Bosch Halı Yıkama Makinesi Su Pompasını Söküyoruz.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba.Değerli arkadaşlar,öncelikle hayırlı cumalar.

8nJJdd.jpg


Bugün Bosch halı yıkama makinesinin su pompası ünitesini temizleme amaçlı yani Bakım için de sökmüştüm.25 watt.lık yarım ac. saykılıyla çalışan italyan malı bir su pompasıdır sökeceğimiz bu su pompası.Bir referans olarak bundan sonraki bakım işlemlerinde diğer üyelere bir ışık da olabilmesi amaçlı bu söküm bilgilerini anı anına da sizlerle paylaşmaktayım.

7m44ZY.jpg

MYrrBN.jpg


Önce 25 watt. max. 4 bar su basıncı sağlayan su pompasının lehim bağlantılarını pompadan tam ayırıyoruz.

ElZZBZ.jpg

Ryqqv7.jpg


Daha sonra yıldız anahtarla 4 adet vidayı pompayı yataklayıp sabitleyen şeklinden kurtarmak için açıyoruz.

GnllOb.jpg

jJooGW.jpg


Pompayı su tankından gelen su hortumundan ayırmak için açık ağızlı 13 ve 14 nolu anahtarları kullanıyoruz.Su basma tarafındaki hortumu hortum ucundan nazikçe çekerek çıkarmış oluyoruz.

GnllaN.jpg


Yukarıdaki resimde tüm pompa parçaları dağılmış haldedir.

MYrrn2.jpg


Pompayı parçalarına tam dağıtmadan önce yukarıdaki pompa sabitleme kapağı ve muhafaza parçasını bir tornavida yardımıyla esneterek üst parçayı yerindeki yuvasından (Tırnağından) kurtarıp açmış oluyoruz.

0VQQPD.jpg

DXapV1.jpg


Pompanın çalışan (rotor) kısmını aldığımızda geriye sadece stator bobini sarılı selenoid kısmı kalıyor.Bu selenoid 220 vac'ye seri bağlı bir diyotla bağlı olarak çalışıyor ve ac.nin yarım alternansıyla tam olarak da çalışmış oluyor.Omaj ölçümünde probu ancak tek yönde değdirerek (Diğer yönde diyot ters yönde polarlanmış olacağından bir omaj değeri okumanız hiç mümkün değil) yaklaşık olarak 900 ohm.'luk omaj değerini de okuyabilirsiniz.Makinanın üniversal motoru (Çift hava dolaşımlı,yani motor bobinlerinin soğutması ayrı bir kanaldan,emme kısmı havası ise başka ayrı bir kanaldan gelen havayla sağlanan ve bu havaları asla karışmayan,çift hava dolaşımlı özel motor) ise yaklaşık 26 ohm.'luk omaj değerinde geliyor avometre ile yapılan omaj ölçümünde.İkisi beraber paralel olarak çalıştığında ise avometre ile omaj ölçümünde yaklaşık olarak 26 ohm.'luk bir değer okunuyor.

ydXgPL.jpg


Selenoid bobinin ortasındaki oyuktan çıkan rotor (elektromıknatıs tarafından bir sağa bir sola yarım alternansla hareket eden) parçası 2 yayınındaki faturadan yayları çıkmış haldeyken yukarıdaki gibidir.

ZN0mVG.jpg


Yaylar 2 yanından tam takılı halde iken de yukarıdaki gibidir.

XW5mq3.jpg

aq6mM4.jpg


Yaylar yalnız başlarına ise yukarıdaki resimdeki gibidir.Birisi konik,diğeri ise düz sarımlı özel çelik yaylardır.

O2PmMn.jpg


Yukarıdaki plastik parça pompa kapatıldığında hem emme kısmındaki valfi,hem de basma kısmındaki valfi içine alıp taşıyan plastik bir kovan gibidir.Dış plastik gövdesi görevini de görmektedir,asıl pompanın bu pompalama işlevinin tam olarak gereçekleştiği yer de tam olarak burasıdır.

rL7n6P.jpg


Yukarıdaki basma hattının klape (valf) kısmının yay ve çek valf parçalarıdır.Bunlar plastik pompa gövdesi kovanının içinde monteli olarak yer almaktadır.Monteleme işlemi de bir nevi süzgeç görevini gören delikl,plastik bir kapatma/tespit tapasıyla,kapağıyla tam olarak da olmaktadır.

27bBaN.jpg


GnlaDV.jpg


1PXq6G.jpg

XW5mMO.jpg

BXk3OG.jpg

A2pWGQ.jpg

vzqryD.jpg

qqrVN3.jpg

p4LlNN.jpg

P3gm2v.jpg

6R0dpN.jpg

rL7npB.jpg

rL7npM.jpg


Pompa elemanlarını kirlerinden,tozlarından iyice temizledikten sonra açarken izlediğimiz yolun tersini yaparak su pompasını toplamış oluyoruz.plastik kovanın üzerine metal bir burç geçtikten sonra,açarken dış gövdeyi bir tırnak yardımıyla sıkıca kavrayıp tutan üst çelik parçayı "U" şeklindeki esnek çelik parçasına tırnağını atlatarak sıkı olarak geçirmiş ve son olarak bu pompayı da kapatmış oluyoruz böylece.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Üniversitedeyken sınıftaki kızlar derdi ki , senle (yani aslında elektrikle falan ilgilenen diyelim) evlenen ne kadar şanslı derlerdi, bende sevinirdim :) Meğerse elektronik aşkı evli için bir lanetmiş :) :) bazen ikisinden birini tercih etmek zorunda kaldığını hissediyorsun :)

"binbaşı" eline sağlık... inşallah bir gün tanışırız. Şahsen tanışmayı çok isterim. sağlıcakla...
 
@binbaşı hocam peki bu parça neden çalışmaz?

Bende Fakir 9800s halı yıkama makinesi var, yaklaşık 2 sene sonra bugün tekrar kullanayım dedim ancak pompa (rotor) çalıştığı halde su çekmiyor. Önce tıkanıklık mı var diye hortumlara baktım birşey yok, sonra pompayı yerinden sökerek çalıştırdım yine vakum yok. İçini parçalara ayırıp baktım herhangi bir problem görünmüyor, içinde zamanla bozulup kırılan herhangi bir parça izine de rastlamadım, oringler de sağlam gibi. Birşey mi atlıyorum acaba anlamadım gitti?
 
Bir zamanlar yetkili servisin birinde çalışırken bu tip pompalardan müşteriler çok şikayetçiydi, fabrikdan gelen yeni pompayı dahi dışarıda denediğimde çok iyi çalışmadığını gördüm ki avrupada üretilmişti, sanıyorum ki sorun piston milinin oksitlenmesiyle plastiğe sürtünmesinin artması, silikon yağı temin edip mili yağla tekrar bütün parçaları elden geçirip birleştir. Sn. Binbaşı'nın çizimde açıkça belirttiği çekvalf görevi gören parçaların yönüne dikkat et!
 
Daha sonra tekrar dağıtıp birleştirdiğimde pompa da makine de sorunsuz çalıştı. Süpürge hortumu ek yerlerindeki oringlerden bazıları çürümüş, onlar da yenilendi. Yine de tespitleriniz doğru, en kısa zamanda yağlamayı da halledeyim. Teşekkürler..
 
Tekrar merhabalar. Son bir şeyi daha ekleyeyim. Bu su pompasını susuz çalıştırmamaya (Halı yıkama makinesi kullanım kitapçığında da özellikle bu belirtilir) azami dikkat edin! Çünkü pompadan geçen bu su, hem çalışan parçaları bir nevi yağlama görevini yapıyor,hem parçaları çalışırken iyi soğutuyor,hem de 220 volt dc ile çalışan özel bobinini soğutup devamlı kullanımda çok ısınıp yanmasını önlemiş oluyor.Yani ayni anda 3 ayrı işlevi vardır,depodan pompaya gelen bu soğuk şampuanlı suyun.

Su nozuldaki bir memeden püskürürken aniden kesilince halı yıkama makinesini asıl fişten çekmeden hemen önce 2. bir anahtarla bağlı bu pompa anahtarını hemen kapatmanız gerekir.Birkaç sn.'lik susuz çalışmasında bir sorun olmayabilir,ama bu süre çok uzarsa parçalar kuru sürtünme ile direk çalışacağından sn.by lent'in de bahsettiği gibi yağsız durumda tutuk çalışma veya parçaların paslanmasıyla sürtünme tehlikesi sorunlarında da dikkatimizi çekmeye çalıştığı üzere bir tehlike asıl o zaman meydana gelebilecektir.

Makine ana (asıl) emme motoruyla birlikte çalışırken pompanın ayıt edici bir sesinden, püskürtmenin hiç olmamasından veya şeffaf olan su deposunun boşaldığını direk gözleyerek bu pompanın susuz çalışmaya başladığı anda 2. anahtardan onu hemen kesip kapatmak gereklidir. Pompa ömrünü veya bir sonraki olası aksaklık için bu revizyon (Bakım) süresini çok uzatmak buna çok dikkat etmekle ilişkilidir de diyebiliriz.

Not: Su pompasının içten tıkanmasını uzun vadede tam önlemek için makina üreticisinin tavsiye ettiği halı şampuanını kullanmak, arap sabununu kesinlikle eritip de kullanmamak ve depoya makineyle birlikte verilen hunisiyle veya çeşmeden direk koymadan önce bu suyu bir tülbentle,süzgeçle,vb. süzüp öyle koymanızda büyük yarar vardır. Çünkü yabancı parçalar suya karışırsa,bu pompa çok hassas olduğundan zamanla kısmen veya tamamıyle, pompanın içindeki şampuanlı suyun geçisini zorlaştıracak şekliyle kolayca tıkanabiliyor. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Arkadaslar bu pompanin yerine baska bir pompa kullanmak istiyorum.cok gerizekali bir sistem .
Pompanin basinci kac br bilen varmı
 
Merhaba. Bosch halı yıkama makinesinin;
Motor gücü : absolute (max) 1500 watt, asıl motor gücü 1200 watt

Bosch BMS6000' da kullanılan orijinal su pompasının teknik verileri;
Su basıncı : Max. 4 bar
C.E.M.E Eng ET508
18 PINN193LO4AAGP
Volt: 220 - 240 VOLT AC ; frekans: 50 HZ.
25 W ; 60 santigrad derece
Kolay gelsin.
 
Arkadaşlar ben bu pompanın yerine arac silecek pompası takmayı düşünüyorum.
Olurmu
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst