Bootable Ghost XP CD'si yapalım... (Resim yok)

ReiS_

Üye
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
180
Puanları
1
Yaş
45
Merhaba.
Burada Size norton ghost ile bootable cd nasıl yapacağınızı anlatmaya çalışacağım.

Bu birkaç şekilde yapılabilir. En işe yarayan yöntem ki bana göre iki tane.

1 - Ghost boot wizard aracılığı ile BOOT CD HAZIRLAMAK.
2 - Kendi yazacağın bir autoexec.bat ve config.sys'nin içinde bulunduğu bir boot image ı hazırlayıp bununla pc'nin dostan alınmış image'ını bootable cd yapmak.

Burada bahsettiğim birinci yöntemle hazırlanmış boot cd ile pc'yi boot edersniz doğrudan ghost dos programı açılacak ve kullanıma hazır hale gelip bekleyecektir.

Ama ikinci yöntemde ise CD'den pc'yi boot ettiğinizde ghost çalışacak ve CD içinde bulunan yedek işletim sistemini otomatik olarak yüklemeye başlayacaktır.

Yöntem 1 :

Birinci yöntem için size bir ghost boot wizard gerekli olacak ki bunu Norton System Works Premier CD’si içinde Ghost Klasöründe Data arşivi içinden alabilirsiniz. Yanlız bu norton ghost boot wizard her ghost içinde bulunmuyor. Norton System Works Premier CD’si içinde mutlaka mevcuttur.

Norton boot wizard'ı çalıştırıp standart bir boot disket oluşturacaksınız zaten size yol gösterecektir. Ve aldığınız yedeği CD’ye yazarken ki boot cd olarak yazacaksınız boot kaynağı olarak bu disketi gösterip yedeğinizi yazarsanız oluşturmuş olduğunuz cd boot cd olacak ve pc'yi boot ettiğinizde doğrudan ghost açılacaktır ancak yukarıda da bahsettiğim gibi ghost açıldıktan sonra geri kalan işlemleri siz yapacaksınız bu yöntemde.

Yöntem 2 :

Asıl üzerinde uğraştığım yöntem ise ikinci yöntemdi. Ve ben bu yöntemi başardım. CD yi takıyorum makinayı cd'den boot ediyorum ve ghost doğrudan CD içindeki yedeğimi yüklüyor.

Burada size bu yöntemden bahsedicem. Ancak bazı temel işlemleri sizin bildiğinizi varsayarak anlatabilirim yoksa en detayına kadar anlatmak oldukça uzun sürecektir.

Şimdi size bu iki yöntem için gerekli olan ları listeleyelim.
1 - Ghost explorer
2 - Windows ME boot disk (ancak ram driver kurmayan olmalı) (No RamDrive)
Buradan : http://www.allbootdisks.com
Ama muhakkak no ram driver olmalı.
3 - Windows 98 me boot disketi Buradan : http://www.allbootdisks.com/
(bu size ghost boot wizard ile ghost boot disketi hazırlarken gerekecek)
4 - Ahead Nero Burning ROOM
5 - WinImage Professional
6 - Ghost.exe (dos versiyon)
7 - Ghostbootwizard.exe

Öncelikle WinImage Professional'ı kurun ve Hazırlamış Olduğunuz Windows ME boot disketin bir image'ını alın. İma uzantılı olacak ve pc ye kaydedin.

Sonra bu ima dosyasını WinImage Professional ile açın. İçinde bulunan sistem dosyalarından altta belirttiklerim haricindekileri silin ve sadece bu dosyaları koruyun.
AUTOEXEC.BAT
CD1.SYS
CONFIG.SYS
MOUSE.COM (ghost boot wizart ile hazırladığınız boot disketi içinden alabilirsiniz.)
MOUSE.INI (ghost boot wizart ile hazırladığınız boot disketi içinden alabilirsiniz)
MSCDEX.EXE
IO.SYS
MSDOS.SYS
COMMAND.COM
Burada bulunan autoexec.bat dosyası içindeki komutları tamamen değiştireceksiniz ve içindeki komutlar şöyle olacak. Çizgileri kopyalamadan sadece komutları buradan kopyalayın autoexec.bat içine yapıştırın ve kaydedin.

--------------------------------------------------------------------------------
@echo off
MSCDEX.EXE /D:tomato /L:R
SET TZ=GHO+08:00
prompt $p$g
MOUSE.COM
for %%i in (r:\*.gho) do set image=%%i
echo Loading...
\ghost\ghost.exe -clone,mode=load,src=%image%,dst=1 -rb
-----------------------------------------------------------------------------------
Devam edelim. buradaki config.sys dosyasını açın ve bunun içeriğini de şu şekilde değiştirin.
_______________________________________________________________________
FILES=30
BUFFERS=20
DEVICE=cd1.SYS /D:tomato
LASTDRIVE=Z
_______________________________________________________________________
Bu işlemleri yapmak için bu iki dosyayı WinImage Professional ile ima dosyası içinden çıkarmalı değişiklikleri yapıp kaydedip sonra yine bu program ile ima dosyası içine almalısınız. Dosyaları notped ile açabilirsiniz.
Sonra ghost.exe'yi yine WinImage Professional ile ima dosyası içine alacaksınız ancak autoexec.bat içine yazdığımız komuta göre çalışması için ima dosyası içinde ghost klasörü oluşturun ve bu klasör içine ghost.exe yi alın.
Oluşturacağınız bu konfigürasyonu program aracılığı ile kaydetmeden önce programda şu yolu takip ederek küçük bir ayar yapmalısınız.
Programın image menüsünü tıklayın açılan menüden change formatı tıklayın açılan alanda değerlerden 2.88Mb seçeneğini tıklayın ve sonra içinde
AUTOEXEC.BAT
CD1.SYS
CONFIG.SYS
MOUSE.COM
MOUSE.INI
MSCDEX.EXE
IO.SYS
MSDOS.SYS
COMMAND.COM
GHOST/GHOST.EXE (Ghost klasörü içinde olacağı için bu şekilde yazıyorum)

Dosyalarının bulunduğu konfigürasyonu .ima uzantılı olarak kaydedin. Kaydederken adının önemi yok ama uzantı ima olmalı. (örn : ghost.ima) (Önemli : 2.88Mb seçeneğini mutlaka işaretlemelisiniz. Aksi takdirde CD’niz çalışmaz.)
__________________________________________________________________________________

GELDİK CD YAZMAYA.

Neroyu açın. bootable CD "CD-ROM (Boot) menüsünü seçin
Burada bootable cd hazırlamak için sizden boot kaynağı isteyecek standart olarak disketi görür nero ama yukarıda hazırlamış olduğunuz ima dosyasını kullanacağız.

Neroda bu bölümde uzman modu açık işaretlenecek gözat butonuyla hazırladığınız ima dosyası gösterilecek ve orada boot kaynağının boyutu senu belirten bir seçenek vardır o seçenekten boyut 2.88 seçilecek. Mutlaka seçilmeli yoksa çalışmaz...

Sonra yeni cd yaz denilecek ve gho uzantılı pc yedeğini nero içine alacak ve yaz denilecek. Nero önce sizin hazırlamış olduğunuz ima dosyasını alacak sonra gho uzantılı yedeğinizi cd ye yazacaktır.

Bir soru eğer pc image'ı bir cd boyutundan fazla olursa ne olacak ?

Evet işte bunun için cdye gho uzantılı image'ımızı yazmadan önce ghost explorer ı kullanarak yedeği bölmeniz gerekecek.

GHOST IMAGE BÖLME

Ghost explorer ı açın yedeğinizi explorer da açın
Üst menülerden wiew'i tıklayın
Açılan menüden options'u tıklayın.
Burada açılan küçük pencere sizin CD boyutunun ne kadar olmasını istediğinizi soruyor cd boyutuna göre bir değer girin ve ok deyin.
Sonra yine üst menülerden file'yi tıklayın compile seçeneğini tıklayın. Açılan menüde kayıt edilirken bir ad verin ve pc de bi klasöre bunu kaydedin bu sırada bir süre bekleyin ghostexplorer image dosyanızı bölecektir.
Burada ilk asıl yazdıracağınız dosya gho uzantılı olan dır. İkinci dosya ghs uzantılı olacaktır bunuda ikinci bir cd ye yazacaksınız. Ama bunu doğrudan normal bir cd şeklinde yazacaksınız.

Önemli not : Ghost Explorer ile böldüğünüz image’in ikinci bölümünü normal bir data CD şeklinde CD’ye yazacaksınız ama Kesinlikle adını değiştirmemelisiniz. Aksi takdirde yükleme sırasında sizden ikinci cd’yi isteyecek ama adını değiştirdiğinizde hata verecek ve yükleme devam etmeyecektir…
Böylelikle bootable ghost CD si hazırlamış olacaksınız ve bu cdlerden ilkini (ki tek cd ye sığmadıysa ilkini) cdrooma takıp pcyi cd room'dan başlatırsanız ghost otomatik olarak açılacak ve cd içindeki image ı yükleyecektir. İlk cd yüklenince ikinci cd yi ister sizden ikinci cd yi takarsanız yükleme devam eder biter ve restart edip işletim sistemini açar.

Burada anlattıklarım ne kadar işinize yarar bilmiyorum ama bunu şu an kullanıyorum çalışıyor cd yi takıyorum ve izliyorum yüklemeyi o kadar. Tüm adımları doğru yaparsanız sorun çıkmaz. Ama eksik bir şeyler olursa çalışmaz. Deneme yaparsanız boş önemli bilgilerin olmadığı bir pc de ilk denemeyi yapın. Ghost format atıp image ı yüklüyor.
Burada HDD’yi birden fazla bölüme ayırmış olan kişilerin bilmesi gereken şu. Windows’un ghost ile image’ını alırken HDD Tablo yapısı aynen alınmış ise bu şekilde hazırlanmış boot CD sistemi yüklediğinde HDD kaç bölüme ayrılmış olursa olsun yükleme bittikten sonra sistem açılınca göreceklerdir ki bütün bölümler gitmiş ve tek parça haline gelmiş olacaktır. Bu sebeple CD’nin sadece C bölmesini yükleyecek düşüncesiyle CD ile yükleme yaparsanız diğer bölümlerdeki bilgileriniz formatlanır.

Bu boot CD denemesini hazırlarken tek bölme üzerine hazırladım. Burada size örnek olarak vermiş olduğum Ghost.ima dosyasını kullanırken bunu dikkate alın. HDD bölümlerinin aynen kalması için hiçbir deneme yapmadım. Ama sanırım Ghost image’ı alınırken yedekleme işlemine geçilmeden önce Ghost size bir iki soru soruyor bunlardan birine ama şu an tam hatırlamıyorum hayır denilirse HDD İmage’ın alındığı haliyle kalacaktır. Bunun denemesi size kalmış…

Zaten dizüstü PC’lerin yanında verilen kurtarma CD leride HDD’yi kaça bölmüş olursanız olun yükleme sonrası orijinal haline geri getiriyor…
Ama size tavsiyem eğer komut bilginiz iyi deyilse nerodan 98 açılış disketiyle bootable cd si yapın içine ghost.exe yide atın bir mouse.com ve mouse ini koyun ghost image’nizide bu cd ye yazdırın. Bu cd de bootable olacaktır ama makina boot edildikten sonra komut satırından önce mouse yazıp enter yapar sonrada ghost yazıp enter yaparsanız ghost açılır yedeğinizi siz elle yüklersiniz. Bu yolu yukarıda kısaca birinci yöntem olarak anlatmıştım.
Yukarıda anlattıklarım benim biraz tembelliğimden ve merakımdan doğan sonuçlar. Yapınca güzel hoş bir yöntem ama biraz zor ve uğraş gerektiriyor.

BURADA SİZE ANLATMIŞ OLDUĞUM İMA UZANTILI BOOT DOSYASINI VE BU İŞLEM İÇİN İHTİYAÇ DUYACAĞINIZ PROGRAM VE ARAÇLARI ALTTAKİ LİNKTEN İNDİREBİLİRSİNİZ BU BELGE YANINA EKLİYORUM. BU İMA'YI DA KULLANARAK BOOTABLE CD YAPABİLİRSİNİZ HAZIRDIR HERŞEYİ SİZE SADECE NERO İLE YAZMA KISMI KALIYOR.
İster buraya yazdıklarımı uygulayarak baştan kendiniz bu işlemleri yapın, isterseniz linke eklediğim ghost.ima dosyasını kullanarak kendinize bir XP CD’si hazırlayın…
Alttaki linklerde şunlar yer almaktadır :
1 – Ghost.IMA
2 – Ghost Boot Wizard
3 – GhostExplorer
4 – Bootable Ghost.rtf (anlatım)
5 – win98se.exe (98 bott disketi hazırlarken kullanabilirsiniz, başka yerden de kullanabilirsiniz)
6 – winmenoram.exe (Windows ME Boot disket haırlamak için, RamDriver kurmayan versiyon)
7 – WinImage Professional v7.0.7000

UMARIM İŞE YARAR. SİZE KOLAY GELSİN...
 
Teşekkürler güzel olmuş , Acronisle kıyaslaması yapılabilirmi?
 
iki bölümlü hard diskin birinci bölümü sistem olarak ikinci bölümü veri saklama amacıyla kullanılmaktadır. Ghost 2003 ile alınmış bir gho uzantılı yedek ile bootable dvd yapmak istedim ancak bir turlu başaramadım sürekli hata veriyor (a:\ghosterr.txt. dosyası bulunamadı) error no 10095 "no source partition was sipecified from image" mesajı geliyor
autoexec.bat su sekilde
@echo off
MSCDEX.EXE /D:tomato /L:R
SET TZ=GHO+08:00
prompt $p$g
MOUSE.COM
for %%i in (r:\*.gho) do set image=%%i
echo Loading...
\ghost\ghost.exe -clone,mode=load,src=%image%,dst=1:1 -rb

not mode=prestore, pload ve load kullandım. load yaptığımda hdd yi yeniden birleştirdi
 
arkadaşlar bence bunun için hiç uğraşmayın boot bir cd ile yedekleme yapmak ve küçük bir xp ile dosyalarınıza ulaşmak sürücünüzü autorun.inf virüs dosyalarına karşı korumalı hale getirmek istiyorsanız hiren's boot cd indirmeniz yeterlidir. indirince iso dosyasını herhangi bir program ile cd ye yazdırın. işte bu kadar mini xpniz ve içinde 10larca uygulaması ile ilk yardım çantası gibi cdniz hazır.

ghost gibi ağır ve ücretli bir yazılım ile uğraşmaktan çok daha iyidir :)
 
Elinizde Acronis boot CD olsun.. sistemin imajını alma , geri yükleme işlemlerini çok kısa zamanda gerçekleştirebilirsiniz..
 
Elinizde Acronis boot CD olsun.. sistemin imajını alma , geri yükleme işlemlerini çok kısa zamanda gerçekleştirebilirsiniz..

bende bu yöntemi kullanıyorum.arkadaşın anlattığı biraz zor ve zahmetli.acronis kurtarma cd si ile 20 dakika içinde pc mi eski haline geri yüklüyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,174
Mesajlar
915,637
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst