Bir sorunum var yardimlarinizi bekliyorum...

Ferdier34

Üye
Katılım
9 Tem 2012
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
35
Merhaba arkadaslar...


Bir endustriyel makinenin kva degeri belli buna gore akim hesabi yaparak kullanicagim kablo kesitini ve sigorta cesidini ogrenmeye calisiyorum ama soyle bir soru ile karsilasiyorum....


Bu cihaz 220 v 6.5 kva (maksimum) Yapmis oldugum hesaplamada 27 amper degere ulasiyorum... Ama cihaz arkasindaki bilgilere baktigimda 10 amper cektigi yaziyor..her makineyi bu sekilde kontrol edecek durumum olmadigi ve katalogda da amper degerleri yazmadigi , sadece kva degeri yazdigi icin amper degerini hesaplayarak bulmam gerekiyor.. Benim buldugum formulle kva degeri max verildigi icin amper cok cikiyor , buda kablo secimimde ve sigorta secimimde sikintiya neden olucaktir...

Bu konu ile ilgili yardimlarinizi bekliyorum.....
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
siz en kötü duruma göre seçiminizi yapmalısınız. ama her cihaz maksimum kapasitede çalışacak diye birşey yok. Dolayısıyla akım ve sigorta hesabı cihazın gücü üzerinden yapılır.. sıkıntı yapmanıza gerek yok. yani şöyle düşünün. siz evinizi 8 şiddetindeki bir depreme dayanıklı yapıyorsunuz. 5 şiddetinde deprem olsa zaten sıkıntı olmaz.. dolayısıyla cihazınızın kablo seçimini tam yükte çalışacak şekilde yapın, tam yükte çalışmazsa da birşey olmaz. tabi bu benim görüşüm. umarım faydalı olmuştur. iyi çalışmalar..
 
Son düzenleme:
öncelikle matematiksel hata yapıp yapmadığınızı kontrol edin.

10A çektiği yazan bir cihazın, hesaplamalarınız neticesinde 27A çektiğinden eminseniz 32A sigorta kullanın derim fakat aradaki fark çok daha büyükse (örn: siz hesapladınız 100A katalogda yazan 10A) müdahalede bulunmadan daha iyi bilen birisine danışmanızı öneririm.
 
demeraj akımını da düşünün derim. belki makina normal şartlarında 10 amper çekiyordur. ilk çalışma anında veya zorladınız diyelim makinayı bu sefer daha fazla akım çekecektir.
 
Kva nin maksimum deger verilmesi bu yuzden arkadaslar...cekicegi maksimum degeri gosteriyor..hesaplamada herhangibir yanlislik yok..cekicegimiz kablo hatti uzun oldugu icin musteri tarafinda sıkıntı olusmamasi icin bunun bir ortalama degerine ulasmaya calisiyorum... İlgi ve alakaniz icin ayrica tesekkur ederim..
 
Katalogda yazan maksimum kva degeri , cihaz uzerinde cektigi akim miktari yaziyor..bunun gibi 100 farkli cihaz var ve katologlarina ulasabiliyorum yalniz cihazlara ulasmam mumkun degil .... Kisacasi cihaz uzerinde ortalama deger verilirken katalogda maksimm deger verilmis arkadaslar...
 
maksimum değere göre hesabını yapmalısın bence daha güvenli olur
 
Peki arkadaslar sm dizgi cihazi katalogunda 220 v 1 kw 13 a cektigi yaziyor . 1 kw yi formulle kva ya cevirip daha sonra akima cevirdigimde 4,5 amper cikiyor ... Burada atladigim nokta neresi ? Bana 1 kw yi normal yukte verip amperi maksimum yuktemi vermis ?
 
hiçbir cihaz kolay kolay maksimum yükte çalışmaz. bence 1 kW normal çalışması esnasında harcadığı güçtür. 13A ise tam yükte çektiği akım diye düşünüyorum.
 
Merhaba elektrik cihazları akım ve güç yönünden çok faklı değerlere sahiptir. Bu konu özellikle asekron motorlar için geçerlidir. Asekron motorlar sarım şekline yani bobin sayısına, devrine ve bobin bağlantı şekillerine göre aynı kw da olsalar bile akımları farklıdır.

Motor devrelerinde güç devresi elemanı seçilirken etiket üzerindeki akımnın 1,73 katı pik akımı9 çeker. hesaplamalarıda buna göre yaparsak daha uygun olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,854
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst