Bluetooth Teknolojisi

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
Bluetooth nedir? Bluetooth, telefonlar ve PC'ler gibi iki uyumlu cihazın, birbirinin görüş mesafesinde bulunmak zorunda olmadan kablosuz iletişim kurmalarına olanak veren bir teknolojidir.


Bluetooth’u kim üretir/sahibi kimdir?


Bluetooth Special Interest Group (SIG) bir şirket değildir – Nokia’nın da içinde bulunduğu 2500 şirketten oluşan bir topluluktur. Nokia, ürünlerinde Bluetooth özelliği tasarlamakta ve kullanmaktadır, fakat bunlar SIG tarafından belirlenen standartlara göre test edilmekte ve onaylanmaktadır. Bluetooth teknolojisini kullanan bir ürün aldığınızda, bunu, "Bluetooth" denilen bir şirket veya üreticiden satın almazsınız.


Neden Bluetooth denilmiştir?


Meraklıları için işte öyküsü: 10. yüzyıl Danimarkası’nda, Viking kralı Harald Blatand (lakabı Bluetooth), Norveç ve Danimarka’yı tek bir krallıkta birleştirdi. Rivayete göre lakabını yaban mersinine olan ilgisinden almış.


Veri ne kadar hızlı aktarılır?


Maksimum hız şu anda 723 kbps'dir. Çoğu veri transferini birkaç saniyede tamamlayacak kadar hızlı olmasına rağmen, limit bu değildir. Geliştirici firmalar, Bluetooth teknolojisinin müteakip versiyonlarında bu sürati iki ya da üç katına çıkarmayı umuyorlar.



Bir defada birden fazla cihazı kontrol edebilir miyim?


Evet. Bluetooth ile, iki cihaz arasından noktadan noktaya iletişim veya bir master ve birden fazla slave (bir cihaz bir başkasını kontrol ettiğinde, ona “master”, kontrol edilen cihazlara da “slave” adı verilir) ile bir noktadan birçok noktaya iletişim kurabilirsiniz. Bluetooth şebekesinde (bazen “piconet” adı verilen çok küçük bir lokal şebekedir), bir master'ın, yedi adede kadar slave'i olabilir, fakat toplam aktarım hızı aralarında bölüşülecektir, çünkü tüm trafik master cihaz aracılığıyla aktarılır (master’ı trafik kontrol merkezi gibi düşünün). Örneğin, kablosuz kulaklıkla telefonda konuşurken, aynı zamanda yazıcınıza resim gönderiyor olabilirsiniz.


Bluetooth ve Kızılötesi arasındaki fark nedir?


Başlıca fark, Bluetooth’un, radyo dalgaları kullanarak çalışması ve kızılötesinin, çok hızlı ışık darbeleri kullanmasıdır. Kızılötesinde, her iki cihazın sensörleri, birbirinin görüş hatları içinde olmalıdır (DVD'nizin uzaktan kumandasını kullanmaya çalıştığınızda arada biri duruyorsa aynı şeyi tecrübe etmiş olmanız gerekir). Bluetooth’un böyle bir kısıtlaması yoktur; duvarlar arasında bile çalışır. Kızılötesi ise, bir defada sadece iki cihaz arasında çalışır.


Bluetooth ve Wi-Fi arasındaki fark nedir?


Bluetooth ve Wi-Fi tamamlayıcı teknolojilerdir. Wi-Fi, düzinelerce bilgisayar cihazı için kablolu şebekeleri genişleten ve yerlerine geçen kablosuz Ethernet iken, Bluetooth 10 metrelik menzil içinde kabloları kaldırmak için tasarlanmış, ses ve veri bağlantısı sağlayan bir cihazdır. Bluetooth ayrıca, düşük enerji sarfiyatından dolayı pille çalışan cihazlar için idealdir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,847
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst