Bina Havalandırma Otomasyonu

yuchel

Üye
Katılım
3 Mar 2010
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
44
Bina Havalandırma Otomasyonu kurulmuş bir sistemde havalandırma santrallerinde (AHU) 3 yollu vanalar mevcut. Üfleme kanal çıkışlarındaki sıcaklık sensörleri verdiğimiz set değerlerine göre 3 yollu vana motorlarına 0-10 Volt aralığında bilgi göndererek vanaların yüzdesel olarak açılıp kapanmasını sağlıyoruz. Bizim sorunumuz öncelikle mahala gönderdiğimiz havanın sıcaklığından çok o mahaldeki dış etkenlerden dolayı oluşan ortam sıcaklığı olduğu için üfleme kanalındaki sıcaklık değerini set etmek bizim işimize yaramıyor. Bunun 2 türlü çözümünü düşündüm. Birincisi dönüş (emiş) kanalına sensör koyarak vana kontrolünü dönüş sıcaklığına göre yani dolaylı olarakda mahaldeki sıcaklığa göre ayarlamak. İkincisi ise mahale elektronik termostat koyarak ortamın sıcaklığını net olarak algılayıp vana kontrolü yapmak. Burdaki detay ise normal fancoil termostatları gibi sadece fan kontrolü yapamıyorum çünkü hava çevrimini kesmemem lazım. ikinci alternatifi avantajlı kılan diğer bir durum ise mahaldeki personel tarafından istenilen set değerine göre kumanda edilebilmesi. Bunlar dışında alternatif fikri olan var mı? aslında daha çok öneri almak istediğim, bu sistem için kullanabileceğim elektronik termostat markası ve modeli neler olabilir...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
merhaba sıcaklık kontrolünün en uyğunu dönüş havasından set etmendir. Ama genede üfleme hava sıcaklıgını limitlemen gerekir yani sadece dönüş hava sıcaklığını dikkate alıp üfleme hava sıcaklığını ihmal etmek olmaz. Ayrıca dikkat etmen başka bir hususta Klima santralinin hitap ettiği yer hijyenik bir alan mı ? Ameliyathane veya Yoğun Bakım gibi eğer böyle bir mahale hitap ediyorsa üfleme havasının sıcaklığında dahada dikkatli olmak gerekir aşırı sıcakta partikül sayısı artabilir.
Sensör markası istemişsin sistem Bina otomasyonundan kontrol ediliyorsa Hangi marka PLC kullanılıyor, yada otomatik kontrol ise hangi marka kontrolör kullanılıyor. Marka hakkında bilg verirsen daha detaylı bir cevap yazabilirim.
 
burada nşa'da yapılması gereken; dönüş kanalına bir adet plc markasına uygun sıcaklık sensörü(üflemedeki ile aynı) koyup dünüşe göre üfleme limitlemeli kaskad kontroldür, program kısmını kuran firma veya şu an servis aldığınız bir firma varsa onlar yapacak. illa attan inip eşşeğe binerim diyorsanız yani FCU termostatı falan koyup kara düzen işletecekseniz oradaki plcleri falan sökün atın yer kaplamasın.
 
sambay usta ya katılıyorum olması gerekeni yazmış zaten.mecbur kalınmadıkça üfleme havası sıcaklık sensörü ile mahal şartlarında (sıcaklık-nem-hava kalitesi) konfor sağlayamazsınız.kaldıki üfleme havası için kullanılan sensörler genelde limitleme maksatlı kullanılır.yani sıcaklık için düşünürsek yaklaşık değer veriyorum 15-35 derece gibi set edilir ki mahalde konfor sağlayalım derken insanlara eziyet etmeyelim.örneğin havalandırma kanalı direk insanların hissedeceği alcak mekanlarda ise insanların üzerine doğru 40 -50 derecelik sıcak havayı yada 10-15 derecelik soğuk havayı verdiğinizde ne kadar rahatsız edeceğini düşünebilirsiniz.kablo mesafesinden,kablo güzergahından vs.vs.dönüş kanalından bilgi alamıyomusun o zaman oda tipi (sistemine uygun) bir sıcaklık sensörü takarsın,kanal tipi üfleme sensörün gene limitleme için kullanılır istenen ekonomiyi ve konforu sağlarsın.diye düşünüyorum.
 
Mahal boyutuna bağlı mahal termostadı kullanmak dezavantaj olabilir.

Dönüş havası sıcaklıgını kontrol amaçlı üfleme havası sıcaklıgını da limitleme için kullanmak en mantıklısı.
 
arkadaşlara katılıyorum istersen üflemeye ve dönüşe ikisine birden sensör koyarsan daha iyi olur hem üflediğin havayı görürsün buna karşın emiş kanalındaki havaya göre ahu vanasını sende ayrıyetten kumanda edersin
 
Arkadaşlar, dönüş kanalına konulacak aktif veya pasif tip sıcaklık sensörü yeterli olacaktır, ancak burda plc ve program markasından bahsetmişsiniz, söyler misiniz bana 0-10v/4-20mA aktif veya ni1000 yahut pt100/1000 gibi analog input okuyamayan marka kaldı mı veya varmıydı?
 
büyük hacimli yada yüksek tavanlı mekanlarda sensörü dönüş kanalına koymak ortamla kanal arasındaki sıcaklık farkından dolayı 3-4 derecelik farklara neden olabilir (ısınan hava yükselir prensibi) bunun yerine ısıtılan ortama sensör koymak her zaman daha kesin bir çözüm olur benim görüşüm. Bununla birlikte dönüş kanalına takılan sensörün yeride önemli. Sensör kanalın AHU tarafında mı yoksa mahal tarafındamı takılı olacağı ( kablolama şartlarından dolayı uygulamalar değişebiliyor) istenen set değerine ulaşmada sıkıntılar yaratır. Üfleme kanalına sensör takmak ise kontrol işine resmen ihanettir. Herhangi bir kontrol mekanizması kurarken geribeslemeden ölçüm yapmak ve buna göre set değerini ayarlamak ideale en yakın hatta ideal değerleri elde etmenizi sağlar. Bunun için üfleme kanalına sensör koymak hem gereksiz bir masraf olur hemde izleme dışında hiçbir faydası olmaz.

Şimdi gelelim sizin sorunuza...

IP/OP sayınıza göre plc veya klasik bir duvar kontrol paneliyle bu işi çözebilirsiniz. tek bir AHU ise plc masrafına girmenizi tavsiye etmem. direkt kontrol paneliyle bu işi çözebilirsiniz.. Dediğim gibi hepsi maliyet hesabıyla alakalı birşey.
 
Son düzenleme:
Üfleme kanalına takılan sensörün kontrole neden ihanet oldugunu açıklarmısınız?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,977
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst