Boru tipi bakır bara akım taşıma kapasitesi hakkında bilgi talebi

electrica

Üye
Katılım
8 Eyl 2006
Mesajlar
130
Puanları
1
Arkadaşlar,
Modüler hücrelerde bulunan boru tipi (içi boş) bakır baraların ölçüleri ve akım taşıma kapasitelerine ait bir tablo var mı elinizde?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Modüler hücrelerde boru tip barayı ilk defa duydum. Hangi firma üretiyor onu normal lama seklinde bara niye kullanmamıslar merak ettim. Resimleri varsa yayınlayabilirmisiniz.
 
Modüler olduğundan fotoğraf yok. Tek hat şemasında iç-dış çap ölçüleri var sadece. Alstom hücre.
 
Dışçapa göre kesit bulunur. Sonra iç çapa göre kesit bulunur. Dış çap kesitinden iç çap kesiti çıkarılarak gerçek kesit bulunur. Bu kesit tamini olarak bir değer verir. Ama borunun yüzeyi ne kadar genişse, iletken o kadar kolay soğuyacağı için akım taşıma sınırını değiştiren etken bu olur:
Tabloya göre, dışçap 20mm, iç çap 12mm olan 201mm2 kesitindeki boyasız boru AC'de 430A taşıyabilirken, dışçap 30mm, iç çap 26mm olan 176mm2 kesitindeki boyasız boru AC'de 500A taşıyabilmekte.

Elektrobank kitabının 164. sayfasında var bu konuya ait bilgiler. Kitabı tavsiye ederim

SAYFA-164.jpg
 
ben elektrikçi değilim yıllar önce boyle bişeye şahit oldum daha kafamda soru işaretı 12 mm diş çapli bakir boruyu havai hattan trafoya girişlerde kullandılar benım branşim olmadığı halde işi teslım ederken tedaş yetkılısıne soyledım normal uygulama dedı olur verdi iş için bence mantıklı değıl içi dolu bakır çubuk olmalıydı bu tesisat konuyu aydınlatacak arkadaşlar bizide aydınlatacaktır
 
Sn. tekin126, normalde çapı 8mm olan içi dolu sombakır iletken (fi8 diye bilinir) kullanılır. Sebebi de rüzgardan, kuştan vb. şeylerden esneyip, arıza çıkarmaması içindir. Eskiden nerede ne denk geldiyse kullanılmış. Sizin şansınıza da "bakır" boru denk gelmiş.
Bir keresinde eski bir tesisteki fi8 iletkeni değiştirmem gerekti. Ne kesebildim, ne de bükebildim. İletkenin ne kadarı bakır ne kadarı demir anlayamadım o zaman...

Eski bir konu var bununla ilgili:
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/bakır-boru.2928/
 
valla ben boru barayı sadece 380kv merkezlerde gordum. yada 154kv merkezlerde pantograf tipi ayırıcılar kullanılacagı zaman boru bara kullanılıyor. Birde cok eski dagıtım baralarında boru bara kullanıldıgına sahit oldum. Su an hala dagıtımda boru bara kullanmak cok mantıksız birsey. Barayı işlemek cok zor herseyden once. O yuzden lama tip kullanılması daha uygundur.
 
Modüler hücrelerde boru tip barayı ilk defa duydum. Hangi firma üretiyor onu normal lama seklinde bara niye kullanmamıslar merak ettim. Resimleri varsa yayınlayabilirmisiniz.

artık hemen hemen bütün hücrelerde boru tip fakat bakır değil yeniler aliminyum bara kullanılıyor...
 
og metal clad yada moduler hücrelerde boru tip kullanılan hücrelerin resmi var mı ? merak ettim hangi firmalar kullanıyormus o sekilde.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,910
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst