Bitirme Tezim hakkında konu arıyorum

omerx

Üye
Katılım
1 Kas 2008
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
39
elektronik teknolojisi okuyorum acil olarak bitirme tezi yapmam lazım ama inatcı hoca konu beğenmiyo :( sizden ricam bana konu bulmamda yardım etmeniz. Şimdiden teşekkürler :/
 
çizgi izleyen robot tarzı bişey yada sese yürüyen robot bence dene şansını
 
Bu konuda daha önce açılmış konu vardı. Oradan fikir alabilirsiniz.
 
Merhaba
PC'den seri port kontrolu ile PIC uygulaması olabilir.
 
[h=3]PC ile Uzaktan Kumandalı Araba kontrolü Yapmaya Ne Dersin.. :)[/h]

Çok uzun zamandır birşeyler yazmamıştım zaten faaliyet raporluk birşeyler çıkmadı. Heah neyse... Bugün ki menümüzde paralel port ile uzaktan kumandalı arabayı kontrol etmek var.

Bu işi yapabilmek için İnternet üzerinde kopyala yapıştır ile dolaşan bir tane devre şeması var. ki projenin detaylı tanıtımı asıl kaynak olan Elektronik Hobi kitabında daha detaylıdır zannediyorum.Ordanda yararlanılabilirsiniz.

Yalnız şöyle bir sorun var bahsettiğim ,ortalıkta dolaşan o çizimde bir tomar kısa devre edilmiş yol bulunmakta.O yollar kısa devre olduğunda veri göndermenin bir anlamı zaten olmuyor.Bunu aklınızda bulundurun.Çok az bir elektronik bilgisiyle sorunun ne olduğunu zaten göreceksiniz.

Neyse çok uzatmayalım.Hemen malzemeleri ve gidişatı sayıyorum.Öncelikle paralel port lu bir bilgisayar.Uzaktan kumandalı bir araba.Bir adet ULN2003 entegresi.

Paralel port adından da anlaşılacaği gibi verileri üzerinde paralel yöntemle taşır.Yani 8bitlik bir veri gönderilcekse 8 adet çıkış noktasından ya da en kaba tanımıyla 8 kablo üzerinden
gönderilParallel.jpgir.Bu port eski üretim laptoplarda ve bütün masaüstü bilgisayarlarda bulunur.Görüntü olarak yandaki şuna benzer.Üzerinde 25 adet çıkış bulunsada bizi sadece 5 adet çıkışı ilgilendirecek.Bunlardan 4ü lojik ifadeleri alacağımz çıkışlar.Diğeri ise gnd yani toprak yani ground yani referans noktası.



Kullancağımız entegre ise 16 bacaklı.Fiyatı 5o kr.Eğer lehim yapılması düşünülüyorsa altına bir tane de soket almakta fayda var.
Eveet bu entegrenin 16 bacağından 9 adetini kullanacağız.
Bunlardan sol daki 5 li ,bilgisayara ; sağdaki 4 lü ,kumandaya bağlanacaktır. Birde entegrenin Vcc girişi görüleceği gibi yok dolayısıyla 9 V - 12 V gerilim vermenin bir anlamı yok. Zaten olsa da nerden verilecek ?

Öncelikle Bilgisayar ile entegreyi bağlayalım.
Bu bağlantıda
paralel portun
2.pinini -> entegrenin 3.pinine
" " 3.pinini -> " 4.pinine
" " 4.pinini -> " 5.pinine
" " 5.pinini -> " 6.pinine

Verilen bu şekilde entegreye ulaşacak fakat bir de toprak bağlantısı yapmamız gerekiyor.Bu yüzden

paralel portun 25.pinini -> entegrenin 8.pinine

Evet bu durumda entegrenin yarı bağlantısı bitti.

Şimdi kumandayı bağlayalım.
Kumandanın içini bir güzel söküyoruz ve incelemey başlıyoruz.
Kumanda da sağ sol ileri geri için 4 anahtar bulunur.Kumandanın joystiklerinin bulunduğu noktalarda bu anahtarlar bulur.
Kumandayı açtığınızda kolların altında,kolların hareketi ile hareket eden iki metal parça vardır.Bu iki metal kumandanın GND ucudur.Bu metallerin altında ise ufak temas noktaları vardır ki ; Metal parçalar bu noktalardan hangisine değerse kumanda sağ sol yada ileri geri işlemlerinden birini yapar.
Bu alttaki temas noktalarına ve metal parçalardan birine kablolarımızı bağlayalım.
Sağ tuşa bağlı kabloyu -> entegrenin 14. pinine
Sol tuşa bağlı kabloyu -> enterenin 13.pinine
İleri tuşuna bağlı kabloyu -> entegrenin 12.pinine
Geri tuşuna bağlı kabloyu -> entegrenin 11.pinine
bağlayalım....Evet yine GND bağlantımızı yapmalıyız.O yüzden metal parçalara bağlı kabloyu , entegrenin GND ucu olan 8 no u pinine bağlayalım.
Evet.Tesisat bu kadar dı.

Tesisatımız var ama bu sisteme ceryan vermemiz gerekir.Ceryanı paralel port üzerinden vermek için bir arayüze yani programa ihtiyacımız var.
Bu programı ben yazmadım ama mantığı anlaşılır yapıdadır.Program klavyeden girilen tuşu görür ve port üzerinden ona uygun bir sinyal gönderir.


























Otomasyon"rtsp://v6.cache1.googlevideo.com/ChoLENy73wIaEQk8z9kFGjyOcBMYDSANFEgDDA==/0/0/0/video.3gp"][/URL]

Ve link
http://www.box.net/shared/n1fqsbsql5



Bu yazıyı yazmadan bir kaç gün önce ,anlatılan devreyi denedim ve kesinlikle çalışıyor.Yalnız şöyle bir durum var ; klavyeden araba ile oynamak yarım saat güzel sonra sıkıyor :)
Ama şu var ki oyunlardan elimiz alışkın olduğu için zannediyorum araba çok güzel kontrol ediliyor.Hele ki parke zeminde ne kaydırılıyor , araba fare gibi vın orada vınn burada. Deneyecekler için bol şans diliyorum zevkli bir uğraş.



Entegre için VeriKağıdı : http://www.datasheetcatalog.org/datasheet2/f/0c6x6a46ig46qlxf3j2qsaii8o3y.pdf
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,657
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst