Bir Start Bir Stop Butonu ile 2 Motorun Kumanda Edilmesi

remzi_10

Üye
Katılım
30 Tem 2011
Mesajlar
16
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak.
Devrede bir başlatma ve bir durdurma butonu kullanılacaktır. başlatma butonuna;
1.basışta 1.motor çalışacak,
2.basışta 1.motor duracak 2.motor çalışacaktır.
Her başlatma butonuna basıldığında motorlar sıra ile çalışacaktır. Durdurma butonuna basıldığında o anda çalışmakta olan motor duracaktır. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Starta ilk basışta 1. motor çalışır. 2. basışta 1. motor durur, 2. çalışır. 3. basışta 2. durur 1. çalışır.
Herhangi bir anda stopa basarsan çalışan motor durur.

Ancak stopa bastıktan sonra starta basılması durumunda hep 1.motor çalışır. Eğer en son 1.motor çalışıyorken stopa basıldıktan sonra tekrar starta basıldığında 2. motorun çalışmasını istiyorsan, bunu biraz düşünmek gerekecek...
 
vakit ayırıp soruyu çözdüğün için teşekkürler hemmuhhemtek. çizdiğin devre sorunun büyük bir kısmını çözüyor. ama dediğin gibi stop a basıldıktan sonra yeniden start a bastığımızda hep 1.motor çalışıyor. bu sorunu çözmek için uğraşacağım ama bu arada sorunun çözümünü bulabilirsen yardımlarını beklerim.
 
hemmuhhemtek in hazırlağı kumanda devresi üzerinde bazı değişiklikler yaparak istediğiniz özellikte çalışmasını sağladım.
 
Son düzenleme:
çok teşekkürler bolubeyi. iyi çalışmlar...
 
Sayın bolubeyi, daha önce vermiş olduğum şekilden faydalanarak, güzel bir düşünceyle istediğiniz fonksiyonları yerine getirecek devreyi yapmış ancak jog butonları kullanarak devreyi tasarlamış. Onun devresinden esinlenerek; normal start, stop ve sistemi resetlemek için bir adet reset butonlarıyla oluşturduğum ve yine sizin istemiş olduğunuz fonksiyonları yerine getiren devre aşağıdaki gibi olacaktır.
 
Akıl akıldan üstündür. Tebrikler.
---
ekts dosyasını atabilir misiniz hemmuhhemtek hocam. Arşivime alayım ben de.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Akıllar birleşince ortaya çıktı yoksa kendi başıma akıl edemeyecektim. Bende sizi tebrik ederim. Devrenin EKTS simülasyonu ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • bas1, bas2, stop, reset.esc
    44 KB · Görüntüleme: 47
Çok daha sağlıklı olmuş devre. Jog butonlu devrede kontaktörlerden biri bekleme durumunda enerji harcıyordu. İstemediğim bir durumdu. O problem de giderilmiş böylece. Süper iş.
 
Sayın hemmuhhemtek emeğinize sağlık ancak ben devrenizi simüle ettim ancak devre istenen şekilde çalışmamaktadır.Saygılar kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst