Bir plakçaların anatomisi

Belki de hayırlısı olmuş.

Bu piyasada anlamadan alınacak bir gramofondan iyi kazık yenilebilir.

Şöyle ki,

Bu gramofonların bi orjinali birde hint malı yeni modelleri var. Gördüğünüz ürün parlak albenili ise %99 yeni imalat hint malı olabilir. Gerçek antika olacak bir gramofon sokaktaki hurdacıda göremeyiz.

İkinci konu bir bilgi daha bir gramofonda bildiğim kadarıyla taş plak çalabilirsiniz. Ucundaki iğne tabiri caiz ise cam çivisi gibidir. Vinil plakları çalmak isterseniz plak çizilerek deforme olacaktır.
Derdim bir şeyler çalmak değil . Böyle asarı atika ürünlerin kullanılmasına da karşıyım . Ben böyle ürünlerin karşısına geçip keyifle izlemeyi seviyorum . Hele modifiye edilmesi ayrı bir öküzlük eseridir bence . Müzik dinlemek isteyen gidip modern bir sürü ürün var . Oradan dinlesin . Rahmetlik dedemin şöyle bir radyosu vardı . Ah şimdi bulsam da salonumun en güzel yerine koysam ne güzel olur .
1749617835701.webp

Derdim bir şeyler çalmak değil . Böyle asarı atika ürünlerin kullanılmasına da karşıyım . Ben böyle ürünlerin karşısına geçip keyifle izlemeyi seviyorum . Hele modifiye edilmesi ayrı bir öküzlük eseridir bence . Müzik dinlemek isteyen gidip modern bir sürü ürün var . Oradan dinlesin . Rahmetlik dedemin şöyle bir radyosu vardı . Ah şimdi bulsam da salonumun en güzel yerine koysam ne güzel olur .
Ekli dosyayı görüntüle 116353

Ondan ses çıkması da ayrı bir zevk be dostum.

Ekli dosyayı görüntüle 116353
Radyo dinlemek ayrı bir keyif Abi.

Tabla konusunu az çok konuştuk. Zaten çok bir detay yok.

Gelelim asıl derin konu olan kol ve iğne kısmına.

Koldan başlayalım. Piyasada S tipi kol ve düz kollar var. Farklar nedir her ikisi de kullanılıyor o zaman neden düz kol aynı işi görüyor ise S gibi karmaşık bir kola neden ihtiyaç duyuldu?

@Mr_YAMYAM

Tabla konusunu az çok konuştuk. Zaten çok bir detay yok.

Gelelim asıl derin konu olan kol ve iğne kısmına.

Koldan başlayalım. Piyasada S tipi kol ve düz kollar var. Farklar nedir her ikisi de kullanılıyor o zaman neden düz kol aynı işi görüyor ise S gibi karmaşık bir kola neden ihtiyaç duyuldu?

@Mr_YAMYAM
Bir plak iç içe daireseldir. İğne bu daireye tam dikey olarak ve her bir daireye aynı açı ile yerleşecek şekilde olmalıdır.
Plak yivlerini bir çok daire olarak düşünürsek, kolun da belli bir uzunlukta olduğunu hayal edersek, ayrıca kolu tam düz olarak yapacak olursak, (kafanın da düz olduğu varsayımı) başlangıçtaki açı ile bitişteki açı arasında çok fark olduğunu görürüz.
Açının 90' den sapması plağın izleme (TRACKING) özelliğini bozacaktır ve iğne dışa doğru daha fazla kayma (SKATING) yapacaktır.
Bunu engellemek için kolu ortalardan kıvırarak yivlere mümkün mertebe 90' açı ile değmesi hedeflenmektedir.
Bu kıvrılma S seklinde ideal olduğu için S kol denilmektedir.
Esasen S kol olsun L kollar olsun (Düz kollar da L gibidir) kolun yapay olarak uzatılmış hali gibidir.
S kollar rezonansa daha açık yapıdadır. Yani iğne titreşirken çok az da olsa kolu da titretebilir. Yapım kalitesi başta olmak üzere rezonans olayı kollarda kullanılan metaryelleri bile önemli kılar.

Resimde 10.000$ lık bir pre amp'ın teknik verileri görülmektedir.
RIAA.webp
Kırmızı yazılar ise @serkan_48 deki pirenin özellikleridir.
Bakalım kimler anlayabilecek.

Antiskating özellikli pikapların mantığını şimdi anladım.

Geçen Yabancı bir forumda bu kol konusunu incelerken aşağıdaki el yapımı plakçalara denk geldim.

Burada karbon fiber bir boru ile kol yapılmış. Uca iğne ve kabloları da bu kolun içinden geçirilmiş.

Kolu bir golf topuna tutturmuşlar. Denge için misina ile askıya almışlar. Muhtemelen plağa baskı ağırlığını manual 1.5 gr gibi ayarlayıp sabitlemişler.

IMG_0749_zpsf96406ee.webpIMG_0742_zps4359b350.webpIMG_0748_zps67fea4c9.webp

Şimdi bir kolun hareket mekanizması üzerine sorularım olacak ama biraz meşgulüm uygun zamanda yukarıdaki görsellere göre yazacağım.

Forum istatistikleri

Konular
131,473
Kullanıcılar
455,395
Son üye
cekok

Yeni konular

Geri