Bir Kolinin Boyutunu Nasıl Hesaplayabilirim?

Maxpayne

Üye
Katılım
23 Kas 2006
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
MErhaba Arkadaslar Ben DOkuz EYlül ünisinde Okuyorum Bitirme ödevi olarak bana bir kolinin boyunun enini yüksekliğini ölçen hacmini veren bir devre hazirlamami soylediler sizin fikirlerini almak istedim nasil yapabilirim lütfen acil yardim edin :) iyi çalışmalar.
 
kolinin ebatlarında (en boy yükseklik) doğrusal hareket eden optik sensör ve rek fotoseli ile yapabilirsin.nasıl:örneğin boy kısmında optik sensör ve renk fotoseli hareket eder optik koliyi gördüğünde renk fotoseli her santime çizilmiş çizgileri okuyarak bir counter çalıştırır.bu counter optik fotosel koli var diyorsa sayılır.bu sayım sonunda en boy yükseklikten elde edilen counterler değerlendirilip hacim hesaplanabilir.yada maliyet önemli değilse bunu pozisyon bildiren servomotorlarlada yapabilirsin.
 
arkadasım kolının uzerıne degen enkoderler yerlestırmen daha ıyı olur dıye dusunuyorum.bununla boyutları olcebılırsın
 
kolinin min-max boyutları belli mi? Mühendislikte mi okuyorsunuz. Yüksek okulda mı? bölümünüz nedir?
 
kolinin ebatlari belli deil. her koli olaiblir hocaya göre bir koli olcak ayrica yükske okul 2. sınıf okuyorum
 
Kamil Bey'in sorusuna benziyor. Aslında en doğrusu 3 adet lazer sensör kullanarak PC veye PLC ile bunları yorumlamak. Fakat bu oldukça masraflıdır. Ultrasonik sensör çok daha ucuza mal olur bu yöntemde karton kolinin yoğunluğunun problem yaratabileceğini düşünüyorum. Daha başka çözüm aklıma gelirse sizinle paylaşırım
Lazer için örnek bir ürün :
LEUZE ODSL 30 MESAFE öLçüM SENSöRü
Leuze temassız mesafe ölçümü için faz kaydırma teknolojisi kullanan yeni yüksek performanslı ODSL 30 serisi optik lazer mesafe sensörü ile mesafe ölçüm sensörlerinin algılama aralığını önemli ölçüde geliştirmiştir.

Böylece ODSL 30 ile 1 mm hassasiyetle 30 m.ye kadar ölçüm yapmak mümkündür. 30 m mesafede bile ODSL 30 reflektör kullanmadan çalışır ve çok iyi bir siyah/beyaz karakteristiği gösterir. Analog veya dijital çıkışlı modelleri mevcuttur.
 
Bu projeyi fiili olarak yapmanız mı gerekiyor yoksa teorik olarak mı hazırlayacaksınız. Zamanınız ne kadar ? PİC,PLC,PC ve diğer malzeme konusunda okulun size yarayacak malzemesi var mı? yoksa kendiniz mi temin edeceksiniz. Bölümü sormamdaki amaç projenin zorluk derecesini tahmin edebilmekti. Daha basit çözümler de önerebilirim. Daha karmaşığıda olabilir daha elektriksel çözüm mü daha PC tabanlı çözüm mü bulalım.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst