Bldc motor

EARTH++

Üye
Katılım
3 Eki 2019
Mesajlar
106
Puanları
1
Yaş
25
Bu bldc motor ac elektrik üretirmi
A2212-10T-13T-1000Kv-Brushless-Motor-for-Drone-ROBU-1.jpeg
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
BLDC motorlar PC kasa fanlarıyla ayni prensipte, yalnız elektrikli araçlarda kullanılanları BLDC adını alıp 3 fazlı sabit stator (mıknatısı) olarak dönüyor, brushless (fırçasız) DC motorlarla da BLDC'lerdeki gibi ayni prensiple yani fırça-kollektör olmadan çalışıyorlar.

Bu motorları AC üreteci (jeneratörü) olarak çalıştırmak için milinden döndürdüğümüzde çıkış uçlarından tersine işlemle DC akımını doğrultulmuş olarak alamayız, ancak DC'yi verip içindeki inverterle AC'ye çevirip döner alanla sabit stator mıknatısını itme-çekmelerle bir motor şeklinde döndürüyoruz. Yani tersinir değiller, DC>AC olduğu halde AC>AC üretimi tersinirliği, milini döndürdüğümüzde bizim yapacağımız bazı tadilatlardan (iptallerden) sonra tam geçerli oluyor, sn. zeybek'in de açıkça belirttiği gibi.

BLDC motorların milini döndürdüğümüzde AC akımını alabilmemiz için inverter (PCB kartı) devresini devreden çıkarıp direk açık sargı uçlarından AC'yi alırız, gerekirse DC'ye doğrultup akülerde depoj ederiz, bu şekliyle mümkün. Rüzgar gülüyle elektrik üretiminde step motor yerine örneğin direct-draw (Direk motor miliyle makinedeki tamburu çeviren) çamaşır makinesi motorları da asenkron motor veya araç şarj dinamosunun tadilatlı kullanımlarında olduğu gibi, BLDC motorlar, fırçasız DC motorların DC>AC inverter kart devresi iptal edilip bu şekliyle elektrik üretiminde kullanımı tercih edilebiliyor. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu tip hobi motorlarının içinde sadece sabit mıknatıs ve sargıdan oluşan bir yapı vardır.

Modeline göre inrunner yada outrunner ( Türkçesi içi dönen yada dışı dönen tip ) olabiliyor. Bu motorlar 3 fazlı AC voltaj ile çalışır. Dc ile çalıştırılırken arada ELECTRONİC SPEED CONTROLLER yani kısaca ESC kullanılır. Bu esc bataryadan alınan DC gerilimi AC gerilime dönüştürür ve yine frekansı istenen değerde motora uygular.

Bu motorun milini çevirirseniz sargılarında bir voltaj indüklenecektir. Yapısı gereği bilinen ac motor gibi olduğu için çıkıştan AC voltaj alabilirsiniz.

Bu tür bir uygulamada ancak deneysel olarak bir üretim gerçekleştirilebilir. Bu motordan üreteceğiniz elektrik çok fazla güç üretmeyecektir.

motor_parts_DSC00718.jpg
 
Üçfaz (Triphase) AC alırsın fotodaki motordan,
videoda dk. 7.00 da örneği var:
 
motorun arka kapağını açın içinde bazı parçalar olmalı onları sökün :)
tek çıkış alacak şekilde . fırça bölümü kalsın oradan çıktı alın. elektrik üretir.
kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst