bir evdeki elektrik hattı garip bi durum

seco_

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Nis 2011
Mesajlar
904
Puanları
131
Yaş
29
Konum
Sakarya
arkadaşlar garip bi durum var şöyle anlatayım bir sorti hattında 3 adet kablo var 2si kahve 1 i 1,5mm mavi. bu kahve kabloları bağlamyınca evdeki şofben ve mutfak prizlerinden 1 faz 1 nötr gelmesi gerekirken nötrden de faz geliyor ama kahve kabloları bağlayınca fazn biri gidiyor. evdeki mutfak, bir oda ve şofben bu 2 kablo üzerinden besleniyor üzerindeki akkor veya tasarruflu ampul kısa sürede bozuluyor. fazla akım geçtiğinden kahve 2x2,5 kablo eriyor duy yere düşüp akkoru patlatınca olayın farkına varılıyor . bu faz karışıklıgı nedir ?

Ben eve ilk gittiğimde 3. kablonun mtfak ve şofbene ait oldugunu anlamakta zorluk çektim bilmeyene zor oluyor. niye tesisatı yapan arkadaşlar 3. kablo bırakır ? bilmeyene zorluk olsun diyemi ??
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
üçünçü kablo topraklama olmalı fazla toprak hattında 220v alabilirsin fakat uygun değil nötr hattını bulmalısın
 
kaçak akım rolesiyle faz nötr ve topraklamayı bulabilirsin.
 
3. kablo topraklama değil 2 kahverengi kabloyu birbirine deydirince mutfak kombi ve bi oda çalısıyor kışında şofben 3. kademde çalısınca kablo yeterli gelmiyor. sorunu çözdüm arkadaşlr :) saolun :)
 
öncelikle 2.5 mm2 lik kablo ani ısıtıcılı şofbenler için uygun değildir.3. kademeye gelince de çekilen güç maksimum değerde olduğu için akım da yüksek olacaktır onun için şofben en uygun olarak 4 mm2 lik kablo ile bağlanmalıdır.Fakat tezat ki bazı ani ısıtıcı kullanma kılavuzlarında bile 2.5 mm2 yazabiliyor.buna da türkiye burası olur herşey diyebiliyoruz.
Arıza ya gelince tesisatı döşeyen usta yı veya döşeten mühendisi bul ve sor nedir ne değildir.yok bulamadıysan sayaca kadar var git bakalım renkler nereye bağlanmış hangi renkler faz hangisi nötr hangisi toprak.olmadı sigorta panosundan ölçü aletini eline al fazlar arası gerlime bak 380 se tuttuğunun ikiside faz dır yok 220 gösterirse o tuttuklarından biri faz diğeri nötr dür.sırayla deneyerek hangisi faz hangisi nötr bulabilirsin.toprağı da ayrıca kaçak akım rölesi ile bulabilirsin (test butonu).. Yardımcı olabildiysem ne mutlu.
 
şenolçetin123,sorunu hallettim teşekkürler . :) evde kar mevcut değil :(
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst