeraj akımları yüksek olan bu cihazlar ne kadar tehlikeli ?
 
Son düzenleme:
Bursada hastanede çıkan yangın sonrasında, meslek odası yapmış olduğu açıklamalarda, kablonun halojen kablo olması gerektiği yönünde görüş bildirmiş.

Öncelikle şu konuda bilgisi olan var mı?

1-Yangın kablodan geçen akım sonrasında, kablonun ısınması nedeniyle mi meydana gelmiştir.? yoksa Yangın başka nedenle ortaya çıkmış ve bulunduğu ortamdaki kabloyu mu yakmıştır? Hangisinin hangisine neden olduğu kesin olarak anlaşılabilir mi?

2-Elektrik kontağından çıkan yangın şeklinde bir terim var. Elektrik kontağı derken çekilen akıma dayanamayan ve bu nedenle ayakları eriyen bir açma kapama elemanından mı bahsediyoruz yoksa farklı potansyeldeki iki uç arasında oluşan ark nedeniyle ortamda bulunan yanıcı maddelerin alev almasından mı bahsediyoruz.?

3-Bir elektrik sisteminde sigorta(termik, manyetik şalter) kablonun taşıyabileceği akıma göre belirlenmişse, bu kablonun geçen akım nedeniyle yanması olasımıdır? Doğru sigorta seçimi yapılmışsa ve kablo eriyor yada yanıyorsa bu durum kabloyu yapan firmanın mı yoksa kabloyu oraya çekenin mi hatasıdır.

4-Yangın elektrik pano dairesinde mi olmuş yoksa kablonun geçtiği güzergahtamı meydana gelmiştir.?
 
Sn.hemmuhhemtek,arkadaşın sorularına bende katılıyorum.Bir çok bilinmeyenin yanında bilinen bir şey var ki ,hastane,okul ve topluma açık alışveriş merkezi gibi yerler öncelikli olmak üzere halojen free ,zehirli gaz yaymayan ve yangını artırmayan kablolar zorunlu olarak kullanılmalıdır.
Ben inanıyorum ki bir gün gelecek bizim ülkemizde de,her çıkış nedeni bilinmeyen veya bilinmek istenmeyen yangına elektrik kontağı deyilip geçilemeyecek.Yangının çıkış nedeni bilimsel kriterler ve metotlar ile uzman kişilerce araştırılacak.Elektrik kontağı ne demek açılacak.Öyle olunca doğal afetmiş gibi işlem görmeyecek.Mahkemelerdeki bilirkişi faciası son bulacak.Başta EMO olmak üzere ilgili meslek odaları deli Dumrul'un köprüsündeki gibi geçenden 1 akçe geçmeyenden 2 akçe alıp yan gel Osman hallerinden vaz geçip.Kamu yararına bir şeyler yapmaya başlayacaklar.İşte o tarihlerde hastanelerde yangın çıkmayacak çıkarsa bu kadar vahim sonuçlar doğurmayacak.Sebepleri de basit ve güvenilir bir şekilde belirlenip sorumlular hesap verecek.Ama bu hesap hakkınca olmayacak.Hesabın da hakkınca olması için bir o kadar daha zamana ihtiyacımız olacak.
 
Sormuş olduğum soruların cevabı gelmeyince kendimce kuruntu yaptım. Her halde çok basit sorular sordum ki dikkate alıp yanıtlayan olmadı diye düşündüm. Ama bir yanımda diyor ki yanıtlaması zor sorular bunlar.
Evet, ilgili, bilgili arkadaşlardan cevap bekliyorum. Teknik cevaplar olsun. Havada kalmasın bazı şeyler.
Saygılar
 
Sormuş olduğum soruların cevabı gelmeyince kendimce kuruntu yaptım. Her halde çok basit sorular sordum ki dikkate alıp yanıtlayan olmadı diye düşündüm. Ama bir yanımda diyor ki yanıtlaması zor sorular bunlar.
Evet, ilgili, bilgili arkadaşlardan cevap bekliyorum. Teknik cevaplar olsun. Havada kalmasın bazı şeyler.
Saygılar

Burada bilirkişi heyetinde olan kimse olsaydı Belki yanıtlayabilirdi...
 
SLm;
Yaşanan olaya özgü olarak verilebilecek yanıtların yanısıra genel sorularda var sorumun içerisinde. Kaldı ki madem cevabı bilir kişiler verecek o zaman havada uçuşan yorumlar nedir?
Madem olayla ilgil sorularım bilirkişinin cevaplayacağı bir konu. Sorumun içerisindeki elektrik kontağından çıkan yangın sorusunn cavabı bari olsun :)
saygılar.
 
Sn. Arkadaşlar; Hastane cihazları, ofis cihazları vb. bol miktarda kullanıldığı yerlerde yüksek oranda harmonikler oluşur. Bunu önlemenin yolu cihazın etiket değerlerine göre filtreleme yapmaktır ya da tüm sisteme filtreli kompanzasyon uygulanması gerekir. Türkiyede 3-4 yıl öncesine kadar bu konuda hiç bir uygulama olmuyordu. şimdi ise filtreli kompanzasyon yapılıyor. Bugibi cihazların çok olduğu yerlerde normal bir tesisat uygulaması yapılırsa zamanla rastgele olasılıklarla (aynı anda yüksek kullanım v.s.) bu cihazların ürettikleri harmonikler üst üste gelerek nötr iletkenini aşırı akımdan dolayı koparır. Ve hızlı bir şekilde aşırı akımlar yüksek ve düşük voltajlar oluşur. Bizim kullandığımız tmş w-otomat gibi şalterler Şebeke geriliminin %70-%110 katları arası çalışır. yani bu durumda sigortalar çalışmaz ve tesisatlar yanmaya başlar. kopan nötr den sonraki tesisatlar. genelde cihazların yoğun olarak beslendiği panoya gelen nötr kopar. hatta bu bina tedaştan elektriği a.g. olarak alıyorsa trafo nötr ü bile kopabilir. o zaman o trafodan beslenen tüm binalarda aynı olay olur. bununla ilgili yaşanmış hadiseler vardır.

Bu gibi olayları önlemek için büyük güç tüketen elektronik cihazlarından itibaren trafoya kadar nötr iletkenleri faz iletkenlerinin iki katı çekilir. (EMO nun tavsiyesi.)

Yararlı olacağını umarım
 
o yangının çıkıs sebebi bana göre klimanın kapatılması çünkü çalısan cihaz aşırı ısı yayıyor bu sıcakltıktan dolayı kablolar eriyip alev almıs olabilir bakınız ütm röngen odalarında klimalar açıktır klima beslemeleri ana panodan gelir eğer klima kapatılırsa ortam aşırı derecede ısınır işlemcinin soğutucusu gibi ben öyle düşünüyorum
 
bir maddenin alev alabilmesi için yedi bin derece sıcaklık olması lazım. böyle bir sıcaklığı hangi klima önleyecekmiş merak ediyorum.
 
avm ana sıstemı mutahıtler holojen kablolarla yaparlar ama iş yeri sahipleri çogunlukla buna uymazlar elektrıkcı hangı kablo elınde varsa onunla tesısat yapıyor
tarafımdan bu ızlenmıstır
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,965
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst