bisiklet dinamosu ile TV çalıştırmak

orklar

Üye
Katılım
27 May 2012
Mesajlar
1
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,

Forumda daha çok yeniyim ve bir şey sormalıyım. Yıllık projemi fizikten aldım. Projem: Bisiklet dinamosu kullanarak bir televizyonu çalıştırmaktı. 2tane bisiklet ve bir arkadaşım ile bisikletleri çevireceğiz. Bisikletler, bir metal platformun üstünde, sabitler. Dinamolar da bisikletin arka tekerlerine bağlı. Şu anda yeterli enerjiye ulaştığımdan eminim. Sorun şu ki; bu dinamolardan gelen elektrik yanlış elektrik yani ac/dc problemi var. Ama ben ne diyotu ne de regulatör ve Kondansatörü bilmiyorum. Bana bunları kısaca açıklayabilecek ve projemde yardımcı olacak şekilde şemasını çizebilecek var mı?

İlginiz için çok teşekkür ederim :)
 
Merhaba Sayın Orklar; projenizde başarılar dileriz.
Proje gereksinimlerinizin ve de tv ve dinamo gereksinim ve özelliklerinin bilinmesi gerekir.
Dinamodan yanılmıyorsam ac akım çıkıyor. Yalnız siz bunu istediğiniz seviyeye çıkarmak için diamoyu hızlandırmanız mı grekiyor yoksa trafo bağlama düşünceniz mi var? İki bisiklet de güç gereksinimi için olsa gerek. Dinamo ac olduğundan, gerilim gereksinimlerini ayarladığınızda ek bir tertibat görünmüyor. Ancak siz gerilim özelliğini daha sabit yapmak isterseniz bir elektronik devre gerekir.
Yalnız bu projede pedal çevirmekten ziyade dinamoları uygun motorlara bağlarsanız bir deney düzeneği elde edersiniz ve gerektiğinde okula da götürebilirsiniz.
AC ve DC akımda sanırım bu sitede birçok dökümana ulaşırsınız. Megep dökümanları birçok kişi tarafından bilinen temel anlatımları olan kaynaklardır, inceleyebilirsiniz. AC, alternative current (değişen akım) olarak gerilimin artı ve eksi dahil nötr seviyenin altına ve üstüne zamana göre değiştiği bir akımdır. Sinüsoidal eğri olarak adlandırılır bu dalga karakteristiği.
DC akımda , Direct Current(doğru akım) olarak gerilimin hep aynı düzeyde zamanla sabit olduğu gerek değerinin gerekse özelliğinin değişmediği akımdır.
TV zaten AC ile çalıştığından dinamo için sadece gerilim probleminiz görülüyor. Siz bu projede bahsettiğim dinamoyu motor ile çalıştırmanın yanında üç boyutlu resimler de ekleyebilirsiniz.
Başarılar dileriz.
 
dinamoların wattlarıda önemli dikkate alabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst