Binlerce volt elektrik ama çarpılma yok??

Akbulut00

Üye
Katılım
28 Kas 2014
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
31
Merhaba Arkadaşlar,
Belirli yüzdede ki nem oranına sahip bir ortamda, halı üzerinde yürürken yada plastik bir şey taşırken (klasör vb..) üzerimizde binlerce volt statik elektrik yüklendiğini duydum. Bu elektriğin neden üzerimizde bir etkisi yok, yada varsa nedir bu etki? Nedir bu statik elektrik..
"Aslında burada ki her arkadaş bu sorulara yorum yapabilecek bilgi birikime sahiptir, ancak tam anlamıyla meseleye hakim ve anlatımı kuvvetli arkadaşlardan yorumlarını bekliyorum."
Ek soru- " Akım ve gerilim arasında ki ilişki tam anlamıyla nedir? (örneğin 50A e dokundum da çarpılmadım tarzında konuşan arkadaşlar, akımın değil gerilimin insanı etkilediğini söylemektedir.) Bu konuda yorumlarınız nelerdir?
Teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
statik elektrik gücü olmayan insanlarda genelde kazak vs gibi yünlü giysiler giydiğinde ortaya cıkan bi elektrik türü carpılmazsınız ancak metal yüzeylere dokunduğunuzda kimi zaman cat diye birdn boşalma olur ve hafif sinek ısırığndan biraz fazla irkilme yaşatır .çarpılmama konusuna gelince üzerinizde yüklğ olan statik elektrrikte herhangi bir gücç olmadığındandır yanı wat dediğimiz amper dediğimiz olayların hiç biri yoktur

Bir devredeki elektrik akımının değerini ölçmek için kullanılan alete ampermetre denir. Ampermetrenin elektrik akımını ölçebilmesi için akımın ampermetrenin üzerinden geçmesi gerekir. Bunun için ampermetre bir elektrik devresine şekildeki gibi bağlanır.

Elektrik akımının birimi Amper’dir. ve “A” ile gösterilir.

Voltmetre:
Bir elektrik devresinde istenilen noktalar arasındaki gerilimi ölçmeye yarayan alete voltmetre denir. Voltmetrenin üzerinden akım geçmez.

Voltmetre bir devrede şekildeki gibi bağlanır. Gerilimin birimi Volt’tur ve “V” ile gösterilir.

Gerilim ve Akım Arasındaki İlişki:
Lamba ve pilden oluşan bir elektrik devresindeki pillerin sayısını önce 2’ye sonra 3’e çıkararak ampermetreden okunan değeri kaydedersek devredeki gerilim ve akım arasındaki ilişkiyi görebiliriz.

Grafikte de görüldüğü gibi gerilim ve akım arasında sabit bir oran vardır. Bu oran bize devredeki direncin değerini verir. Şekildeki devre için direnç, lambanın direncidir. Direnç birimi Volt/Amper dir. Bu orana aynı zamanda “ohm” da denir.
Devredeki pil sayısıarttıkça lambanın üzerindeki gerilim artar. Buna bağlı olarak da lambanın parlaklığı artar.

sonuç olarak gerilim artıkça akımda artar gerilimi akıma bölersek buda bize ortaya cıkan direnci verir umarım yardımcı olabilmişimdir
 
Değerli bilgileriniz için çok teşekkürler.
Vermiş olduğunuz bilgiler herkes tarafından bilinen elektriğin en temel konuları, gerilim ve akım arasında ki ilişki hakkındaki sorumu tam ifade edemedim aslında ancak cevabını buldum.
Ancak statik ile ilgili soruma gelecek olursak bu yüklenmenin çarpılmaya neden olabilecek hiçbir etmeni yok mudur? Ne olursa bu yüklenme enerji olarak açığa çıkar?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst