bisklete Hız ölçer Yapma Değiştime

brt99

Üye
Katılım
30 Kas 2011
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
40
Bir adet mıknatıs ve reed anahtar yardımıyla bisiklet hızını ölçerek LCD'de görüntüleyen elektronik devre yapımı.

1[1].jpg

2.jpg


Elektronik devre şeması
devre.jpg

5V'luk regülatör devresi
regulator.jpg


PIC programlama için gerekli dosyalar
bisikletC.C C kodu
bisiklethex.HEX Hex kodu



İnternetten bunu buldum bu hız ölçeri ayarlasak mesala 5 km yazdığı an lamba yansın yada başka birsey olsun bunun gibi 5km,10km.15.km.20km.25km,30km,35.km bu hıza geldiği an lamaba yansın bunu nasıy yapabiliriz...... ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
 

Ekli dosyalar

  • bisiklethiz.pdf
    453.8 KB · Görüntüleme: 1
  • led_test.pdf
    491.8 KB · Görüntüleme: 2
  • BİSİKLET HIZ GÖSTERGESİ.zip
    585.9 KB · Görüntüleme: 4
Tam olarak incelemedim fakat "hiz2=(int)hiz" kısmı var, sanırım hızın hesaplandığı yer burası. hiz2 değişkenin içinde ne türde sayı var bilmiyorum, şu mantıktan yola çıkabilirsiniz:

...
hiz2 5 olursa 1. ledi yak
hiz2 10 olursa 2. ledi yak
hiz2 15 olursa 3. ledi yak
...

Gerisi sizin C bilginize kalmış.


 
Selamun Aleyküm
Bilgileri inclememiş ve konunun uzmanı olmayan birisi olarak son mesaja istinaden bilgi vermek istedim.

Sayın PIC.nik bahsettiğiniz eşitlemeyi pic de kullanırsanız bu eşitlemelerin gerçekleşmediği durumlar için çıkış alamazsınız. Yani küsüratlı ve ondalık olarak tutmayan değerler çıkış verilmesini engeller. Yani başka deyişle bu tip bir sistemde pic hiç çıkış vermeyebilir.

Burada evvela hangi hassasiyetlerde hız değişimi düşünüldüğü belirlenmeli. Sonra büyükeşittir mantığıyla belirli bir değere eşit ve büyük olma durumunda o değerin çıkışı verdirilir. Bu değeri geçtiğinde de sanki aynı değer çıkışı devam eder gibi görünüyor ama bir sonra başka bir büyükeşittir konutu da o değer geçildiğinde o çıkışı verdirir. Mesela 5 er artan bir sistem için 5 ile 10 arasında hep beş gösterir. 10 u bulup geçerken de 10 çıkışı alınır. Halbuki bir önceki komut da işlevini devam ettirir gibi ama son komut işlev yapar. Burada alt programla dallanma da yapılabilir. Mesela eğer beşten büyükse GOTO diye farklı bir etikete gönderip orada yine büyükse farklı bir etikete değilse ekrana 5 yaz gibi mantıklar kurulabilir.

Büyüktür mantığı cebir işlemi yaptırıp sonucun pozitif negatif durumuna göre de kurulabilir.

Yalnız genelde 1 veya 2 gbi hassasiyet değerleri bulunmakta. Aslında mantığı kombine yapıp küsürat bile yazdırılabilir ki farklı durur. Bunların yanında bazı basit; yanlış hatırlamıyorsam, gerilim bölücü direnç vb devreler var. Bunlar ile daha kolay devre yapabilirsiniz ve müdahalesi ve tamiri de kolay olur.

Sensör ne kullanırsınız bilmiyorum ama canta(tekere) takılan mıknatıs genelde görünmekte. Diamo çıkışı ile bir voltmetre de km saati gibi sürülebilir. Bunların yanında hızı ölçünce kaç km yol yaptığınızı da mıknatıs toplam devrinden yapmanız beklenir. Tüm bunlar pic için çok da zor olmadığını düşündüğüm işlemler.

Yalnız programda bekleme ve tanımlama ile ilgili bilgiler doğru olmadığında çalışmanızda sıkıntı olur. Program yazarsanız paylaşabilirsiniz.

Başarılar dileriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst