Bosch Marka Makinedeki Tuz Göstergesi Arızası Giderilmesinin Paylaşımı.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba.

Sizlerle 14.01.2000 tarihinde alınan ve 2003 yılında ilk arızasını gösteren "4 yıkama programlı, SGS 4002 Bosch" marka bulaşık yıkama makinesinin arızasını,belki benzer arızalara da bir katkısı olabilir düşüncesiyle paylaşmak istiyorum.

Bulaşık makinesi yıkama programı ayarlanıp,içi doldurulduktan ve calgon yıkama tozu koyulup çalıştırıldı.Makina çalışmak istiyor,fakat bir yerde bir engelle karşılaştığı belli şekilde vınıltı çıkarıp takılıp kalıyordu.Makinayı da yeni aldığımız seneler olduğu için çok fazla da ailecek de deneyimimiz bulunmuyordu.Yoksa tuz,su gelmemesi veya parlatıcı eksikliğinde, ayni şekilde hafif bir vınıltı çıkarmak suretiyle makinanın, daha programın başında tamamen duracağını düşünüp dikkatimizi bu noktalara verirdik.

Sözün kısası makina, tam anlayamadığımız komşumuza sorup, onun da bu konuda pek fazla bilgisi olmadığını görerek işin aksaklığını gidermek bizim(Daha doğrusu benim)
üzerimize kalmıştı.İlk müdaheleyi birkaç parçayı söküp takmayla belki bir yerde temassızlık(Elektrik sensörü temassızlığı olabileceğini biraz da olsa düşünmüştüm)olabileceği düşüncesiyle makinanın alt fiskiyesinin altındaki ızgaralı bölüme monteli filtreyi çıkarmakla başladım.Sürmeli ızgarayı(Süzgeci) kaldırdığımda yıldız vidalarla sabitli komple bir bölüm(Ünite) gördüm.Elimde özel bir yıldız takımı ne yazıkki o tarihte bulunmuyordu.Değişik kalınlıkta kontrol kalemi uçları ve ince uçlu düz tornavidalarla bu "esrarengiz ünite" kısmını söküp çıkardım.Anormal herhangi bir durumunu,kopan,sıkışan parçasını göremedim.Üniteyi temizleyip, orijinal yıldız vidalarıyla birlikte tekrar orijinal haliyle yerine taktım.Arızayı herhalde biraz zor bulacağım düşüncesiyle tüm parçaları yerine taktıktan sonra, tekrar son defa makineyi çalıştırmaya karar verdim.

Makinanın hazırlıklarını yapıp da başlatma düğmesine bastığımda gördüğüm manzara beni çok şaşırtmıştı.Üzerinde geri dönüşüme benzer bir simge bulunan "tuz lambası" kırmızı renkte yanıyordu.Makinann arızası anlaşılmış oldu:Tuz eksilmesi ve makinanın içindeki bir aksaklıktan dolayı bizim bunu görememiz.Hemen marketten "calgon" marka tuzu alıp makinanın tuz konsantrasyonunu tamamladığımda, makina aksaksız olarak yeniden eskisi gibi çalışmaya başladı.

Burada yanmayıp tutukluk yapan "tuz lambası" ne yazık ki, komşumuz da dahil tüm aileyi yanıltmıştı.Belki bir şeyler oynamış,irtibat eksikliği düşüncesiyle bilmediğim, fonksiyonunu o yıllarda tam olarak da araştırıp öğrenmediğim bu esrarengiz üniteyi söküp tekrar yarine takmam bir şeyleri(Bağlantıları normale döndürmüştü) makinanın lehine değiştirmişti hiç şüphesiz.Araştırmacı-meraklı kişiliğim burada tesadüfen de olsa bir işe yaramış oluyordu.

Zannedersem bu üniteyi söküp tekrar yerine takmak; ya fiziksel,ya da elektronik-fiziki yoldan temas zorluğu yaşayan tuz lambasını yakacak bir özel sensörü veya bu özel devreyi tetikleyen parça ya da bölümü yeniden, tesadüfen de olsa eski durumuna döndürmüştü.

Mutluydum,servis çağırmaya gerek kalmamıştı.Garanti süresi bir yıl idi ve o tarihte de bitmişti.Zaten makina da ayda sayılı günlerde, çok fazla çalışmamaktaydı.
 
Muhtemelen makine uzun zaman kullanılmadığından pompa pervanesi contası yapışarak sıkışma yapmış. Siz de pompanın vidalı kapağını söküp elle pervaneyi çevirince yapışkanlık giderilerek pervane döner hale gelmiş. Böylece makine çalışmaya devam etmiş.

Aynısı benim başıma da gelmişti 1 sene kadar kullanılmayan bir Bosch SGS5302 modelinde.

Yani yumuşatma ünitesinin ve tuz lambasının çalışmamakla bir bağlantısı bulunmuyor. Tuz kullanmasanız da, lamba yansa da makine çalışmasına devam edecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,603
Son üye
devrim25

Yeni konular

Geri
Üst