bir karayolunda kullanılacak sensör ne olabilir ?

Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3
Puanları
1
merhabalar;
bir projemiz var.bu projede karayolundan araç geçip geçmediğini ve bunun sonucunda yolun boş yada dolu olduğunu kontol etmek istiyoruz.Aklıma gelen iki çeşit var
1-iki lazer sensör kullanmak.bunun sayesinde bir cisim algılandığında uyarı vermek.hatta iki tane lazer sensör kullanırsak arasındaki mesafeyide kullanarak hızıda ölçebiliriz.
2-basınç sensörü.bu sensörüde kullanırsak yolun üstünde araç olup olmadığını görebiliriz.

benim sorum sizce bu projede ne tür sensörler kullanılabilir?Verimliliği,ömrü,maliyeti açısından hangi sistemler avantajlıdır? Bu sensörleri satan bir yer bulamadım.İlgilenen arkadaşlar varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim.
 
Basınç sensörü batı ülkelerinde kullanımda olan bir sensör, aynı zamanda kamera ile de bu işlem yapılmakta. Kamera bu çalışma için daha uygun görünüyor. Basınç sensörü kameraya kıyasla daha kısa ömürlü ve çevresel etmenlerden (yolun bozulması, heyelan, deprem vs.) çok çabuk zarar görebilecek bir yapıdadır.
 
manyetik olması gerekiyor. hm2001 honeywell sensörü. asfaltın altına kibrit kutusu kadar her şeride gömüyorsunuz.
 
karayollarının kullandığı bir sisitem var zaten yola enlemesine 50 cm ara ile iki adet 15 mm kalıınlıgında paralel lastik yapısında sensorleri serip trafik yogunlugunu ölçüyorlar. srilen kauçuk urganların içinde basınç sensorleri var. daha fazla bilgi için en yakın karayolları Bakım işletme merkezine başvurabilrsiniz...
 
manyetik sensör ve basınç sensörünün belirgin farkları nedir acaba.ikiside aynı işi görmüyor mu ? o paralel yerleştirilen şeyleri biliyorum.teşekkür ederim öneriniz için ama sadece yoğunluk ölçmek istemiyorum.
 
merhaba, bu uygulamada Photoelektrik veya Lazer sensör kullanman maliyet ve ömür açısından daha mantıklı, kamera özellikle maliyetleri yüksek olduğundan ve açık hava şartlarına sensörler kadar müsait olmadığından ikinci planda düşünmelisin. Basınç sensörleri veya loadcell kullanmak sorun olabilir, yolun neresine yerleştireceksin? Aracın geçtiği yeri nasıl yakalayacaksın, üstelik fiziksel temas olacağından ömür açısından pek elverişli olmayacaktır. Photoelektrik veya lazerlerin IP67 koruma sınıflı olanlarını suyun içinde bile kullansan sorun olmaz. Photoelektrikler fiyat yönünden en ucuz çözüm olup, ışığı görünmeyen(Ultraviyole) tipleri rahatsızlıkta vermez, 50-100 € civarında temin edebilirsin, 4Mt algılama mesafeli tipi için. Lazer ışığı noktasal göründüğünden dikkat çekebilir ama photoelektrikten hem hızlı hemde kirlenmeye daha dayanıklıdır ama 4Mt Mesafelilerin fiyatları 200€ nun üzerinde olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst