Boşa akan sudan elektrik ürettiler

kunye

Üye
Katılım
16 Eki 2010
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
37
Çorlu Deri Sanayicileri Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 10. sınıf öğrencilerinden Nurettin Takçı ve Fatih Oğuz Yıldız, hazırladıkları bir proje ile lavabodan boşa giden sudan elektrik enerjisi üretmeyi başardı.

Öğrenciler, amaçlarının hem suyun boşa gitmesini önlemek hem de elektrik tasarrufu sağlamak olduğunu belirterek projelerini şöyle anlattı:

"Lavaboda ellerimizi yıkarken boşa akıp giden suların sıhhi tesisattan geçerken oluşturduğu su basıncı ile bir tribün elde ediliyor. Bu hareket enerjisi bir dinamo ile elektrik enerjisine çevriliyor. Doğrultma devresi ile elde edilen elektrik enerjisi de led aydınlatmada kullanılabiliyor. Boşa akan sudan elektrik üretilerek kullanılabiliyor."

Projeyi hazırlayan öğrencilerinden Nurettin Takçı, ''Projemizin adı 'Ellerimi Yıkıyorum, Lambayı Yakıyorum". Ellerimizi yıkarken kullandığımız suyun boşa gittiğini düşünerek bu projeyi tasarladık. Projeyle, basit elektriksel işlemlerde şebekeden bağımsız olarak elektrik alıcılarını çalıştırmak istedik. Çalışmalarımız sonucunda ise boşa giden sudan, ciddi manada faydalanabileceğimiz kadar bir elektrik üretecek projeyi yapmayı başardık.'' dedi.

Öğrencilerden Fatih Oğuz Yıldız ise bu projenin uygulanabileceği yerlerle ilgili şu bilgileri verdi: ''Projemiz okullarda, evlerde, sitelerde kısacası suyun kullanıldığı her yerde uygulanabilir. Suyun giriş borusuna bir pervane (türbin) koyarak bir mekanik enerji elde ediliyor. Bu mekanik enerji dinamoyu döndürerek elektrik elde ediliyor. Apartmanların merdiven aydınlatması, bahçe aydınlatması, evlerdeki ledli aydınlatmalarda, okullardaki aydınlatmalarda bu sistem kullanılabilir. Su kullanırken elektrik elde etmiş oluyoruz.''

Yaklaşık 2 aylık bir çalışma sonrasında tamamlanan projenin maliyeti bin 500 TL. Öğrencilere projede en büyük desteği ise danışman öğretmenleri Osman Demir vermiş. Öğrenciler 'Ellerimi Yıkıyorum, Lambayı Yakıyorum' projeleri ile Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına da katılmışlar. Projeleri 42 proje arasından 4. olarak mansiyon ödülü almaya hak kazanmış.

CİHAN
 
Arkadaşlarımızı tebrik ediyorum ve başarılarının daim olmasını diliyorum. Bu ülkede daha nice böyle dahi arkadaşlarımız var.
 
bu ğençlere destek verilirse dahada büyük işler yaparlar sızleri kutluyorum
 
Enerji üretimi için gözünüz kapalı atlayın tüm projelere...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,188
Kullanıcılar
449,829
Son üye
mehmetoner

Yeni konular

Geri
Üst