Bu pano yetişecek.

(Teknikadam41) Üstadım hoşgeldin birkaç gündür yoktunuz inanın mesajlarınızı aradım. Yıldız üçgenle ilgili bir devre ile uğraşıyordum mesajınızı atlamışım kusura bakmayın. Elbette kartal1700 ve diğer bütün arkadaşların mesajları ve tavsiyeleri çok önemli. Hep söyledim ben bu işin en iyisini yaparım, bilirim iddasında kesinlikle olmadım. Elbette hatalı yanlış, bildiğimiz, bilmediğimiz konular vardır. 2-3 gün önce hız kontrollerede voltaj ayarı ile ilgili bir konuda ben 1faz girişlilerden 3x220 alırsınız 3 faz girişlilerden 3x380 alırsınız demiştim. Fakat 3 fazlıların bazı modellerinde çıkışı voltajını belirleme imkanı varmış bir arkadaş söyledi öğrenmiş oldum.
Şunu açık yüreklilik ile söylemem gerekiyor. Bulunduğum bölgede neredeyse hiç sanayi tesisi yok. Yaklaşık 17-18 senedir aynı işte çalışıyorum daha önce okurken kısa bir dönem (1-2 sene) İzmirde iş tecrübem oldu. Hepsi bu; bundan sonra ne bir kurs, ne bir fikir alışverişi, ne bir eğitim ..... alma imkanım olmadı. Farkında iseniz genellikle tecrübe ederek öğrendiklerimi yazmaya çalışıyorum. Belki farklı düşünuyor olabilirim. :-[
Gezer77 kardeşim çoban meselesinde kötü bir niyet yok mesajları baştan sona bir daha okuyun lütfen
 
Dünden beri bunu düşünüyorum: küçük bir motor bağlayacaksınız (3-5 kW) malzeme dolabınızı açtınız uygun bir motor koruma şalteri var. Uygun birer termik ve sigorta da var. Tamamen tercih yapmak size kalmış hangisini kullanırsınız?
Ben fazla düşünmeden sigorta ve termiği alırım. Bunu iyice düşündüm acaba motor korumayı mı alsaydım diye işin içinden çıkamadım. Yaptığımız panoda bizim klasik sistemimizi bozmadan kullanılan malzemeler doğrudur. En azından yedek malzeme dolabımızda kullandığımız tüm malzemelerin yedekleri vardır. Yada herhangi bir dükkandan malzemeleri rahatlıkla temin edebiliriz. (lazer sensör hariç)
Motor koruma şalteri ile ilgili fırsatımız olursa ayrıca tartışmanın iyi olacağını düşünüyorum. Son dönemde sadece Türk yapımı değil yabancı imalat panolarda da fazla kullanılmaya başlandı. Gerek Teknik gerek maliyet gerekse işçilik açısından olayı tekrar değerlendirmek doğru olacak sanırım. M.K.Ş nin (bazı yerlerde) daha uygun olabileceğini düşünmeye başladım.
Yukarıda ne şartlarda çalıştığımı yazdım bu şartlar elektik olayına yaklaşımı daha dikkatli/şüpheci hale getiriyor. (hata yapmam anlamına gelmesin 12 sene önce kendimi öldürüyordum ayrıca yazarım). Ama bakış açım tamamen yaşadıklarıım ile sınırlı olduğu için yorumlarıımda da farklı olabiliyor. Bir örnek yazacağım daha iyi anlaşılır: kesici bir şalterde nötr fazdan önce açarsa ne olur diye bir konuyu hararetli bir şekilde tartıştık. Gerçi konuya benim girdiğimde nötr koparsa ne olur noktasına tartışma uzamıştı. Genel yorumlar mili saniye farkları mutlaka olur dolayısıyla bir şey olmaz şeklinde oluştu. (Ben de mili-mikro saniyelerde bir şey olmayacağı kanaatindeyim). Fakat (Türk mallarında daha az fark ediliyor) 3 fazlı bir seyyar fişi elime alıp inceledim, Nötür ucunun daha kalın ve biraz daha uzun olduğunu fark ettim, Yada 4 kutuplu kaliteli marka bir kompakt şalterin, sigortanın içini açıp nötr kontağının daha farklı (biraz daha geç açacak şekilde dizayn edildiğini) gördüm. ...... ben de olsam bu cihazları dizayn ederken hem güvenlik hem de teknik açıdan dikkat ederdim. Bahsettiğim bu gibi şeylerdir.


Bundan sonrasını lütfen espiri olarak yorumlayın:
Gezer77 arkadaşıma bir cevap vermeyecektim ama benim mesaj yazdığım yada yıdız üçgen ile uğraştığım saatlerde kıymet verdiğim arkadaşlar müdahil olmak durumunda kalmışlar.

EL CEVAP:Sevgili gezer77 çoban kelimesi bu konuda benden önce kullanıldı neden alınıp müdahale etmedin?
Benim özellikle yazmamın nedeni şudur: bu kelime bizim kendi aramızda bir espiridir. Gerçekten de mesleği çobanlık olan ( çobanlık mesleğini icra ederken fabrika adam alacakmış diye başvurup işe başlayan) arkadaşlarımız vardır. Bunlar ne kendilerini gizler ne de utanırlar. Bir iş hatalı yapıldığında cevap hazırdır " ...ne bilem olum ben, böle şele gödümüz mü va buraya çoban olarak gedik......"
Teknik anlatımda bu kelimelerin kullanıldığı yere dikkat ederseniz her iki yerde de (buton dizaynı ve kapağın açılmasıyla lazer sensörün devreden çıkması) insana saygı görürsünüz. Arkadaşların işlerini kolaylaştırmak yada lazer ışınına bakmasını engellemek içindir.
selamlar/saygılar
 
edremit kardeş,,, uygun sigorta,termik mi: motor koruma şalterimi.. bunun için ben bişey diyemiycem.ama aşğıda ki panoda senin sisteme çok yakın.. bu pano bizim mermer taşı silme (cila - parlatma) makinesinin panosu. ama kullandığımız şalt malzeme telemecanikue, belki karar vermende yardımcı olur sana.. gördüğün gibi ne bi AA nede 3x weotomat kullanmışız. motorlara sadece termik m.ş var. senin sisteme çok benzior. sende tırmık motorları varsa burdakilerde kafa(silme tepsi) motorları var. ayrıca plc tüm sitem için değil, sadece makinanın otomatik çalışması içindir. manuel çalışma normal kumanda sistemi..

gelelim şu çoban meselesine.. syn gezer77.. bir işveren + makina sahibi: makinasını kullanacak bir operatör aramakta. iyi iş bilen bir operatör var, maaşı az verirsen durmaz gider, bir yandada köylü daa az maaşa bile çalışan, ve patronun bu işçinin makinasını kullanabileceğine inanır. kimi işe alır : tabiki çobanı.. bakın arkadaşlar benim burda bahsettiğim gerçek çoban. 2. si ise patronun belkide, çoban çalıştırmaktan başka çareside yoktur. neden diye sorarsanız açıklıym. :: ben bir mermer makine imalat fabrikasında bir elektrikçiyim. yapılan taş kesme ve silme makinaları taş ocaklarına ve mermer sanayilerine satılmakta. ve bu fabrika ve ocaklar çoğunlukla şehire uzak yerlerde olur. yani dağlarda.. oraların patronu çevredeki köylerden işçi çalıştırmak zorunda. yani makineleri kullananlar gerçek bir çoban. ha ama edremit arkadaşım bu çoban kelimesine espri ve şakayla devam etti. ve bu konuda onları küçük düşürücü vede aşağılayıca birşey ben göremiyorum.
ha burda makineye veya elektrk panosuna yanlış bir uygulama yapılmasından dolayı makinedeki veya panodaki bir hasarda suç tabiki işverendedir.. (sen getirir hiç iş bilmeyen adamı makinenin başına koyarsan olacağı budur)
geçenlerde benim usta,, mermer fabrikasına elektrik arızasına gitti. ve geldiğinde anlatıor :: adam elindeki sopayla sayıcıya değer girmeye çalışıyormuş. :d :d :d enteresan değilmi? aşağıda bize arızalı diye gelen sayıcıya bir bakın arkadaşlar. sizce elle basarakmı o hale gelmiş..

makinelere gerçekten çok güzel sistemler düşünüyorduk. mesale kumanda panelinde bir dokunmatik ekran o.paneli. kullanacaktık ama sonra vazgeçtik. nedenmi o ekrana 3 gün sonra bir halini bakın bakalım. gerçi onları kullananlardada fazla suç yok . .çalışılan ortam aynı zamanda çok sulu ortam.. elleri çoğu zamn su çamur içinde. biz bunları düşündük ve kullanıcı için daha uygun bir kumanda kontrol paneli hazırladık.. operatör paneli telemecanique nin XBT-N411 büyük motorlar tek butonla start stop..
 

Ekli dosyalar

  • Image(061).jpg
    Image(061).jpg
    25.1 KB · Görüntüleme: 67
Kartal1700 arkadaşa katkılarından dolayı teşekkür ederim. Fotoğraftaki mermer kesme makinası (SD) konusunu bir ara gündeme getirirseniz sevinirim. Hala ölçüm için enkoder/sayıcı mı kullanılıyor? Bakın lazer sensörler falan tecrübe etmeye çalışıyoruz Benzer şeyleri siz de deniyormusunuz yeni bir şeyler var mı?
Bu arada panomuzu unuttuk. Bugün enerji verdim fırça motorunun rediktöründe mekanik bir arıza çıktı. Mekanikçi arkadaşlar söktüler yarın komple deneriz (İnşallah). Pazar günü bu silo ile mal vermeyi düşünüyoruz.
Fırsattan istifade bugün lazer sensör ile uğraştım. Programı basit oldu. 10.000 mm de +/- 5 milimetre hassasiyeti var. Sensörün 1 çıkışını dijital çıkış olarak direk röleye girdim bunu 9 metre ayarladım emniyet olarak mal seviyesi 9 metreye ulaştığında silo doldu sinyali verecek. Diğer çıkışını 4-20 mA olarak ayarladım bunu bir proses kontrol cihazına girdim (projedeki gibi)
Kontrol cihazı olarak EMKO ESM 9950 kullandım. Fiyat/performans bakımından oldukça yeterli çok esnek programlama özellikleri var. Ayrıyetten TÜRK MALI (malesef bazı hassas işler için hala JUMO .... kullanmak zorunda kalıyorum). Atelyede EMKO'yu lazer sensörden sinyal alıyor gibi (4-20 mA) çalıştırarak öncelikle Ölçülen değerin metre olarak ekranda görülmesini sağladım. Daha sonra mal bitti 30cm, silo doldu seviyesini 8,5 metreye ayarladım. Silo dolu ve mal bitti sinyalleri cihazın set değerleri olduğu için çalışma şatlarına göre ayarlama imkanımız olacak (işe yarayacak) diye umuyorum. Toz olayı ve önünden geçen yongalardan daha az etkilemesi için histeresiz ve filitre zamanları koydum. Bu çalışmanın fotoğrafları aşağıdadır.
NOT: Özellikle ucuna pot bağlı sağ taraftaki (emko'ya sinyal verdiğim) dikdörtgen cihaza dikkatinizi çekmek istiyorum imal tarihi 1979 alman malı. 220 V beslemesi var direnç(potansiyometre), akım, gerilim, ve pals girişleri 0-20mA ve 0-10V çıkışı var. Tekrar yazıyorum imal tarihi 1979
 

Ekli dosyalar

  • sensör ayar.jpg
    sensör ayar.jpg
    92.2 KB · Görüntüleme: 76
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaslar bende bu konuda bır alınma yok sadece onları egıtmemız gerektıgını vurguladım sadece
 
mutlaka...... montaja gittiğimizde makine konusundaki her türlü talimatı (kullanımı, bakımı,arza nedenleri:,olası sebepleri ,yapılması gerekenleri , İŞ GÜVENLİĞİ , önlemler,) gibi birçok konuda bilgilendiriyoruz. tabi bunları ne kadar ciddiye almamaları ALLAHIN emridir. :D :D konuya devam edelim (mesleki olarak). sn edremit te öyle yapmış zaten. böylesine bir konuyu bizlerle paylaştığın için biz teşkkür ederiz. ölçüm için sadece Z ekseninde plc ye dijital giriş verdiğimiz bir PNP sensör var. lazer sensör konusunu biraz daha açarmısın. 0-10 V veya 4-20 mA olarak çıkış veriomu. bir hareketli bi cisim okutarak enkoder veya bir sensör gibi kullanabiliomuyuz.
elektriksel olarak birçok eklemek istediklerimiz var.. ama makinalara sürekli değişiklik yapamıyoruz.yaparsak eğer standartlık kalmaz. en son yaptığımız değişiklikde: plc ye analok modül ilave ederek. sürücülere hız referansı sabit referanslar verdik. yani eksenlerin sabit hızlarını kullanıcı artık ekrandan giriyor (Hz olarak). sonra X eksenine(semer, büyük testerenin olduğu eksen)ve Y eksenine(gövde-köprü ileri geri)enkoder koyduk(y ekseni daha önceden sensörle sayıyodu).. x(testere) ileri yöde(kesim yaparken) öndeki swice çarpıp geri gelip arkadaki swice çarpıp duruyo ve y(gövde) nin hareketi başlıyordu. şimdi ise ekrandan girilen mesafe boyu kadar gidip (kesimini yapıp) sonra geriye başlangıç naktasına geliyor.swicler yine aynı yerlerinde duruyor ama yalnızca emniyet swici olarak. ve plc de bu encoderler için fast counter(hızlı sayıcı) sayımda hata yapmaması için kullandık.
edremit( hala ölçüm için encoder sayıcımı kullanılıyor) derken bunlardan daha iyi ve daha hassas sayım yapan cihazlarmı var.. yoksa biz teknolojinin gerisindemi kaldık ;D ;D :( ama bu sistem çok oturdu yerine(encoderle yapılan).. çünkü kramyer dişlinin hareketine tam bi ayak uyduruyor. mesafe olarak 1 mm nin 10 da 1 ine kadar dahi hassasiyet. ve büyük testere motorunun(90 kW) çektiği akımı ekranda göstermesi vede akım kontrolüyle çalışması için :: 0-5 A ri 4-20 mA e dönüştüren bi akım transdüseri(akım izleme modülü) kullanarak(akım trafosundan akım transdüserine, ondanda plc nin analog modülüne ) giriş verdik. amaç :: amper çoğalınca testerenin kesim hızı azalacak, amper düşüncede hızlanacak.potansiyometre devre dışı..
senin şu alman cihazı beni biraz düşündürdü.. o tarihlerde 0-10 V ve 0-20 mA analog sinyaller varmıydı. panoda başka bi aksilik çıkmamıştır inşallah?
 
Ayrı bir konu olsaydı daha iyi olurdu neyse. Benim pano bitti sayılır.
Gezer77 kardeşim alımadıysanız problem yok eğitim tabiki şart haklısınız. Aklıma şöyle bir yazı geldi:

KÜÇÜK İNSANLAR KİŞİLERİ
NORMAL İNSANLAR OLAYLARI
BUYÜK İNSANLAR FİKİRLERİTARTIŞIR

Gelin biz olayları tartışmaya devam edelim:
Ben aslında fabrikanın kuruluş (kuruluşa başlangıç) yılını yazdım o cihazın imal tarihi mutlaka daha eski olmalı. Hala her özelliği ile çalışıyor. (kondansatörlerde kuruma dahi yok)
Öncelikle şunu söyliyeyim ben profesyonel pano imalatçısı değilim. ;) Ara sıra böyle şeyler çıkıyor form da paylaşmak istedim. Herhengi bir makina için seri olarak imalat yapmıyorm yapsaydım mutlaka geliştirmeye çalışırdım.
Sanırım PLC kullanarak çok daha hızlı ve hatasız bir noktaya gelmişsiniz. X ve Y eksenlerindeki problemleri en aza indirmişsiniz. Kabloların kırılması, enkoderlerin mekanik problemleri ve su (nem, rutubet) problemleri yaşarmısınız bilmiyorum. 10-12 sene önce SD ler için tasarladığım bir modül vardı kontaklı ampermetreden sinyal alarak mekanik olarak testerenin kesim hızını azaltması için bir düzenek hazırlamıştım PLC sayesinde bu daha kolay olmuş.
Z ekseninde (sonsuz vidanın dönüşünde) bir gelişme yokmu? PLC den sinyal alıp hız kontrol ile motoru yavaş durdurup gene hız kontrol ile frenlemek gibi.Balatalı Frende mekanik problem çok oluyor bir süre sonra ölçü kaçıyor. Hız kontrol kullanılırsa başlangıçta hızlı 2-3mm kala yavaşlatılıp tam yerinde durması sağlanabilir hem ölçü hem de zaman açısından kar sağlanır gibi geliyor.
Lazer sensör'ü ben de ilk defa tecrübe ettim katalaogdan buldum bu ürünü. 2 adet çıkışı var 1 tanesi dijital olarak programlanabiliyor diğeri ister dijital ister analog programlanabiliyor. Analog çıkış 0-10V veya 0-20mA seçilebiliyor.
Şöyle düşünün bir çok ürünü azar azar satan bir manav acaba TERECİYE TERE SATABİLİRMİ? ;D :) ;)
 
merhaba edremıt kardes bu kadar yogunlugun ıcerısınde ben olsam buraya tek kelıme yazacak zaman bulamazdım senı ayrıca tebrık ederım kardesım
 
sn EDREMİT konuya geç kaldım. (bu aralar işler çok yoğundu.)
güzel bir yorum yapmıssın..ama bizde bir manavız ;D :D (tereci olsak manavdan tere almak için gelirmiyiz? gider hal den alırız ;D :D) >>bilgi paylaşıldıkça çoğalır<< diyorum bende..
z ekseninde (aşağı-yukarı)herhangi bir gelişme yok.eskisi gibi direk kontaktörle 380v yol vererek çalışıyor. ölçümünü, sensörün yuvarlak bir dişliyi sayarak yapıyor.ölçümde kaçırmaması için ise motor frenli konuluyor.
lazer sensörleri başka bir sistem için düşünüyorm.araştırmaya devam edicem.
saygılar....
 
Sayın Kartal1700 ben de balatalı frende zamanla mekanik problem yaşanıyor demiştim. Ayrıca endüktif proksi sensör biraz uzaklaşırsa görmüyor... Eminim ki z eseni ölçümü de kısa zaman sonra değişecektir.
Neyse konu hakkındaki son durum için yaptığım çalışmaları gecikmeli de olsa yayınlamak istiyorum. Yaklaşık 1 aydır hiç bir problem yaşamadan çalışıyoruz. önce resimler...
 

Ekli dosyalar

  • silo.jpg
    silo.jpg
    90.7 KB · Görüntüleme: 76
  • pano1.jpg
    pano1.jpg
    88.2 KB · Görüntüleme: 76
  • pano2.jpg
    pano2.jpg
    91.4 KB · Görüntüleme: 77
  • pano3.jpg
    pano3.jpg
    92.8 KB · Görüntüleme: 79
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,854
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst