Boardmaker 1.5 - 2.42 - Türkçe Kullanım Klavuzu

Murat

Site Yetkilisi
Yönetici
Site Yetkilisi
Katılım
19 Şub 2006
Mesajlar
1,607
Puanları
581
Yaş
42
Konum
izmir
(Boardmaker 1.5 - 2.42) Kullanım Kılavuzu


Boardmaker (BM), baskı devre çizimi, elektrik ve elektronik devre şeması hazırlamada kullamlan bir yazılımdır.
Elektronik devreler bread board (deney bordu), delikli pertinaks, bakırlı plâket gibi araçlar üzerine kurulur. Uzun ömürlü ve düzgün çalışma istenen yerlerde kullamlan devreler bakırlı plâket üzerine lehimlenerek üretilir.
Bakırlı plâket üzerine kurulacak devrenin bağlantı yolları bakırdandır. Bir ya da iki yüzeyi ince bakır ile kaplı plâket üzerine çizilen baskı devre kuruduktan sonra plâket, eritici asit (1 ölçek perhidrol, üç ölçek tuz ruhu karışımı) içine atılır. Eritici özellikteki asit plâket üzerindeki boyasız bölümlerde bulunan bakırları eritir. Eritme işleminden sonra baskı devre hatlarımn üzerindeki boya mekanik toz deterjan, toprak ya da ince zımpara ile silinir. Devre elemanlarmm montajı için gereken delikler 1-2 mm çaplı matkap ucuyla delindikten sonra lehimleme işlemi yapılarak devre üretilir.
Plâket üzerine yapılmak istenen baskı devre elle çizilebileceği gibi baskı devre şeması çıkarma yazılımları da kullamlabilir.
Baskı devre çıkarma yazılımlarmdan birisi de Boardmaker'dır. Boardmaker yazılımı daha çok amatör çalışmalar için yeterli olabilmektedir. Profesyonel (seri üretim) amaçlı çalışmalarda genellikle Orcad, Protel, Quickroute, Multisim, Ultiboard vb. gibi yazılımlar kullanılmaktadır.
Bilgisayarda Boardmaker yazılımım çalıştrrabilmek için en az 640 kB TMMbellekli bir bilgisayar gerekir. BM tek disketlik olduğu için en düşük özellikli (ömeğin 80286 işlemcili) bilgisayarda bile çalışabilir.
B. Yazılımın özellikleri
Tek disketlik bir yazılım olan Boardmaker (BM) bilgisayarın disket sürücüsüne (A ya da B) takılıp direkt olarak çalıştırılabilir. Yazılımm biraz daha hızlı çalışması isteniyorsa sabit diskin (C ya da D) altma BM adlı bir klâsör açıldıktan sonra disketin içeriği buraya kopyalanarak çalıştırılabilir.
Boardmaker'da baskı devre şemasınm hazırlandığı PCB Editor {Printed Circuit Board Editor), baskı devre bordu düzenleyici) elektrik ya da elektronik devre şemalarımn çizildiği Schematic Editor (şema düzenleyici), simge ve malzeme kılıf şekillerinin üretildiği ve kullamldığı Library Editor (kütüphane, simge düzenleyici) bölümleri vardır.
C. BM yazılımının çalıştırılması
1. DOS altında^4 sürücüsünden çalıştırma
Disket bilgisayarm A sürücüsüne (floppy driver) takılır. A sürücüsü aktif hâle getirildikten sonra, A:\>BM komutu yazılıp klâvyeden Enter'a basılır.
2. DOS altında C sürücüsünden çalıştırma
Yazılım önce C sürücüsü altma açılmış olan BM klâsörüne kopyalamr. Kopyalama işleminden sonra, C:\CD BM komutu yazılıp klâvyeden Enter'a basılır. Bu işlem yapılmca ekranda,
C:\BM> satırı görülür.
C:\BM> komut satırma C:\BM>BM yazıldıktan sonra klâvyeden Enter'a basılırsa yazılım çalışır.
3. Windows 95/98/ME/XP işletim sistemi altında çalıştırma
Windows Gezginine girilir. Fareyle A sürücüsüne tıklamr. Disketin içeriği kopyalamr ve C sürücüsünün altmdaki BM klâsörüne yapıştırılır.
Fareyle BM klâsörüne tıklanır. Windows Gezgininin sağ sütununda görülen BM.exe adlı uygulama dosyasma tıklandığmda Boardmaker çalışmaya başlar.
 

Ekli dosyalar

  • Boardmaker_1.5_-_2.42__Baski_devre_ve_sema_cizim_yazilimi_.rar
    823.9 KB · Görüntüleme: 53
güzel olmuş iyği olmuş
 
Herşey güzelde arkadaşım öncelikle emeğine sağlık . ama sürekli masa üstünden açamamıyorum gerçeği .Windows Gezgininin içinden denedim bir kereliğine açtı ama daha sonra hata verdi bunu nasıl haledebilirim bu arada işletim sistemim XP pro yardımcı olur isen sevinirim saygılarımla
 
evet yaa aynı sorunu bende yaşıyorum.. 1 kere açıyor sonra denediğimde hata veriyor..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst