Bu motoru jeneratör olarak kullanma.

abuzerefendi

Katılımcı Üye
Katılım
22 Ara 2012
Mesajlar
451
Puanları
99
Yaş
40
arkadaşlar elimde büssürü bozuk flopy ve cd rom var. bu floppy motorları ile küçük şarjlı pilleri şarj eden rüzgar gülleri yapıyorlar. neyse benim anlamadığım şey şu

sil.jpg

motorun üstünü çıkardığında içi resimdeki gibi oluyor. şimdi burada sağ altta 2 kablo üst üste olan yer ile üstteki 3 yerden birine multimetrenin ucunu değdirirsen, 0,2 ile 0,3 volt arası ac elektrik akımı oluşuyor.

yukarıdaki 3 uçun üzerinde de W Y U yazıyor. diğer 2 kablonun birleştiği yer ise sanırım - uç oluyor. bu floppy nin motoru step motor olduğu için heralde çok yavaş çevirdiğinde bile elektrik akımı oluşuyor. şimdi ben bu uçları seri olarak bağlarsam voltaj artar diye düşünüyorum ama bunu nasıl seri bağlayabileceğim?

bu motor nasıl kullanılabilir? bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. bu 4 kablo ucuna lehim ile ekleme yaptım. devre şu anda devre dışı durumda ve geri gelen akımı kesmiyor. yani elektrik üretir pozisyonda ama bu rüzgar gülü projelerindeki voltajı bu motor ile alamadım hala.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Normal motorlar kucuk ruzgar gulu yapip pil sarj etmek icin uygun degillr pek yazici, fotokopi makinalarindan cikan 6 veya 4 ucu olan step motorlar uzerine yonelirsen eminim basarili olursun. Ben yapmistim birkac ruzgar gulu.
 
4 veya 6 baglantili olanlar icin bu devreleri kullanmalisin ama once olcu aletiyle motor icindeki bobinlerin uclarini tespit etmen lazim bu devrelerle hemde dc ye crvirmis olursun
 
resimdeki motor step değil BLDC motor (fırçasız dc motor) ve enerji üretimi için hem yetersiz hem de verimsiz olur (genel anlamda değil sadece flopide kullanılan için)
 
resimdeki motor step değil BLDC motor (fırçasız dc motor) ve enerji üretimi için hem yetersiz hem de verimsiz olur (genel anlamda değil sadece flopide kullanılan için)

360 step yazıyor ama kartın arkasında. o yüzden 200 steplik yani 200 adımlık motorlardan daha verimli çalışırlar diye düşünmüştüm. bu floppy veya hard disc drive içindeki step motorlar bu iş için uygun değil mi?

Yazıcıdan söktüğüm 3 motor daha var ama bunlar 2 çıkışlı düz dc motor. bir tane 6 kablolu motor vardı fakat onda da çevirdiğimde hiçbir kabloda gerilim oluşmuyor diye direk atmıştım. sanırım motor bozuktu. şimdi ben o 6 kablosu olan alttaki resime benzer motorla mı bunu denemem lazım?
kare-kesitli-adim-motoru.gif
 
Aynen o step motor işte, 6 uç birbirinden bağımsız 2 ayrı ortak uçlu sargıya bağlantılı dirençlerini ölçerek bu uçları bulmalısın.
 
hmm peki ben motor bulunca uçlarını sorarım o zaman sonuçta 6 uç var bunlardan nasıl 2 uç bulacam. 2 çift dersen toplam 4 kablo eder diğer 2 kablo ne oluyor?

vay beee ne usta oldum haaa hemen parça arttırdım bile :D
 
1 tanesi ortak uç olmak üzere 3 er tane ucu bulunan 2 adet birbirinden bağımsız sargı :D artan bişi yok henüz :p
 
Senin amacun seri baglamk mi enerji üretmek mi

Sent from my Discovery using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,247
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst