Bitirme Projesi Önerisi

Katılım
28 Ağu 2018
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
27
Merhaba,

Ben makine mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda çift anadal programı kapsamında elektrik-elektronik mühendisliğinden de dersler almaktayım. Kendimi elektroniğin, yazılımın ve mekaniğin kesiştiği robotik dalı üzerine geliştirmek istiyorum. Bu bağlamda hedefim, otomasyona dayalı çalışan bir makine yapmak. Yani yalnızca robot kol, insan vs. ye odaklanmış değilim. Mekanik olarak tasarlayıp, otomasyonunu yapabileceğim bir makine imal etmek istiyorum. Bu bir üretim bandı olabilir, bir kağıt tasnif makinesi olabilir vs.

Arduino ile robot kol otomasyonu yapmışlığım var. Ancak bitirmeyi Arduino ile yapmak istemiyorum. Daha çok PLC üzerine kendimi geliştirme hedefim var. Bu sene otomasyon ve PLC üzerine uygulamalı dersler de alacağım.


Maksadım sizlerin de önerisini alarak uygun bir proje belirlemek.

Teşekkür ederim.
 
Merhaba. Aslında imal etmek istediklerinizde mekatronik bilim dalını tam olarak tanımlamışssınız veya yapmak istediğiniz tüm projelerinizdeki temel bir hedefiniz olarak. Meşrubat/gıda otomat makineleri, ATM'ler, IHA (drone)'lar, sensörlü para sayma makineleri, 3D yazıcılar, vb. zayıf yapay zekayla çalışarak sözünü ettiğiniz türde bir otomasyonla (mekanik, elektrik, elektronik, yazılım) çalışırlar, yani bunlar da bir çeşit robottur. Bunlardan birini bitirme projeniz olarak seçebilirsiniz örneğin. Ama çok daha basiti olarak sensörlü su musluklarını da seçebilrsiniz, elektrik, elektronik ve makine aksamlı olarak örneğin. Kolay gelsin. Başarılar.
 
Son düzenleme:
Bilmiyorum sana mantıklı gelecek mi ama ileride işe yaraması muhtemel bir öneride bulunmak isterim.

"Robot kol ile 3 boyutlu imalat." Yani bildiğimiz 3B yazıcıların işini yapan bir robot kol.Hatta senkronize birden fazla kol çalıştırılabilirse son derece esnek, taşınabilir ,ebat sıkıntısının olmadığı geniş hacimli üretimlerde kullanılabilecek bir sistem kurmayı deneyebilirsin.

Zor iş kabul ediyorum :)
 
Benim tavsiyem, projelerde mümkün olduğunca az maliyetli ve kaliteli bir sistem oluşturmanızı öneririm. Bir iş PLC yerine Arduino'yla da yapılabiliyorsa Arduino kullanmanızı tavsiye ederim.

Endüstri 4.0 ile ilgili bir proje yapabilirsiniz. Örneğin, bilgisayar ağı denetimli bir sistem yapabilirsiniz. Bu iş için Arduino kullanmanız gerekbilir. Arduino'nun yanına PLC'de kullanabilirsiniz. Kişisel bilgisayarlardan denetim yerine HMI da kullanabilirsiniz. HMI çözümleri için piyasada bulunan ufak HMI'lar kullanılabilir. Kişisel bilgisayar için bir yazılım yapıp denetimi oradan sağlayabilirsiniz. Ancak, HMI son yıllarda daha çok kullanılmaya başlandı.

Bir başka bir örnekse bir insansı robot yapabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst