Bobin hakkında?

athenamsx

Üye
Katılım
22 Eki 2018
Mesajlar
110
Puanları
1
Üzerinden akım geçecek olan bobinin önceliği nedir? Sarım sayısı mı, telin çapı mı yoksa nüvenin çapı mı? (Çok bir akım değil 1 amper taşıyacak.)
 
Merhaba. 12 volt 1 amperlik DC besleme (güç kaynağı) ile örneğin elektromıknatıs sarımı için uygun çaptaki bir nüve üzerine yapılacaksa, bu sarım sayısının aşırı ısnmaması için 12 volta dayanması için uygun sarımda (1.5 metreye 220/12 volt düşürümlü küçük AC/AC trafolarda sekonder 12 volt AC sarımlarında yaklaşık 1 voltun karşılık gelmesi gibi) olması ve bu güç kaynağının (akülerin dışında) yanmaması (kalın telli,az sarımlı bobinleri besleyen düşük amperli güç kaynakları) için şarttır. Tel çapı 1 amperi geçirecek kadar seçilmişse 1 amperi geçirir, daha düşükse daha azını 12 voltluk sarımlarda geçirir. 1 amperin geçmesiyle 0.25 amperin bu sarımlardan geçmesi (emaye tel kesiti yüzünden volt*amper=güç girişi ayni olamayacağından) ayni mağnetik akıyı veya elektromıknatısın mağnetik çekim gücünü veremeyecektir. Nüve çapı da 12 volt sarımları kolayca içine alacak çok uygun çapta olmalı, çok büyük nüve çapında sarım sayısı çok azalıp mağnetik akı da iyice dağılıp zayıflar, çekim gücü belli (asıl istenilen) noktaya odaklanamamış olur. Bir elekromıknatıs bobinini yaparken bu 3 kriterin üçü de önemliidir.

Başka bir elekromıknatıs uygulaması olarak, örneğin araç şarj dinamolarının rotorundaki ikaz uyartım sarımlarına uygulanan volt * amper = güç miktarı, yapılan bu seçimle (hesaplarla) çok uygun olmalıdır ki 14 volt 55 amper etiket değerli akım, alternatörün en yüksek devirlerinde, iç konjenktöründen ikaz uyartı sarımlarına max. değerinde uygulanan amperle stator sarımlarından doğrultmayla 14 volt DC, 55 amperlik bu yüksek amperi çıkışından üretebilsin. Bu alternatörün bu anılan amperi üretebilmesi için bu rotora elektromıknatıslama amacıyla sarılan emaye telin mutlaka çok uygun sarımda, uygun tel çapında ve uygun amperi gerekince (çıkıştaki yüke göre) geçirebilecek kalınlıkta olması gerekir. Yani sarılan telin kesiti ve kalınlığı ile max konjenktör ikaz uyartım akımıyla bu yüksek devirlerde üretilecek 14 voltun 55 ampere kadar çıkabilecek olabilmesi çok doğru olan emaye tel çapı ve sarımlarıyla mümkün olur. Bilezikle aküden veya kendi çıkışlarından üretilmiş akımdan DC akımı alarak dönen rotordaki dönen makara ile altındaki nüve çapı değişken mağnetik akıyı (N-S-N-S-... kutupları şeklinde) statora kolayca uygulayabilmesi için uygun çapta seçilmiş olmalıdır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,645
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst