Bor madenleri ve özelleştirilmesi

volcanoos

Katılımcı Üye
Katılım
20 Ara 2007
Mesajlar
2,532
Puanları
56
son günlerde internette bor madenlerinin özelleşeceği ile ilgili çok sayıda mail dönüyor, bende bu konuda biraz araştırma yapıp eti maden işletmeleri sayfasından bu konuda bilgi aldım. bor stratejik bi ürün olduğu için 2004 yılında çıkan 2840 sayılı kanunda özelleştirilemeyeceği belirtilmiş.

Dünyadaki önemli bor yatakları Türkiye, ABD ve Rusya’da yer almaktadır. Dünya toplam bor rezervi sıralamasında Türkiye %72’lik pay ile ilk sıradadır. Dünyadaki en önemli bor üreticileri; Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Türkiye) ve Rio Tinto (ABD)’dur. Bu iki kuruluş dünya bor üretiminin yaklaşık %70’ini gerçekleştirmektedir.


Son günlerde özellikle internet ortamında yer alan bazı haberlerde; bor madenlerinin özelleştirileceği, alıcısının ve fiyatının da şimdiden belli olduğu, Amerikalılara satılacağı ve 40 milyon dolara peşkeş çekileceği iddia edilmektedir.

Bilindiği üzere; bor madenlerinin aranması ve işletilmesi 2840 sayılı Yasa gereği Devlet eliyle yapılmakta olup, bunun ile ilgili bütün faaliyetler Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilmektedir. Ayrıca, 05.06.2004 tarihinde yürürlüğe giren Maden Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 5177 sayılı Kanunun 22. maddesinde "2840 sayılı Kanun hükümleri saklıdır. Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce bulunmuş ve sonra bulunacak bor madenlerinin aranması ve işletilmesi 2840 sayılı Kanun hükümlerine tabidir." hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer alan Kanun hükümlerinden de anlaşılacağı üzere Genel Müdürlüğümüz uhdesine verilen bor madenlerinin aranması ve işletilmesi faaliyetlerinin herhangi bir ülke, firma ve şahsa satılması veya devredilmesi gibi bir durum söz konusu olmayıp, bu konuda yürütülen herhangi bir çalışma da mevcut değildir.

Bu nedenle; Teşekkülümüzü yıpratmaya, kamuoyunu yanlış bilgilendirme ve yönlendirmeye yönelik maksatlı ve gerçekle ilişkisi olmayan haber ve yorumlara itibar edilmemesi, kamuoyuna saygıyla duyurulur.

“19 Ekim 2006 Gün ve 26324 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan 16 Ekim 2006 Gün ve 2006/11105 sayılı 2007 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Karar ekine göre,” Eti Maden İşletmeleri özerk bir yapıya kavuşturulacak olup Eti Maden İşletmelerinin, dünya pazarında rekabet edebilme yeteneği açısından hızlı kararlar üretebilen, dinamik ve kendini yenileyebilen bir organizasyon yapısına kavuşturulması amaçlanmaktadır denilmektedir. Bu bağlamda Eti Maden İşletmelerinin özelleştirilmesi söz konusu değildir.

Ülkemizde bor kaynaklarından yeterince yararlanılabilmesi için, bor madenciliği ve bor ürünleri alanında yapılacak yatırımlarla mümkün olduğunca uç ürün üretimi sağlanacak, bor ürünlerinin kullanım alanlarının çeşitlendirilmesine yönelik araştırma projeleri yürütülecektir.

DÜNYA BOR REZERVLERİ

Küresel ölçekte bor madeni yataklarının dağılımı volkanik faaliyetlerle iklimsel durumun uygun kompozisyonuna bağlı olarak gerçekleşmiştir. Bu nedenle bor madeni yatakları dünyanın dört bölgesinde yer almaktadır. Bu bölgeler;

- Güney-Batı ABD’nin Mojave Çölü

- Güney-Merkezi Asya’da Alpine Kuşağı (Türkiye’nin yer aldığı)

- Güney Amerika’nın Andean Kuşağı

- Doğu Rusya’dır.

BOR KULLANIM ALANLARI

İnşaat-Çimento Sektöründe

Mukavemet artırıcı ve izolasyon amaçlı (Daha sağlam, hafif ve depreme-ısıya dayanıklı binaların yapılmasında, yalıtımda).

Cam Elyafı

Hafifliği, fiyatının düşüklüğü, gerilmeye olan direnci ve kimyasal etkilere dayanıklılığı nedeniyle plastiklerde, sınai elyaf v.b. de, lastik ve kağıtta yer edinmiş olan cam elyaf, kullanıldığı malzemelere sertlik ve dayanıklılık kazandırmaktadır. Böylece sertleşmiş plastikler otomotiv, uçak sanayilerinde, çelik ve diğer metalleri ikame etmeye başlamıştır. Ayrıca spor malzemelerinde de (kayaklar, tenis raketleri v.b.) kullanılmaktadır.

Ahşap Koruma

Bakteri ve çürümeye karşı koruyucu ve alev geciktirici olarak kullanılmaktadır.

Yanmayı Önleyici (Geciktirici) Maddeler

Borik asit ve boratlar selülozik maddelere, ateşe karşı dayanıklılık sağlarlar. Tutuşma sıcaklığına gelmeden selülozdaki su moleküllerini uzaklaştırırlar ve oluşan kömürün yüzeyini kaplayarak daha ileri bir yanmayı engellerler.
Bor bileşikleri plastiklerde yanmayı önleyici olarak giderek artan oranlarda kullanılmaktadır. Bu amaç için kullanılan bor bileşiklerinin başında çinko borat, baryum metaborat ve amonyum fluoborat gelmektedir.

Nükleer Uygulamalar
Atom reaktörlerinde borlu çelikler, bor karbürler ve titanbor alaşımları kullanılır. Paslanmaz borlu çelik, nötron absorbanı olarak tercih edilmektedir. Yaklaşık her bir bor atomu bir nötron absorbe etmektedir.
Atom reaktörlerinin kontrol sistemleri ile soğutma havuzlarında ve reaktörün alarm ile kapatılmasında (B10) bor kullanılır.
Ayrıca, nükleer atıkların depolanması için kolemanit kullanılmaktadır.

Metalurji
Boratlar yüksek sıcaklıklarda düzgün, yapışkan, koruyucu ve temiz, çapaksız bir sıvı oluşturma özelliği nedeniyle demir dışı metal sanayiinde koruyucu bir cüruf oluşturucu ve ergitmeyi hızlandırıcı madde olarak kullanılmaktadır.
Bor bileşikleri, elektrolit kaplama sanayiinde, elektrolit elde edilmesinde sarf edilmektedir. Borik asit nikel kaplamada, fluoboratlar ve fluoborik asitler ise; kalay kurşun, bakır, nikel gibi demir dışı metaller için elektrolit olarak kullanılmaktadır.
Alaşımlarda, özellikle çeliğin sertliğini artırıcı olarak kullanılmaktadır. Bu konuda ferrobor oldukça önem kazanmıştır. Çelik üretiminde 50 ppm bor ilavesi çeliğin sertleştirilebilme niteliğini geliştirmektedir.

Otomobil Hava Yastıkları, Antifriz
Bor hava yastıklarının hemen şişmesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Çarpma anında, elementel bor ile potasyum nitrat toz karışımı elektronik sensör ile harekete geçirilir. Sistemin harekete geçirilmesi ve hava yastıklarının harekete geçirilmesi için geçen toplam zaman 40 milisaniyedir. Ayrıca otomobillerde antifriz olarak ve hidrolik sistemlerde de kullanılmaktadır.

Sağlık
BNCT (Boron Neutron Capture Therapy) kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle; beyin kanserlerinin tedavisinde hasta hücrelerin seçilerek imha edilmesine yaraması ve sağlıklı hücrelere zararının minimum düzeyde olması nedeniyle tercih nedeni olabilmektedir.
Metabolizmadaki bor, kalsiyum, magnezyum ve fosfor dengesini ayarlar. Sağlıklı kemiklerin oluşumuna, kasların ve beyin fonksiyonlarının gelişimine yardım eder.

Füze/Uçuş YakıtlarıBor kimyasalları özellikle füze yakıtı olarak kullanılmaktadır. Sodyum tetraborat, özel uygulamalarda yakıt katkı maddesi olarak kullanılmaktadırlar.

Atık Temizleme
Sodyum borohidrat, atık sulardaki civa, kurşun, gümüş gibi ağır metallerin sulardan temizlenmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Borlu Katı Yakıtlar/Hücre Yakıtları/(Fuel Cells)
Son günlerde sodyum borohidritinin kullanıldığı, sodyum borohidrattan enerji üreten hücre yakıtıyla ilgili çalışmalar hız kazanmıştır. Sodyum borohidratın kimyasal bağlarında hidrojen mevcut olup, katalist hidrojeni açığa çıkarmakta veya elektrik üretmektedir. Bu üretim de temel prensip ise su ile boraksın reaksiyonudur. Bu reaksiyondan üretilen hidrojen direk içten yanmalı motorlara beslenebilir veya hücre yakıtlarında kullanılabilirler.

Enerji Üretimi ve Isı Depolama
Bor, demir ve nadir toprak elementleri kombinasyonu (METGLAS) % 70 enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bu güçlü manyetik ürün; bilgisayar disk sürücüleri, otomobillerde doğru akım-motorları ve ev eşyaları ile portatif güç aletlerinde kullanılmaktadır.
Son yıllarda , borların piller/aküler de kullanılması ile maliyetler düşürülmüş ve çevre dostu piller/aküler üretilmeye başlanmıştır.
DİĞER



· Fiber Optik

· Kozmetik

· Kauçuk ve Plastik Sanayii

· Fotoğrafçılık

· Patlayıcı Maddeler (havai fişek vb.)

· Antifirizler, hidrolik yağlar

· Petrol Boyaları, yanmayan ve erimeyen boyalar, tekstil boyaları

· Zımpara ve aşındırıcılar

· Kompozit malzemeler

· Manyetik cihazlar

· İleri Teknoloji Araştırmaları (moleküler biyoloji vb.)

· Mumyalama

Ve diğer birçok alanda kullanılmaktadır.
 
bundan 10 sene önce TÜRKİYE nin içinde olduğu durumundan bahsedilseydi ben bunu paranoya olarak adlandırırdım. türk telekom , bankalar ,limanlar,tekel in satılacağına inanamıyordum ancak bu kurumlar ve adını şimdi hatırlayamadığım bir çok kurum yabancı küresel sermeyenin güdümüne geçti.
bor madenlerinin satılması ise yıllaraca gündemde. ayrıca milli piyango idaresi, makina kimya enstitüsü de satılma yolında.
 
bor madenleri için 2004 yılında çıkarılan kanun olmasaydı dedikleriniz doğru olabilirdi, 2840 sayılı kanun ile özelleştirmenin önüne geçilmiş.
 
1 kişinin refah içerisinde yaşamasının yolu , başkasının hakkını gasp etmesinden geçer.(Çalışmayla + çok çalışma ile ancak zatı ihtiyaçlar karşılanabilir ! )
Bunun 2 yolu var.Kolayı, kendi ülkendekileri uyutur ve haklarını gasp edersin.
Zoru, başka ülke halklarını sömürürsün,ya istila edersin ya da köle gibi çalıştırırsın.

Eskiden topraklar işgal edilirdi , şimdilerde ekonmomileri işgal ediliyor.

Bu dediklerimi yapabilmek için her yönden güçlü olmak gerekir,birlik gerekir,inanç gerekir ,ortak hedef gerekir.

Allahın taşını kumunu (silisyum) alır işlersin transistor chip diye satarsın.
Tıpkı bor gibi.Bulunan ülkelerin her birindeki rezervler dünyanın onlarca yıl ihtiyacına fazlası ile yetecek kadar.Önemli ve para eder yönü sanayinin kullanacağı hale getirilmesidir.

Petrolde yıllar önce ucuzdu , bir sürü oyunlar oynandı.
Denirdiki şu kadar kaldı bitiyor... falan...Sonra başka havzalar daha verimli yöntemler derken nüfus katlandı ama hala var.Günün gereklerine göre manipülasyon olayları.

Satılıp satılmaması menfaatlerimiz doğrultusunda kararlaştırılacak şeyler.
Birinin ihtiyacı varsa parası varsa satar keyfini yaşarsın.Orada var ,bizim şuyumuz var buyumuz var ama karnımız aç.Bunlar yıllardır süren fakir edebiyatları.İdeoloji olarak çıkış noktası rusya ve komünizm.Yıllar sonlarını gösterdi şükür.

Rusya düşman,yunan düşman,romanya bulgaristan rusya uşağı,suriye ırak iran islamcı.
Elektronik devrelerdeki parçaların çoğunu bulamazdık,yurt dışına gidip gelebilen tanıdıklardan binbir rica ile vücutlarına sakladıkları bir kaç parça getirtebilmek için yasa dışı yollardan dolar edinmeye çalışırdık.

1977 de ptt müdürlerinden birine bir iyiliğim oldu.Bana Antalya Ankara İstanbul illerinin kodlarını verdi.
Her hangi bir telefondan tek jetonla yıllarca konuştum.istanbuldan Ankarayı arardım Bilmeyenlerinize bilgi,o yıllarda ptt ye gider telefon numaranızı söyler ve saatlerce beklerdiniz bağlanınca konuşurdunuz(şehirler arası),telefon için en az 5 yıl önceden başvuru gerekirdi.
Yıllar sonra Özal döneminde yeni imiş gibi 9.... lı telefonlar halkın kullanımına açıldı.Kuruluş yılları 1960 lardı.
Şimdi bu kuruluş satılsa ne olur satılmasa ne olur ? Zihniyet boktan...

Önemli olan imkanların ülke halkı yararına kullanılması.Belirli kesimlere peşkeş çekilmemesi.

Ama ne yazıkki yaşadığım yıllar boyunca , solcu sağcı kapitalist sosyalist islamcı , bir sürü söyleme rağmen düzenler hiç değişmedi , değişen düzülenler oldu....

Ispartada ucak düştüğünde bir sürü haber yayınlandı.O sıralarda bir projede birlikde çalıştığımız bir hocamızla sohbetlerimiz oldu.Uzun şeyler,abartılar falan filan.Aşağıda hocamızın sayfası var bir ziyaret edin ,bakın görün,ülkemizde onun gibi onlarcası var hiç şüpheniz olmasın.Keşke uçaktakilerde yaşasaydı ,ama umudunuzu yitirmeyin , onlar hatta onlardan iyileri var.

Okan Addemir

Forum sayfalarından kısaca bu kadar olur.Her anlatılana hemen kapılmayın değişik açılardan bakmayı deneyin...
 
Verilen bilgiler için çok teşekkürler. Geçenlerde bir forumda vatandaşın birisi aynen yukarıdaki gibi bor madenlerinin 40milyon dolara bir İsviçre firmasına peşkeş çekildiğini iddia ediyordu. İnternette o kadar çok bilgi kirliliği varki, maalesef pek çok insan sorgulamadan balıklama atlıyor. Alın size bir örnek: Dihidrojen monoksit yasaklanmalı imiş:D.
Gelelim özelleştirmelere: KİT'lerin fikir altyapısı olan devletçilik politikası belirli noktalarda ve belirli zamanlarda devreye girmeli. Şöyle ki: Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türk sanayii gelişmediği için devlet pek çok alanda fabrika ve işletme kurarak sanayiin gelişmesine ön ayak olmuştur. Ama bir süre sonra devlet bu alanlardan çekilip, yeni stratejik konulara yönelmeli idi. Yani devletin görevi arabanın marş motoru gibi olmalıydı. Esas güç çalıştıktan sonra devreden çıkmalıdır. Aksi takdirde KİT'ler devletin sırtında bir kambur ve arpalık haline gelirler -ki bunun örnekleri ülkemizde çok. Ben hala anlayamam. Devlet ülkemizde mesela bir yarı iletken teknolojisinin gelişimine ön ayak olacak yatırımlarda neden bulunmaz? İşte bu noktalarda devlet zarar dahi etse devreye girmelidir. Çünkü bu gibi bilgi ve tecrübe birikimleri bir ülkenin en önemli stratejik kaynaklarıdır.
Evet bence özelleştirme olmalı ama bor madenleri gibi stratejik konularda değil. Mesela bence Türk telekom artık stratejik bir kuruluş değildir. Neden derseniz, askeri ve milli güvenlik konularında iletişim bu hatlar üzerinden yapılmaz. Kaldı ki ülke güvenliği söz konusu olduğunda böyle bir iletişim altyapısına bir günde el koyabilirsiniz.
Yani kısacası yok şeker fabrikalarıymış, yok tekstil fabrikalarıymış... Devlet artık bunlarla uğraşmamalı. Devlet asli görevine dönmelidir.
Herkese saygılar.

Ayrıca zohnerizm denen birşey vardır. Şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ama bir türlü aktif hale getiremiyoruz nedense elimizdeki bu gücü.
 
bence bu ısler de tamamen sıyası oyunlar donüyo'gevurun kalkanıyla savasa gırılmez'kendı kalkanını kendın uretmen gereklıdır.
 
Biz hala "bugün evime ekmek götürebilcekmiyim" derdindeyken,
adamlar 50-100-200 yıl sonrasının planlamalarını yapıyorlar...

Sistemli bir biçimde kapütülasyonlar yeniden hortlatıldı...

Sadece bu hükümet değil bunu yapan... Bu bir sistem... Yakın geçmişimize bir bakın...
Göreceksiniz ki, biz özgür bir ülke değiliz... Bir ABD eyaletiyiz... Onların atadığı valiler tarafından yönetiliyoruz...

Ekonomi, siyaset hatta TVler sayesinde sosyal hayatımızın ipleri onların elinde...

Biz hala bağırıyoruz "Şehitler ölmez, Vatan bölünmez" :(:(:(
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Geri
Üst