Bobinin endüktif ile şebeke frekansı arasında nasıl bir ilişki vardır?

eternal123

Üye
Katılım
27 May 2012
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
34
Bobinin endüktif ile Şebeke frekansı arasında nasıl bir ilişki vardır?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sayın Eternal123
Konunun uzmanı olmayarak; bobinin endüktans gibi değerlerinin şebeke ile alakası olmadığını kendisine halis olduğunu ifade edelim. Yalnız empedans gibi elektriğe olan etkisi ise şebeke frekansı ile alakalıdır ve formülde yerini almaktadır;
EndüktifReaktans=2*pi*f*L pi=3.14(22/7), f=frekans, L=endüktans
Toplam empedans hesabında bu endüktif reaktans direnç etkisine dik olarak yer alır. Kapasitans ise bu bobin reaktansına dik olarak yer alır. Yani birbirinden farkı alınarak toplam empedansta dirence dik vektör oluşur. Direnç ve bu fark empedansının bileşkesi de toplam empedansı verir.
Başarılar dileriz.
 
bobin ve kondansatörlerden oluşan devrelerde frekans değiştikçe bobinin endüktif reaktansı ve kondansatörün kapasitansıdeğişeceğinden bu durum devredeki bütün akım , gerilim ve empedans değerlerinin değişmesine neden olur
Endüktif reaktans frekans ile doğru orantılıdır.Bir bobine uygulanan AC gerilimin frekansı arttırıldıkça Endüktif reaktansı artacaktır yani frekans artırıldıkça bobin giderek açık devre gibi davranacak , frekans azalıp sıfıra yaklastıkca başka bir deyişle DC ye yaklaştıkca bobin kısa devre gibi davranacaktır.
Kapasitif devrelerde ise frekans ters orantılıdır.Frekans artırıldıkca kapasitif reaktans azalır.
Bu sorduğun soru devrenin seri mi paralel mi olduğuna görede değişebilir

Sorduğunuz soru geniş bir konuyu içeriyor.Rezonans devrelere çalışırsanız ve konu ile ilgili devre çözümlemelerinde bulursanız daha iyi anlarsınız Bobin , kondansatör , frekans ilişkisini.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu arada kapasitansın bobin empedansına dik olarak yer aldığını ifade ettiğim cümle kapasitans bobine tam ters yönde(180 derece) ele alınarak toplam empedansta yerini alır şeklinde olmalı. Dik değil ters yönde etki mevzudur.
Başarılar dileriz.
 
XL=2.π.F.L
XC=2.π.F.C

L: Bobinin Henry cinsinden öz indüklenme kat sayısı.
C: Kondansatörün Farad cinsinden kapasitesi.

Formüllerde görüldüğü gibi Frekans ile XL ve XC doğru orantılıdır.
 
XL=2.π.F.L
XC=2.π.F.C

L: Bobinin Henry cinsinden öz indüklenme kat sayısı.
C: Kondansatörün Farad cinsinden kapasitesi.

Formüllerde görüldüğü gibi Frekans ile XL ve XC doğru orantılıdır.
xc nin formilü 1/2*3,14*50*c olmalı diye biliyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Geri
Üst