Boost (Step up) konvertör yardım

meliha77

Üye
Katılım
14 Nis 2007
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar
Ben matlab simulink kullanarak güneşten elektrik üreten sistemi
n simülasyonunu yapıyorum. Güneş panelinden üretilen Dc geilimi boost konvertör ile yükseltmem gerekiyor. Benim anlamadığım nokta boost konvertör panelden 160V da elde etsem aynı değere yükseltiyor, 120 V elde etsem de aynı değere mi yükseltiyor? Bu durumda paneli kullanmamın ne anlamı var. Boost konvertörler hakkında yardımcı olabilirmisinz.
Teşekkürler..
 
tam olarak yardımcı olabilir miyim bilmiyorum ama güneş panelini akım ve gerilim kaynağıdır diye düşünürsek senin verdiğin gerilimi bir değerde sabitliyor ancak akımda ters orantılı olarak azalıyor(güç sabit) yani AC converter gibi. Boost (step-up) converter denilen çevirici devrelerde güç yarı iletken anahtarlama elemanları, güç diyotları ve pasif devre elemanları yer alır. Dolayısı ile bu elemanların çevrim işlemi esnasında kendi üzerlerinde güç kayıpları meydana gelir. En iyi şartlar altında elektriksel verim değeri % 95'ler seviyesindedir ama genel olarak ortalama %80-85 gibi düşünebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Önemli olan nokta kullandığın yarı iletken anahtarrın görev periyodunu ayarlamak..Bazen güneş paneli 50V üretecek, bazende 150V ama sen görev periyodunu ayarlayarak sabit çıkış gerilimi alacaksın..İyi çalışmalar..
 
Benim bitirme tezimde. Boost konvertör ile değişken giriş gerilimini sabit bir gerilime yükseltebilir; sabit giriş gerilimini istediğin periyotlarda değişken çıkış gerilimlerine çevirebilirsin. Yani konu yükseltmek; sabit veya değişken giriş veya çıkış olması önemli değil; tamamen sana kalmış. 18f serisi pic ler bunu yapabilirsin. Yazdığın programa bağlı olarak istediğini yapabilirsin.
 
boost ile değişken gerilimde üretilebir ama bu saferde dalgalılık problemi ortaya çıkıyor.
 
hem zaten o kadar büyük değerlerde boost ve buck sağlam çalışırmıki??
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,240
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst