bir otomobilde ortalama kaç sensör vardır?

abi naptın sen ya arabanın neresinde 5000 sensör vardır taş caltasın 100 tane çıkar bilgim yok ama .
Nasrettin hocaya sormuşlar hocam gökyüzünde kaç yıldız var diye. Hocada kafadan bir sayı atmış. Etraftan hiç o kadar yıldızmı olur diye söylentiler yükselince, hoca inanmayan saysın demiş.

Bence bu soru araçlarda ne gibi sensörler vardır şeklinde olmalıydı
Benim aklıma gelenler
yakıt
motor sıcaklık
klimayı kontrol eden
hız
kapı konumu ikaz
yağ gösterge
motor arıza
el freni
hava yastıkları
lastik basınç
yağmur
aydınlık
kameralar
alarm...

lüks araçlarda arttıkça artar onlarıda siz yazın :)
 
arabadan arabaya değişir. conforline jetta ile fiat fiorinoda aynı olması beklenemez.
 
lambda sensorü,yağmur sensörü(silecek sensörü),cekiş kontrol sensörü,ESP,hız,samandra sensoru,oksijen sensoru,krank sensorü,lastik basınc sensörü,park sensörü,silecek suyu sensörü,radyatör su seviyesi sensörü,sıcaklık sensörü(birden cok vardır iç-dış sıcaklık klima gibi),hava yastıgı sensörü,kapı kontrol sensörü,düşük ışık seviyesi sensörleri..bunlar benim aracımdaki hatırladıklarım..
 
otmotıv elektronıgı kıtabında okumuştum, ortalama 120 sensor bulunur
 
Günümüzde tam donanımlı bir otomobilde 400'ün üzerinde sensör bulunur.(Bilgi, sağlam yerden) Herşey sensörlerle ölçülüp değerlendiriliyor hemen hemen: Yağmur şiddeti, lastik basınçları, balataların aşınma miktarı ,depodaki yakıt , şanzıman yağı, fren hidroliği, radyatör su seviyesi, silecek suyu, yakıt ve çeşitli akışkanların akışı, karışım oranları, bazen genel, bazen de çok bölgeli sıcaklık ölçümü, abs, darbe algılama, otomatik farlar için ışık, gece karşıdan gelen aracı algılayıp farları uzundan kısaya düşürme, park sensörleri, otomatik parketme sensörleri, çarpma tehlikesini tespit eden sensörler gibileri en çok bilinenler.
 
Son düzenleme:
bence 100 un cok uzerindedir ozellikle lux otomobillerde.
 
bence eski arabalarda 15 civarı ;yakıt deposu-fren hidroliği-motor yağ sensörü-radyatör ısı sensörü-kapı sensörleri (iç aydınlatma)-hız sensörü-sarj sensörü-motor devir sensörü-sinyal sensörü-silecek sensörü- kontak sensörü bazılarında eksoz emisyon sensörü vb bu arabanın modelime göre bayağı değişir , ha bir de şoför var arabayı denetleyip arabaya yön veren :)
 
bir arabada 50 'nin üzerinde sensör var ama kullanılan ileri teknoloji sayesinde bu sayı daha da artmaktadır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst