Bulaşık için kimyasal olmayan bir malzeme varmı

legrange

Üye
Katılım
19 Ara 2018
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
33
bulaşık için kimyasal olmayan bi temizleyici varmı? çamaşırlar için olanı kullanıyorum boronun yaptığı alerjiden dolayı ama bulaşıklara da bi çözüm bulmam lazım alerjik reaksiyon gösteriyorum
 
Sirke ve karbonatı cam bir kapta karıştırırsanız anında reaksiyona girdiğini göreceksiniz. CO2 gazı çıkacak ve geriye pek birşey kalmayacaktır. İçinde limontuzu olan karışımlar için de bu durum geçerlidir.

SABUN NEDİR? Bir organik yağ ile güçlü bir baz karıştırılıp 55C üzerine ısıtılırsa sabun (süblümleşme) oluşur.
Bu iş için yaygın olarak KOH veya NaOH kullanılır. Bunlar tek başına çok zararlı olurken yağla yaptıkları bileşikler kullanışlı hale gelir. (NaOH ile HCl birleşince de yemek tuzu oluşur.|

Bulaşık makinesindeki kap kacak zaten yağlıdır. Yani yağlı olmalıdır. Makineye sudan geçirilmeden sadece kaba kiri sıyrılıp konulmalıdır. Çünkü bul.mak.deterjanı ağırlıklı olarak güçlü bazlar içerir. Bu bazların sabuna dönüşüp zararsız hale gelerek bulaşıkları temizleyip arınması şarttır. Yağsız bir ortamda bazları arındıramazsınız. Kap kacağın üzerinde kalır ve yiyeceklere karışır. Ayrıca bunlarda oksijen bazlı ağartıcı da vardır ki kalıntı bırakırsa solunum yolları için tehlikelidir.

İşte bu baz kalıntılarını zayıf asitlerle arındırabilirsiniz. En ucuz ve bulunan sağlığa zararlı olmayan organik zayıf asit sirkedir. Ama ağır kokmaması için BEYAZ SİRKE olmalıdır
A101'dekini yıllardır kullanıyoruz. Tavsiye ederim.
Kesinlikle parlatıcı kullanmayın. Parlatıcı denilen şey alkolde eritilmiş sodyum asetat ve bazı kimyasallardır. Bunlar suya karışır. Kaplara sıvanır 72C.de alkol buharlaşır. Geriye kimyasalla kaplanmış su tutmayan bardak vs kalır. Böylece su izi kalmaz.

SİRKE NASIL KULLANILIR
Öncelikle makinenin çalışma süreciri tespit etmeniz gerek.
+Ön soğuk yıkama
+Asıl sıcak yıkama-det bu aşamada alınır.
+soğuk durulama
+sıcak durulama
+kurutma
Makinenin zaman göstergesinden veya mekanik ibreden veya led göstergeden soğuk durulama aşamasını tespit etmeniz gerekir. Diyelimki çalıştırdıktan 40dk sonra. Ben bir zamanlayıcı ayarlıyorum. Bu aşamaya gelip durulamaya geçince yarım su bardağı beyaz sirke döküyorum.
Hem deterjan kalıntıları temizleniyor hem de kireç lekesi oluşmuyor.

Çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne de beyaz sirke koyuyoruz. Ama bu miktar yeterli olmadığı için. Durulamaya geçince yarım su bardağı daha döküyoruz. Det olarak 7-8 yıldır Etimatik kullanıyoruz. Beyazlara çam.sodası da eklenir.

Güçlü baz yerine bazik tuzlardan oluşan deterjan kullanın. Ama pahalıdırlar. Frosch veya Domol

Bunun yerine kendiniz yapmak isterseniz çerçi veya internetten boraks ve çamaşır sodası edinin. Sodyumbikarbonat (ingiliz karbonatı) her yerde var.
Bu üçünden birer ölçü artı yarım ölçü kaya tuzunu bir kavanozda karıştırın. Kesinlikle sirke eklemeyin. Çeyrek ölçü ince toz limontuzu ekleyin. Hepsi kupkuru olmalı. Çünkü l.tuzu ve karbonat suya karışınca reaksiyona girmeli. İyice karışmış bu tozdan 2 tatlı kaşığı bir yıkama için yeterli olacaktır. Buna benzer birçok tarif bulursunuz.

Ben 2lt sirkeye 50ml kaliteli gülsuyu ekliyorum. Kokusu güzel oluyor. Bunu soğuk yerine sıcak(son) durulama suyuna karıştırırsanız da olur.
 
limon ya da limon tuzu yağı da kireci de iyi temizliyor, sıcak suyla reaksiyonu çok iyi, makina temizlemede nasıldır bilemem
 
sirke kauçuk parçalara zarar veriyor orijinal parlatıcı kullanın.
 
Ben daha önce yazdığım tarife göre bul.mak.det. kendim yapıyordum. Dün yaylada gerekli malzemeleri bulamadığım için markete gittim.
Mintax aynı formülle üretmiş. Kilosu 6.50tl a101
Üzerinde fosfat içermez yazan ürün.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,218
Kullanıcılar
449,836
Son üye
oguzhankonak

Yeni konular

Geri
Üst