Boya Dolum Otomasyonu yazılımı. Sizce yazdığım doğru mu?

Katılım
22 Kas 2012
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
33
Okulda birkaç arkadaşım dönem ödevi yapıyorlar Boya Dolum Otomasyonu diye hocada yazılım konusunda yardım etmemi rica etti. Ben yazdım bir tane ama dogrumudur değilmidir diye yardımlarınızı bekliyorum. Kısaca anlatayım çalışmasını.

Starta basıldıgında konveyörümüz dönmeye başlıyor konveyorun üzetinde üç tane tank var ve bu tankların altında da sensörler birinci tankın altındaki sensör algıladıgı an konveyör duracak ve birinci tanktan boya kutusuan dolum başlayacak ayarladıgımız süre sonunda da dolum sona erecek sonra tekrar starta basılarak diger tankın altıan sürülecek kutu.... Üç tankın calısmasıda bu sekilde.

en son tank yani üçüncü tanktanda dolum yapıldıktan sonra tekrar starta basılıyor ve könveyor uzerınde ki kutu karıstırma bölümüne geliyor burdada bir sensor algıladıgında piston assagıya iniyor piston aşşagıya iner se motor donuyor ben piston aşşagı inme ve motor donme aşamaları için timer kullandım birer saniye sonra işlemler gerçekleşiyor istediğimiz sürede karışım bitiyor motor duruyor ve piston eski konumuna dönüyor ben aşşagıda ki yazılımı yazdım henüz plc ye yükleyip denemedim ama çalışacagını düşüyorum. Similasyonda süre sorunları yaşasamda istediğim gibi çalıştı. Sizce bu dogru mu ekstra birşeyler eklemem gerekiyor mu?

Çok abartmaya gerek yok basit sekilde calıssın yeter :)

Buyrun yaptıgım yazılım :)

Not yazılımda kapat kapatma diye yazmısım network baslıgına orası karıtırma olacak :)

60971.png

28132.png

71703.png

27434.png

65125.png




88497.png

71418.png

34599.png
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    19.6 KB · Görüntüleme: 21
  • 2.jpg
    2.jpg
    20.7 KB · Görüntüleme: 15
  • 3.jpg
    3.jpg
    19.6 KB · Görüntüleme: 11
  • 4.jpg
    4.jpg
    19.6 KB · Görüntüleme: 10
  • 5.jpg
    5.jpg
    17.1 KB · Görüntüleme: 10
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Yazdığın programı üstünkörü inceledim, doğru olabilir fakat yanlış anlamazsan anlattıklarına bir iki ekleme yapmak istiyorum.

1. Öncelikle konveyör dönerken konveyör motorunu istediğin yerde tak diye durduramazsın. Bu iş imkansızdır. Bunun için inverter kullanılmalı ve duruş ivmelenmeleri parametre listesinden ayarlanmalıdır.

2. Pistonun aşağı inmesi durumunda timer kullanmışsın. Teknik olarak iş görür fakat bazı durumlarda sistemin çalışmaz. Bir saniye olarak gözlemleyip işi yaptığını varsayalım:

Kompresör basıncın düşerse veya piston yataklarında sorun çıkarsa veya en basitinden basınç ayar valfi kullanırsan piston aşağı inme süresi değişir. 1 saniye dışına çıkar. İşte bu gibi durumlarda ve böyle proseslerde PLC'deki timer yerine piston üzerine monte edilebilen reed kontaklardan kullanılır. Piston üzerine reed kontak monte edersen sana dijital olarak 1 veya 0 bilgisi gönderir ve pistonun konumunu öğrenebilirsin.

Şimdilik ekleyeceklerim bu kadar. Eğer diğer arkadaşlar da inceler ve yorumlarını yazarlarsa daha sağlıklı sonuçlar alırsın. Ben nacizane önerilerimi söyledim.

İyi çalışmalar.
 
xismet, dediklerine katılıyorum konveyor durdurma konusunda rediktörlü dc motor kullanmıs arkadaşlar deneme yaptık sensor algıladıktan sonra duruyor cok ama cok az bir gecikme var ama kutunun buyuklugu göz önüne alınınca hiç farketmiyor diyebilirim

piston konusuna gelirsek dediğin gibi red kontak ekli zaten yazılımda red up, red down diye dediginden anladıgım su timer yerine sensör algıladıgı an assagıya insin diyordun dah kesin daha net öyle mi çünkü zaten pistonun konumunu belirlemek için red kullandım

- - - Updated - - -

Cevabın içinde teşekkürler :)
 
frenli motor olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,323
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst