Bu Trafolar Hangi Tür ?

cancan22

Üye
Katılım
23 Eki 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Herkese merhaba elimde bilgisayarımın güç kaynagından söktügüm trafolar var fakat bu trafoların ne işe yaradıgını çözemedim trafoların üstünde hi-pot yazıyor ve birsürü rakam fotoğraflarını gönderiyorum özellikle büyük olan trafonun ortasından kalın beyaz kablo çıkmış bu nedir ? bu trafoları nasıl test edebilirim? Güçlerini nasıl bulabilirim ? Yardımlarınızı bekliyorum.




20131023_090819.jpg20131023_090843.jpg20131023_090949.jpg20131023_090859.jpg20131023_091041.jpg
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Herkese merhaba elimde bilgisayarımın güç kaynagından söktügüm trafolar var fakat bu trafoların ne işe yaradıgını çözemedim trafoların üstünde hi-pot yazıyor ve birsürü rakam fotoğraflarını gönderiyorum özellikle büyük olan trafonun ortasından kalın beyaz kablo çıkmış bu nedir ? bu trafoları nasıl test edebilirim? Güçlerini nasıl bulabilirim ? Yardımlarınızı bekliyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 13556Ekli dosyayı görüntüle 13557Ekli dosyayı görüntüle 13559Ekli dosyayı görüntüle 13558Ekli dosyayı görüntüle 13560

Merhaba.Psu'dan söktüğünüz bu trafolar smps tipte,yani MOSFET transistörlerle anahtarlamalı prensipte çalışan güç kaynaklarının smps trafolarıdır.Bunları normal 220 volt ac. şehir cereyanı frekansında,yani 50 hz. de hiç çalıştıramazsınız.Eğer çalıştırmaya çalışırsanız,anında kısa devre olmuş gibi davranırlar,sigortayı rahatlıkla attırabilirler.İç sargı dirençleri (Bobinlerinin avometre ile ölçülen omajları) oldukça da düşüktür.Normal 220 volt ac. akım ile çalışan trafoların primer sargılarındaki bobin dirençlerine göre çok düşüktür.Çünkü bunlar yalnızca çok yüksek frekansta çalışmak üzere imal edilmişlerdir ve yüksek frekansta çalışırken bobin dirençleri,bu frekansa göre özel olarak da bulunur,50 hz. veya multimetreyle direk omaj ölçümünde çok düşük bir sargı ölçüm omajları bulunur,bu ferrit çekirdekli bu smps'li trafoların.Kalın beyaz kablo diğer sargılarla yapılan ortak bir çıkış ucudur sadece,tek tek bu emaye bakır uçalrı çıkarılmak yerine hepsi bir yerde demet olarak toplanıp ortak bir çıkış ucu yalnızca bir uç olarak trafodan dışarıya çıkarılmıştır.Butrafolar çok kolay bozulu arıza yapmazlar,ancak izolasyonları bozulursa,kendi iç sargılarından akım deşarjları söz konusu olabilir.Bunun dışındaki durumlarda ise (Gözle tam olarak görülemeyen diğer durumlarda) ölçümle kesin olarak bu arıza durumlarını tam tespit edip ortaya çıkarmak biraz daha güçtür.Bu trafoların arıza yapması durumunda bile multimetre ile yapılan ölçümler,sağlıklı olarak sağlam mı değil mi kararını tam olarak da vermemize neden olabildiğinden (Kabaca yapılan bu türden ölçümlerle),çoğunlukla kuşkulu olan durumlarda da,bu ferrit nüveli yüksek frekanslı smps trafolarının,tamamen yenisiyle değiştirilmesi (Tamirinin yerine) tavsiye edilmektedir.

Üzerinde yazan rakamlar ise ticari olarak,piyasadaki orijinalinin bulunarak satın alınması,yeni bir smps devresi dizayni,vb. amaçlar için,bir künye (Kimlik) görevi görmekte de diyebiliriz.Bu trafoların tamir amaçlı açılabilmesi için genellikle de sıcak kaynayan suda bekletilip laklarının,reçinelerinin sıcak suda tam erimesi beklenilir.Daha sonra sargılar ve nüve yapışmış ve sert,rijit,açılamaz bu durumundan kurtulabilmesi için bu özel işlem yapılır ve sonrasında özenle açılmaya çalışılır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Detaylı açıklamaların için çok sağol hocam anladım olayı.
 
Merhaba.Tv besleme katında karşılaşılan bir arıza ile,bu smps trafosu sargıları arasındaki bir ilişkiyi size örnekle de vermek isterim.Tv besleme katında yer alan smps trafosunun primer sargılarının sadece 28 kHZ.’lik yüksek frekansta çalışırken, TDA 4605 entegresinden gelen kare dalga (28 khz.) ile bu MOSFET transistorünün hiç bozulmadan çalışabileceğini de söyleyebiliriz.Herhangi bir sebeple TDA 4605 entegresi bozulup da,bu 28 khz’deki kare dalga,MOSFET’in kapı (Gate) ucuna gelip transistorü tetiklemezse,o zaman Şebeke girişinden filtre edilip de doğrultularak gelen 310 voltluk dc.’lik akım,smps trafosunun primer giriş sargısından dan doğrudan doğruya geçer.Bu geçiş esnasında da,smps trafosunun 28 khz.’deyken bu frekansla çalışırken primer sargılarının gösterdiği iç direnç (empedans) hiç kalmadığından dolayı, MOSFET transistorünün iç yapısı,geçen bu 310 volt dc.’lik akımla adeta kısa devre olmuş gibi olur.Sonuçta TDA 4605 entegresi bozulunca,MOSFET transistörü de kısa sürede fazla ısınarak bozulur.

Sonuç: MOSFET transistörünün bu özel anahtarlama sayesinde,üretilen yüksek frekanslı akımla (28 khz.) smps trafosunun primer sargılarında oluşan bu büyük dirençle,çalışmasını en sağlıklı şekilde devam ettirebildiği sonucuna buradan kolaylıkla varıyoruz.Kolay gelsin.

Bir tv alıcısında rastlanan besleme katı arızası örneğidir;

Arızanın şekli: Cihaz hiç çalışmıyor, arıza tespitinde Q1 mosfet transistörünün
Drain – Kaynak arasının kısa devre olduğu görüldü. Transistör yenilenice tekrar
kısa devre oluyor.

Arızanın giderilmesi: IC1- TDA 4605 entegresi arızalı, osilatör
çalışmıyor, mosfet sürekli iletimde kalıyor ve bozuluyor.

Alıntıdır:

http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/elektrik/moduller/tvbeslemekati.pdf
 
Tekrar sağolun inceliyorum verdiginiz linki. Sürekli bu trafolara rastlıyordum söktügüm devrelerde sonunda ögreniyorum sayenizde :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,174
Mesajlar
915,637
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst