Bir elektrik -elektronik mühendisinin mesleki dönüm noktası

cepni29

Üye
Katılım
10 Kas 2008
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar Merhaba,

Ben askerden geldikten sonra ilk olarak bir hes işletmesinde iş hayatıma başladım. Fakat çalıştığım yer kırsal kesim olması ve yaptığım işin beni tatmin etmemesi gibi nedenlerden 8 ay sonra işi bıraktım. Daha sonra bir elektrik taahhüt firmasına geçtim. Burada da ne yaptığım iş ne de yanımda çalışanlar ne de firma beni tatmin etmedi. Şantiyede çalışan arkadaşlarımız varsa şantiyeciliğin amelelikten farkı olmadığını bilirler. Mühendisten ziyade işçi gibisinizdir. Hele bir de büyük şehirde iyi bir üniversitede iyi bir eğitimle ve okuluda hakkını vererek mezun olmuşsanız bu insanlara tahammül etmenin ne kadar zor olduğunu bilemezsiniz. 4 ay sonra daha iyi bir firma ile (yine taahhüt firması ) yurt dışına gittim. İş de bu alanda yapılabilecek en büyük işti. Atıyorum orta gerilim, alçak gerilim otomasyon vb. her şey vardı. Fakat burada da yaşadığım sorunların aynısını yaşadım. Ne yaptığım iş beni tatmin etmişti, ne çalıştığım insanlar ne de firma. Çevremdeki özellikle 10-15 yıldır bu sektörde çalışan insanlara baktığımda içler acısı halleri vardı. Kimisi üçgeni yıldızı unutmuş, ama çakallığın ve üşkağıtçılığın her türlüsünü öğrenmiş, herkes birbirine çakallık yapmaya çalışıyor, kimisi kimisinin ayağını kaydırmaya çalışıyor vb... Öyle insanlar gördüm ki şantiyelerde kala kala sosyalliklerini kaybetmiş, ne yaşına, ne aldığı eğitime göre hareket ediyor, öyle şeyler yapıyor ki 10 yaşındaki çocuklar gibi. Neyse ben bir 10 ay kadar böyle bir yere sabrettikten sonra döndüm geldim. Geldikten sonra biraz kpps ye baktım ve son iki aydır da iş arıyorum. İş ararken yurt dışı için çok üst düzey firmalardan teklif aldım ama kabul etmedim. Aslında benim amacım kurumsal bir fabrikaya girmek ve düzenli bir hayata geçmekti. Ama genelde deneyim ya da çok iyi derecede yabancı dilim olmadığından giremedim. En sonunda yine orta düzey bir taahhüt firmasına girdim. Yaptığı işte sektörde konut işi ve bana çok basit ve sıradan geldi. Ne yapacağımı düşünürken 1 ay önce görüştüğüm üretim yapan ve bunun teknik servisini veren yurtdışı sermayeli bir firmadan teklif aldım. Firma fabrikalara servis veriyor yaptığı iş de nitelikli bir iş. Ama benim kafamda hep kendi işimi kurma gibi bir düşüncem vardı. Eğer taahhüt sektöründe devam edersem belki bu hayalimi gerçekleştirebilirim, eğer diğer sektöre geçersem bu sefer de biraz ya yabancı dil açığımı kapatabilirsem kurumsal fabrikalara geçme şansım doğar iki ya da üç yıl sonra. Elektrik taahhüt sektörünü hiç sevmedim, mühendislik namına tatmin edici hiç bir şey yok ama parasal açıdan ve kendi işimi yapacağım diyorsan bence tutturusan en iyi para kazanacağın alan. Tabi bunun için de arkanda birilerinin olması gerekiyor ama ben bu sektörde çok iyi para kazanan çok mal adamlar gördüm. Diğer sektöre gidersem belki mesleki anlamda tatmin olabilirim ama kendi işimi kurma gibi bir olasılığım yok. Deneyimli arkadaşlardan tavsiye bekliyorum 2-3 içinde bir karar vermek zorundayım. Arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum...
 
O kadar deneyimli değilim lakin senin istediğin iş hem bol paralı, hem çalışma saatleri düzgün, hemde iş kurabilme potansiyeli yüksek bir alan, bulursan banada söyle!!!!
 
ister kendi işini yap ister bi işyerinde maaşlı çalış,türkiye piyasasında ayakta kalmak istiyorsan sen de diğerleri gibi her türlü çakallığı ve üçkağıtçılığı öğrenmek zorundasın..yapmasan bile bunları bilmek zorundasın,yoksa o "yıldız üçgeni unutmuş ama her türlü çakallığı öğrenmiş " dediğin kişilerin oyuncağı olursun..
 
O kadar deneyimli değilim lakin senin istediğin iş hem bol paralı, hem çalışma saatleri düzgün, hemde iş kurabilme potansiyeli yüksek bir alan, bulursan banada söyle!!!!
Bu daha çok bu mesleği ne amaçla okuduğuna bağlı. Eğer yüksek pauanlı bir üniversitede okumuşsan ve seçerken önünde çok kolay para kazanacağın (atıyorum eczacılık gibi) seçenekler varken idailist davranarak seçmişsen bu mesleği tüm bunları isteme hakkın vardır ve hakkındır da...

kimsenin devlet işine yatış falan dediği yok zaten bu mesleği hakkıyla okuyan hiç kimse de yatmayı tercih etmez. Ama sistem seni ona itebilir. Ben devletin de elimde garanti bir seçenek olarak olmasını isterim. Devlete gittiğin her kurumda yatmıyorsun öyle kurumlar var ki özelde kazanamadığın deneyimleri kazanıyorsun ve hem çalışıp hem de kendi işini yapabiliyorsun ki bunun yapanlar da var. Bu sana bağlı...

Dediğini katılıyorum. Ama çakallık yapayım derken de çoğu zaman komik durumuna düşersin yumurtlamaz tavuk gibi gıdaklar durursun. ulaşabileceğin yer de bellidir. Her zaman amatör olarak kalırsın.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
hocam devlette çalışıp ek iş yapabilirmiyiz(kendi işimizi kurabilirmiyiz).hangi kurumlarda çalışammız bizim için avantajlı olur...devlette çalışan mühendisler hakkında bilginiz varsa bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.internette pek birşey yok bu konularda.
 
Tedaşın mühendisleri yapıyor diye biliyorum.
 
hocam devlette çalışıp ek iş yapabilirmiyiz(kendi işimizi kurabilirmiyiz).hangi kurumlarda çalışammız bizim için avantajlı olur...devlette çalışan mühendisler hakkında bilginiz varsa bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.internette pek birşey yok bu konularda.

Bakalım yaşayarak görücez :), mesleğinle ilgili kurumlarda çalışmak avantajlıdır.

Konuya dönersek
Şantiye ve taahhüt gibi işler, özellikle istanbul yada ankarada mühendislik okuyan bir bireyi kesiceğini hiç sanmıyorum. Çünkü üniversite ortamında edindiğin belli bir kültür birikimini bu sektörlerde uygulama şansın yok. Temel insani unsurları bu sektörde istemek bile suç . Bu sebeple yeni mezun bireyler kısa sürede bu tür işleri görüp kaçıyor. Daha medeni ortamlarda çalışmak ve yarınına güvenle bakmak istiyor. Ben kamuya yöneldim ve ilerdeki aile yaşantımıda buna göre şekillendirmek istiyorum. Yani maaşımı güne gününe almak, sigorta primimin eksiksiz yattığını bilmek, haftasonları ve resmi günlerde ailemle vakit geçirmek istiyorum. Yaptığım iş belki tatmin etmez ama dışarda da yapacağım işin tatmin etme ihtimalide pek olduğunu sanmıyorum. Benim görüşümde budur.
 
ooo atama yakın galiba hocam:) hayırlısı olur senn için inş...
 
Tamam ii güzel anlatmışsınız da hangi bıranşta ve nerde çalışmak isterdiniz.Onu da bir paylaşırsanız.
 
Benim eski çalıştığım taahhüt şirketinde Yıldız Teknik Üniversitesi'nden mezun bir Elektrik Mühendisi abimiz vardı. Makara adamdı ama ne zaman görsem adam alkol alıyordu. Hiç ayık görmedim. Şirket bulundurması gerektiği için bir şey demiyor, yattığı yerden para kazanıyordu. İki yıl sonra başka bir taahhüt şirketine girerek işten ayrıldı. Nice okuyup ta mesleğinin hakkını vermeyen insan var.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst