Birden fazla panoda kacak akımlar atiyor

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan qanqi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
nötr dağıtım ünitelerinde hatalı kablolama olabilir.

Merhaba, yaşadığınız sorunlar, harmonik bozulmalar ve kirlilikten kaynaklıdır. Yapılması gereken uygun tipte kaçak akım cihazları kullanmak ve cihaz başına düşen tesisat bölümünü azaltmak, yani cihaz sayısını artırmaktır. Ayrıca tesisin çeşitli noktalarından değişik zamanlarda osiloskop ile gözlem yapılarak bir yol haritası çıkarılabilir. Belki bazı yerlerde filtreleme uygulamaları faydalı olacaktır

Hortlamiş konuyu canlandiralim
Sorunumuz haalen devam ediyor
Taaze kanlara ihtiyacim var ;))
Kardeş biz de benzer sorunlar yaşadık. Silsile halinde cozduklerimiz de oldu tek hamlede cozduklerimiz de.
Burada size çok is düşüyor baştan söyleyeyim. Şimdi hastanede çalıştığınız için yük karakteristiği çok önemli. Onu baştan söyleyeyim. Eğer hassas cihazların olduğu ve kesintinin can sıktığı yerler varsa Kaçak Akım tipini B tipine çevirmek yıldırım darbe, dalga formu değişimi gibi geçici ama Kaçak Akımı gereksiz yere açtıran sorunları kökünden çözer. Biraz pahalı bir çözüm ama kesintide cemkirenleri susturursunuz. Tabi bu dediğim cihazlarda gerçekten gövde kaçağının olmadığı yerler için geçerli. Gövde kaçağı varsa B tipi de açacaktır ki açmalı da zaten.

Bir örnek vereyim. Bizim çok bilmiş Bilgi işlem tayfası gerek olmadığını defaatle söylediğimiz halde serverları için transfer barası sonrası besleme barasindan beslenecek şekilde özel ups sistemi istediler. Ortak üniteler olduğu için gerek olmadığını belirtmemize, TEDAS tarafındaki arizalar (notr kopması, şarjlı havalardaki sorunlar vs) ortak baradaki tüm upsleri vuracağı için çok mücadele verdik ama üst yöneticilere dinletemedik. Nitekim de haklı çıktık.

Kendilerine ortak baradan ayrı bir ups hattı çektik. Ama sorunlar bitmedi. Önce şarjlı havalarda panoda ups çıkışındaki kar/sigortalar atınca bunları önce yıldırım desarjina bağışık KAR larla değiştirdik. Çözülür gibi oldu birkaç ay sonra onlar da atınca izolasyom trafoları tesis ettik, sorun yine çözülmedi. Hatta çözülmediği gibi, bunlarla beraber binanın farklı yerlerindeki panolardaki kar/sigortalar senkronize olarak atmaya başladı. Bilgi İşlem dışındakilerin atmasını teknik olarak önemsedik ama insanların sitemlerini dert etmedik. Çünkü serverlar devre dışı kalınca başımızın etini yiyorlardı. Ups çıkışındaki kar/sigortaları devredisi birakmamizi isteyince, ben de üst amirlerin yanında "ben sizi de korumak zorundayım, buyrun sorumluluk alıyorsanız siz iptal edin" diye lafı da soktum. Ama sorun hala çözülmemişti. Topraklama sisteminden emin olduğumuz halde EMO nun şehrimizdeki topraklama alanında duayenlerinden birinden yardım istedik. Adam geldi baktı, topraklamaniz muazzam dedi, bilgi işlem müdürünün yüzüne bile bakmadı, tek birsey söyledi bizim ekibe: KAR ları B tipine dönüştürün. Dediğini yaptık ve uzunca bir süredir, masAllah diyeyim ne serverlarda sorun yaşıyoruz ne de senkronize atmalar yaşanıyor. Yani nötr sisteminde herhangi bir sebepten dolayı bir akumulasyon oluyorsa, fazda dalga formu bozuluyorsa gereksiz atmalar yaşanabiliyor. Siz de eğer gerçekten büyük sorun oluşturan yeri tespit edebiliyorsanız işe oradaki KAR ları B tipine çevirerek başlayabilirsiniz.

Naçizane tavsiyem, bunlardan bağımsız olarak ana panoda ve kat ana panolarinda parafudr kullanmanız, harmonik filtreler tesis edip enerji kalitesini de arttırmak gibi önlemlerin de bunlardan önce denenmesi olacaktır.

Saygılar

Abiler kardeşler dostlar
Hepinizin yorumu benim icin degerli
Ya ben anlatamadim
Ya siz yanlis anladiniz
Ben kacak akim neden atiyor demiyorum
Ayni anda 8-10 panoda
Her panoda 2 3 4 tane
Hem şebeke tarafi
Hem ups tarafi
Ki bizim kat panolarimiz, 2 gözlu bi taraf şebeke, bi taraf ups
Atiyor, ayni anda
Alakasiz servisler atiyor
Kacagin oldugu yer atsa
Tamam orda yogunlasacaz
Derdimiz bu
Umarim anlatabilmisimdir

Abiler kardeşler dostlar
Hepinizin yorumu benim icin degerli
Ya ben anlatamadim
Ya siz yanlis anladiniz
Ben kacak akim neden atiyor demiyorum
Ayni anda 8-10 panoda
Her panoda 2 3 4 tane
Hem şebeke tarafi
Hem ups tarafi
Ki bizim kat panolarimiz, 2 gözlu bi taraf şebeke, bi taraf ups
Atiyor, ayni anda
Alakasiz servisler atiyor
Kacagin oldugu yer atsa
Tamam orda yogunlasacaz
Derdimiz bu
Umarim anlatabilmisimdir
Sistemimizde çalışan zibilyon tane elektronik cihazın ürettiği harmonik etkiler yüzünden sistem enerji kaliteniz bozuluyor ustaların belirttiği gibi. Bu da bütün sistemi etkileyen hatalı açmalar meydana getiriyor. Bir kazan bozuk yemeği yiyen herkesin ishal olması gibi durum yani. Üstadlar zaten gerekli çözümleri önermiş. İlave olarak benim aklıma aktif ya da pasif harmonik filtre kullanımı geliyor. Bunun için de profosyonel bir firmadan destek almanız gerekir. İlk önce enerji analizörü ile sistem analinizinizin yapılması sorunu aşikar yapar. Kaçak akımları komple değiştirmek yerine belki bir ihtimal daha teknik bir çözüm olabilir. Ama dediğim gibi görüş almak lazım.
Edit : Filtre yukarıda önerilmiş. Özür dilerim.

Forum istatistikleri

Konular
130,995
Kullanıcılar
454,643
Son üye
Byberoo

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri