Bu ev aynı zamanda bir santral

Murat

Site Yetkilisi
Yönetici
Site Yetkilisi
Katılım
19 Şub 2006
Mesajlar
1,607
Puanları
581
Yaş
42
Konum
izmir
Bu ev aynı zamanda bir santral

Pamukkale Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği Temiz Enerji Evi, enerjisini üretiyor, fazlasını da depoluyor

Pamukkale Üniversitesi bünyesinde, temeli Temmuz 2006'da atılan 'Temiz Enerji Evi'nin açılışını yapan Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Türkiye'yi enerjide bağımlılıktan böyle adımlar kurtaracak" dedi. Üniversitenin Kınıklı Kampusu bahçesine kurulan ve aynı zamanda yenilebilir enerji araştırmaları laboratuvarı olan 'Temiz Enerji Evi'nin açılışı dün yapıldı.

Bakan Güler, açılışta yaptığı konuşmada, "Türkiye böyle gelişmelerle dışa bağımlılıktan kurtulacak. Büyük işler küçük adımlarla başlar. ICHET'i kurduk, Bor Enstitüsü'nü kurduk. Hidrojen enerjisi konusunda Türkiye öncü olacak. Yenilenebilir enerji ekonomimize büyük katkı sağlayacak" dedi.
Pamukkale Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen projenin yöneticiliğini Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Harun Kemal Öztürk yaptı. Prof. Dr. Nejat Veziroğlu'nun başkanlığını yaptığı UNIDO - ICHET, DPT, TÜBİTAK ve Miami Üniversitesi, Bereket Enerji ve Nexans İletişim destekledi.
Proje, 'güneş pilleri' kullanarak hidrojen elde edilmesi ve konutun elektrik ve ısı ihtiyacının karşılanması, vakum tekniğiyle gıdaların soğutulması, güneş enerjisiyle meyve ve sebzelerin kurutulmasını içeriyor.



Üretip depoluyor
Projenin yöneticisi Doç. Dr. H. Kemal Öztürk, proje hakkında şu bilgileri verdi:
"Bu evin bütün enerjisi, kışın ısıtması, yazın soğutması ve ihtiyaç duyacağı elektrik enerjisinin tümü güneş enerjisiyle sağlanıyor. Benzeri çalışmalar yapılıyor, ancak bu kapsamda ve bu büyüklükte bir bütünlük içerisinde uygulamalı anlamda Pamukkale Üniversitesi Temiz Enerji Evi'in benzeri yok.
Bu sistemden herkes faydalanabilir. 5 kilovat gücünde bir sistem kuruldu. 2.5 kilovat gücünde hareketli, 2.5 kilovat gücünde sabit güneş pilleri aracılığıyla güneş enerjisi evin ısı ihtiyacını karşılıyor, kalanı da hidrojen olarak depolanabiliyor. Güneşli olmayan havalarda da konutun enerji ihtiyacı çevreye zarar vermeden sağlanabiliyor.
Türkiye'de ilk defa hem güneş enerjisinden, hem hidrojenden elektrik üretildi. Güneş izleyicilerin ürettiği elektrik, akülerde depolanıyor. Aküler dolduktan sonra fazla olan enerji hidrojene dönüştürülüyor. Üretilen hidrojeni tanklarda depoluyoruz. İhtiyaç olduğunda elektriğe dönüştürüyoruz."
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Teşekkürler paylaşım için,güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda,ayrıntılı rapora,detaylı bilgiye sahip olan arkadaşlar varsa paylaşırlarsa sevinirim.
 
bende pamukkale ünv de okuyorum ve bu temzi enerjide çalışan 3 arkadaşım var yakından incelemedim ama dediklerine göre faydalı bi iş yapıyormuş :)
 
Petrol fiyatlarının artması ve rezerv konusundaki spekülasyonların fazla olması, ülkeleri alternatif enerji kaynaklara yöneltmeye başlamıştır. Avrupa çok önceden bunu tespit etmiş ve uygulamaya geçmiştir.
Ülkemizde alternatif enerji kaynaklarıyla elektrik üretimi için, teşvik getirilmesi kanaatindeyim ve orta vadede getirileceğini de düşünüyorum.
 
aslında en iyisi en karlı olanı nükleer enerji kim ne derse desin en iyisi nükleeer başka ülkeler bizi korkutarak nükleersiz türkiye kampansası yapmamıza neden oluryor halbuki gelişmiş ülkelerde çok sayıda nükleer santral mutlaka kesinlikle var...
 
Konunun farklı noktalara çekilmesini istemiyorum ama Sayın saseahmet, çok haklısınız. Sadece Avrupa'da ve Amerika'da 100'lerce nükleer santral var. Türkiye'de olursa çernobil oluyor da, Avrupa ve Amerika'da olunca temiz mi oluyor.
 
Arkadaşlar konu "nükler santral kurulsun mu" başlığı altında yeterince tartışılıyor düşüncesindeyim, sizden ricam burada da en azından güneşten enerji elde etme yolları nelerdir verimleri nelerdir, gibi konularda bilgi alış verişi yapmamız. bu konu bence sürekli ihmal edilen bir konu.

Güneşin 1metre kareye ortalama 1,2kw güç verdiği düşünülürse ihmalin ne kadar büyük olduğu ortadadır.

Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst