Bu akım değeri normal mi? (Motor)

Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
380/660 V şeklindeki bir etiket; motorun sargılarına uygulanacak olan gerilimin maksimum 380 V'luk olduğu anlamına gelir. Bu durumda bu motor fazlar arası gerilimi 380 V şebekede üçgen ve fazlar arası gerilimi 660 V olan şebekede yıldız bağlı olarak çalışmalıdır.

Bizim motoru bağladığımız şebekenin gerilimi fazlar arası 380 V olduğuna göre, motor tam yükte çalışıyorken ki bağlantı şekli üçgen olmalıdır.

Bu durumda bu motoru 380 V şebekede yıldız bağladığımızda sargılarına 220 V düşer. Sargılarına 220 V uyguladığımız için kalkış akımı kök3te bir oranında düşer ve motor daha düşük akımla yol alır. Motoru yıldız şekilde çalıştırmaya devam edersek motor üçgendeki akımından daha fazla akımı(nominal akımının 3 katı) çekmek durumunda kalır ve eğer aşırı akım koruma çalışmaz ise motor sargıları yanar. O yüzden belli bir zaman sonra motorun yıldız bağlantıdan üçgen bağlantıya geçirilmesi gerekir.

Özetle;
380/660 V motora yıldız-üçgen yol verilir.
Yıldızda kalma süresi uygun şekilde ayarlanarak, bu motorun yıldızdan üçgene geçmesi gerekir.
55 kW motor tam yükte yaklaşık 100-110 amper'e kadar akım çeker.
Kalkış akımı nominal akımın 4-8 katı arası olur.
Yıldız durumunda ise kalkış akımı nominal akımın 2,3-4,6 katı kadardır.

Bu verilerle bakıldığında bu motor tam yük akımıyla çalışmayan, kalkışta ve yükte herhangi bir sorunu olmayan bir motordur diyebiliriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst