Bir Asenkron Motorun hem hızını, hemde gücünü aynı anda arttırabilirmiyiz?

Katılım
20 Şub 2008
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
bi arkadaşla uzun uzun tartıştık o arttırabileceğimizi söylüyo, daha önce böyle bir sistemi gördüğünü idda ediyor ama ben böyle bir şeyin şuan için mümkün olmadığını düşünüyorum, bir ASM nin ayrı ayrı hem hızını arttırabilirsin hemde gücünü arttıra bilirsin ama ikisini bir arada arttıramazsın, bu konuda fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar. siz ne düşünüyorsunuz?
 
P = M x w formülünden yola çıkarak;

w = ( 2 x pi x n ) / 60

Dolayısıyla, devir sayısını arttırdığınızda motorun gücü de artacaktır.
 
Roboelektronik kardeşim ben senin bahsettiğin elektriksel güçten bahsetmiyorum, motorun milindeki güçten bahsediyorum. mekanik güç yani. yinede cevabın için saol.
 
isikotomasyon kardeşim dahlender motorlarda benim problemimi çözmüyor, dahlender motorda kutup sayısını değiştirerek hız kontrolü yapıyor, yani üzerinde çift sargı olduğu için iki ayrı motorun özelliğini taşıyor. benim istediğim atıyorum motor 1250 d/dak. 50 kg. yük taşıyabiliyorken, 2500 d/dak. 75 kg. yük taşıyabilmesidir. anlıcan dahlender motor işimi görmüyor. yinede teşekkürler.
 
gerilimi arttırsak,böylece daha fazla akım çekse.hızı ve milinden alınan güç aynı anda artmaz mı?
 
uysalb ' Alıntı:
gerilimi arttırsak,böylece daha fazla akım çekse.hızı ve milinden alınan güç aynı anda artmaz mı?

Motora uygulanan gerilimi artırdığımızda,
P=1,73.U.I.cosfi formülüne göre, motorun gücü, cosfi'si sabit olduğu için U artınca I azalır. İkisini aynı anda artıramayız. Voltajı da bir yere kadar artırabiliriz, ondan sonrasında (gerekli koruma elemanları (faz koruma) yok ise) sargıları yanar.
 
Öncelikle asenkron motorlarda hız; motorun besleme frekansı ve kutup sayısıyla ilgilidir. Voltajın yükseltilmesi sadece geçen akımı dolayısıyla gücü artırır. Ancak genç arkadaşın dediği gibi motor sargılarının taşıyabileceği akımın sınırı vardır ve motora uygulanan yüke göre sargılar yanabilir.

Ayrıca motorun frekansını değiştirip hızını artırdığımızda aynı yük altında bile olsa kayma oranı artacağı için, çekilen akımın artması ve dolayısıyla motor sargılarının yanması olasıdır.
 
arkadaşlar frekansı yükseltince güç zaten kendiliğinden yükselir zaten motor ve trafo gibi manyetik makinalarda güç zaten manyetik çekirdeğin fiziksel boyutları sacın manyetik özelliği ve uygulanan gerilimin frekansına bağlı olarak değişir.2pfl (pi sayısını ) bağıntısındaki frekans artınca endüktans değişir. dolayısı ile güç te artar
 
frekansı yükseltmekle devir artar. ancak devir ile beraber momentin de artması veya en azından sabit kalması da gerekir. P(hp)=M(Nm)xn(d/d)/7126 formülü devir güç ve moment ilişkisini verir. ayrıca gücün artmasıyla beraber çekilen akım da artacaktır. buda motoru tehlikeye atmak olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,042
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst