Birlikten kuvvet doğar!

bende çok dertliyim burada paylaşılan konularla alakalı olarak;
naçizane üzerinde çalıştığım arge projelerim var fakat bir türlü sonuca varamıyorum çünkü sorun benden kaynaklanıyor, felaket derecede tembellik ediyorum, tembel değilim ama üzerime karabasan gibi bir hal çöküyor ondan sonra bir türlü makinanın başına geçip prototipi sonlandıramıyorum... haaa işe yoğunlaşmıyormuyum ? yoğunlaşıyorum ama işe el attığımda'da hiç beklenmedik hesap edemeyeceğiniz şekilde aksilikler çıkıyor o işle uğraşmamı engelleyecek zorunlu meşgaleler yakamı bırakmıyor... şaka yapıyorum zannediyorsunuz ama aynen böyle oluyor...karşılaştığım son aksilikde router ın tablasının düzlüğünü kaybetmesi mesela yeni tabla yaptırayım dedim 3bin tl cnc taramaya 1000 tl de taşlamaya fiyat çıkardılar... ben makinayı bu fiyattan ucuza mal ettim 2 sene evvel... neyse.... ugraştığım projeler (katma değeri yüksek) kısaca şunlar...
- optimum nüve sarımlı rüzgar enerjisinden elektrik üretimi projesi( tamamlanma durumu %80 )
-komprosör kullanmaksızın normal spindle motorunu atc yapan adaptör( tüm kesim kodları tasarımı hazır tamamlanma durumu % 49 )
-batarya ; elektrik enerjisini yüksek düzeyde,tekrarlanabilir şekilde depolama ( geliştirme aşamasında en farklı özelliği batarya sıfırlanınca kutuplar yer değiştiriyor yani bitmiyor )
- işçi robot ; inşaat mühendisi olduğum için bu taşeronlardan ve onların iş bilmez elemanlarından bıktım... ne düzgün proje okurlar ne iş güvenliğine riayet ederler, birde iş kazasından dolayı başım derde girer bunlar yüzünden ve tak dedi artık 2023 yılına kadar görünür hale getireceğim robotu Allah fırsat verirse... ve inşaat maliyetleri ve giderleri neredeyse %80 ucuzlayacak... bana sadece elektronikçi ve programcı lazım, mekanik ve robotik aksamları yapabilecek durumdayım.


Ülkemin hain ellere geçmemesi için 15 temmuzda trt 'de ve ardından genelkurmayda birebir sahadaydım, bu uğurda coluk cocuğumu düşünmeden önce düşmanın canını almaya ve en zor anı aşıncaya kadar mucadele etmeye çok ama çok kararlıyım, şehidler bizimdir lakin şehid olmak, ölmek gibi kısa yollar tercihimde yok sonuna kadar mücadele azmim şehidliğin önünde gidiyor... projelerim ide bitireceğim tüm engel ve sorunlara rağmen.
Kusura bakma biraz geç yazıyorum. İlgiyle okudum yazdıklarını. Projelerin gerçekten ilginç, özellikle robot olayı, bunu pek anlayamadım desem :)
Üzerine çöktüğünü söylediğin karabasan sanırım bir projeyi sonlandıramamandan kaynaklı olan umutsuzluk ve yılgınlık. Özelde çalışırken bu kadar çok şahsi projeyle de aynı anda uğraşırsan bütün enerjin biter tabi, yılgınlık gelir, bence sırayla bir bir bitirerek ilerlemek lazım. Biten bir proje, sıradaki için büyük motivasyon sağlar sana. Makineciliğin doğası böyledir, sürekli beklenmedik sorun çıkar, sistematik olarak bu sorunlar çözüldüğünde sorunsuz bir prototip ortaya çıkınca katma değer üretmiş olursun, yani dışarıdan görüldüğü gibi değil, başına gelenler zaten işin doğası gereği. Bir de tek başına olma dezavantajın var işte. Bu arada herhangi bir konuda yardıma ihtiyacın olursa çekinmeden sorabilirsin.

Mesela cnc router tablası olayını merak ettim, bu tabla makine üzerindeyken mi düzlüğünü kaybetti, yoksa henüz yeni işlenmiş ve montajı yapılmadan önce mi? Montajdan sonra düzlüğünü kaybetti diyorsan orada başka sorun var, tabladan kaynaklanmıyor olabilir. Makine gövdesi yüksek karbonlu çelik malzemeden üretilmişse ve gerilme giderme tavlaması ve yaşlandırma uygulanmamışsa kalıntı gerilmelerden dolayı zamanla çarpılmıştır ve sana tablada sorun varmış gibi geliyor olabilir. Ya da montajdan sonra tabla düzgünlüğünü kaybetmişse bunu nasıl belirledin?? Bu durumda tabla üzerinde lokal olarak sürtünme veya başka nedenli ani sıcaklık değişimi gibi bir olay oldu mu diye hafızanı yoklaman lazım. Önce tabla olayını çözüp makineyi bitirip sorunsuzca çalıştırırsan bir projen başarıyla bitmiş olur, sıradaki projene kafan daha özgür yani yaratıcı zihinle başlarsın. Birkaç fotoğraf koyarsan sevinirim.

15 Temmuz'la ilgili, gazi olmuşsun, Allah razı olsun, daha ne olsun! Her türlü saldırılara karşı aynı silahla ve kararlılıkla karşı koyacağız inşallah. Bu ekonomik saldırı da bunun farklı bir tezahürü işte. Nitelikli birşeyler üretip ihraç etmeli!!
 
router ın tablası sanırım fazla kesim yapmamdan düzgünlüğünü kaybetti, tabla sigma profillerden oluşuyor, parça sabitlemesi için vidaları fazla sıkınca sanırım bu yuzden bozulma oldu... düzgünlüğünü kaybettiğini kesilen parçanın diğer parçaya geçmemesinden yada balans yapmasından anlıyorsun ... bi kac foto yerine atc adaptoru olarak hazırlama aşamasında olduğum video yu atayım buraya... adaptor hazır olsa dünya çapında ihraç etme olayımda kısa sürede gerçekleşir gibi gözüküyor ....




buda adaptor parçalarından birine diş çekme videosu
 
router ın tablası sanırım fazla kesim yapmamdan düzgünlüğünü kaybetti, tabla sigma profillerden oluşuyor, parça sabitlemesi için vidaları fazla sıkınca sanırım bu yuzden bozulma oldu... düzgünlüğünü kaybettiğini kesilen parçanın diğer parçaya geçmemesinden yada balans yapmasından anlıyorsun ... bi kac foto yerine atc adaptoru olarak hazırlama aşamasında olduğum video yu atayım buraya... adaptor hazır olsa dünya çapında ihraç etme olayımda kısa sürede gerçekleşir gibi gözüküyor ....




buda adaptor parçalarından birine diş çekme videosu
Ben makinenin fotoğraflarından bahsetmiştim ama, bu da iyi olmuş. İlginç bir mekanizmaya benziyor, eğer tasarımı nihai hale geldiyse öncelikle patent-faydalı model başvurusu yapmışındır umarım. Sonra bence bir üniversiteyle görüşüp detaylı testlerden (sıkma gücü, tutma-bırakma sürekliliği, çalışma emniyeti vs. gibi) geçirilmesi lazım ki dünyada kabul görmüş standartları sağladığı tescillenip pazarlanacak hale gelsin. Bir an önce pazarlanabilecek ticari ürün olabilmesi için herhangi bir konuda elimden geldiğince yardıma hazırım. Tebrik ediyorum..
 
Kendi yaptığım cnc routerda ATC adaptörünü yapabilmek için eklediğim torna modifikasyonu...
router aynı parça üzerinde torna gibi talaş kaldırdıkdan sonra aynı anda aynı parçada routerıda kullanabilecek modifiyenin ardından ... ve bir kaç foto 20180814_120936.jpg20180814_120954.jpg20180814_121019.jpg
 
Koskoca devlet alanında uzmanlardan oluşan bir ekip kurarak bu işle baş edemiyor sanırım :) Komik...
 
Devlet dediğin sen ben vs. Baksana şu konuya olan yoğun ilgiye! Gerisini sen anla..Ama bedava CNC router projesi veriyorum desem eminim her dakika 1 kişi mesaj yazardı.
 
..... Baksana şu konuya olan yoğun ilgiye! Gerisini sen anla.......

Bu cümleden pas alarak genel bir eleştiride bulunmak isterim.

Konu ve konuya yazan her arkadaş "Bu ülke için mutlaka bir şey yapma " derdinde.Bunun için müteşekkir olmamak elde değil.Şu ülkeyi biraz sevipte bunun sıkıntısı için de olmamak mümkün değil.

Lakin iş eyleme geçince "somut" hedef koyulmayınca bu işler hep iyi niyet çerçevesinde kalır.Bir şeyler yapalım kısmında ki şeyin adını koymak lazım.ona göre sermaye katılım üretim planı v.s planı çıkartalım.Yoksa yukarıda örnekleri verilen ATC üretmek ile Batarya ar-gesi yapmak arasında dünya kadar fark var.

Sıkıntımız bura da işte.Net hedef koyamıyoruz koyamayınca da dışarıdan bakan kişiler neye baktıklarını tam anlamıyorlar ve tüm çabalar romantik bir iyi niyet gösterisi olarak kalıyor.

Peki ne yapabiliriz denirse naçizane önerim forum yönetimi bir konu başlığı açsın ve o başlık altına projesi olan ve bunu hayata geçirmek isteyen arkadaşlar başlık açarak projelerini +isterlerini anlatsın.Biz de bakalım oturalım tartışalım konuşalım ve o projeyi olgunlaştıralım .Sonrasında kickstarter tarzı sermaye toplamaya ve bir yol haritası çizmeye çalışırız (Şahsen mantıklı işlere elimden geldiğince karşılıksız maddi manevi yardımda bulunmaya hazırım)

Bunun haricinde ortaya somut bir şey koymadan yola çıkmaya kalkmanın bir alemi yok.Hedef olmadan yürümeye kalkarsak ne bir yere ulaşırız nede o kadar yürüdüğümüz yol bir işe yarar.

Umarım ne dediğimi anlatabildim.bir şey beceremeyiz tarzında konuşuyormuş gibi algılanmak istemem çünkü.

Selamlarımla.
 
atc adaptorunun fikri altyapısını geliştirip forumdan paylaştığımda elinde tornası olan arkadaslardan yardım istedim( ilan ettim Cnc & Torna başlığında tornası olan arkadaslar yardımcı olsunlar tornalık işlerde) ; ama kimse bağlantı kurmadı benim ile boyle olunca routerıma modifikasyon işine giriştim ve torna ekliyorum makineye...
burada ben kendi arge projelerimi kısmen yazdım yok türbindi yok adaptordu yok bataryaydı diye
sağolsun @fatherboard999 projelerimden birinde bana programcı olarak yardımcı olabilecek arkadas arastırması yaptı (kuka robotlarının yazılımcısı) iş nihayetinde bana + katkı sağlamasada
fatherboard999 un yardımcı olmak için benimle irtibat kurması ve güzel gönlünün çabası benim için çok değerli oldu.
şahsen ben şu an için ortaya henüz bir şey çıkartmamış gözüksemde iş nihayetinde ortaya çıkacak ve bir başarı hikayesi olacak. belkide tarihi bir anı yaşıyorsunuz ama hissetmiyorsunuzdur ...!
batı'nın kahramanları hep hayalidir( süperman, örümcek adam, demir adam vs... vs)
bizim kahramanlarımız ise gerçektir lakin öldükden sonra kıymetli olurlar
bir şeyi yapacağım diyorsanız yapın arkadaslar asla vazgeçmeyin, önce hayal edin, hayal ettiğinizi kullanın, sonra projelendirin ve ortaya koyun. ben yüce Allahın ilmine hayranım ve kendime sınır koymuyorum, yardımıda ondan bekliyorum (beni dar kalıplara sokmaması için) bu yuzden belki aralarında hayli mesafe olan farklı konular üzerinde arge yapıyorum( batarya nireee atc adaptoru niree işçi( asker) robot nireeee) ve hepsinde de şu an mutlak sonuç olmasada elimde çok pozitif sonuçlar var.
kendinizi geliştirin arkadaslar kısaca tavsiyem gelişin ve geliştirin.
 
CNC kontrol ünitesi ve servo motor imal ediyor onu Türkiye ye gönderiyor
Bende daha önce tezmaksan da revizyon atelyesinde kısa bir dönem çalıştım ve hala oradaki arkadaşlarımla görüşürüm.Bir çoğu kendi işyerini açtı!
Ben Türkiyede en büyük sorun imalat ama Tayvan,japonya,Almanya ve Çin den getirilen CNC torna ve frezelerle fason olarak yapılan üretimden bahsetmiyorum!Kendi makine teknolojimizle yerli makine imalatından bahsediyorum.
Burada bazı arkadaşlar CNC router imal ediyor çin malı step motor hangi ülkenin olduğunu bilmediğim mach3 veya mach4 le üretilen routerler yapıyorlar
Taksan Kayseri de şimdi Dener makine olmuş iflas edince başka biri almış Cnc tezgahlar üretti ama kontrol üniteleri siemens fanuc mitsubishi veya heidenhain işte bizim bence en önemli sorunumuz mu Türkiye olarak otomasyon konusun da bir markamız yok ben otomasyon fuarlarına birçok kez gittim bir kaç tane yerli üretim le imal edilmiş cnc kontrol ünitesi ve servo motor markalarıyla karşılaştım ama ne isimleri aklımda kaldı ne markaları o firmalarla konuştuğumda yaptıkları sistemlerin fiyatının pahalı olduğunu kendileri de söyledi!
Adam çinde CNC kontrol ünitesi ve servo motor imal ediyor onu Türkiye ye gönderiyor satıp para kazanıyor ama biz bunları kendi ülkemizde yapamıyoruz!Türkiye nin elinde aselsan tubitak gibi kurumlar var devlet politika olarak bu kuruluşları üniversiteleri de bu işe katarak CNC kontrolünden plc hmi gibi otomasyon sistemleri acilen üretilip hatta devlet ihalesine girecek firmalara bu teknolojileri kullanma şartı getirilerek bu teknolojiler yaygınlaştırılmalı!
MPT76 mehmetcik silahına namlu yapmak için 7 milyon nüfuslu Avusturya dan namlu yapma makinesi istedik İstanbul'un yarısı kadar nüfusu olan ülke bize parasıyla bile satmadı bu makineyi!
Özel sektör bence bu işin altından kalkamaz devlet yani hükümet bahsettiğim kurumlarla bu konuda çalışmalar yaptırmalı!


vay deyyuslar vayy paramızla bize makine satmıyor adamlara bak....
bu arada yerli cnc makine konusuna katılıyorum devlet teşviğiyle öyle bir şey yapılsa çok güzel olur...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,851
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst