Bina ana sigortası atıyor

kabexnuf

Üye
Katılım
22 Mar 2014
Mesajlar
3
Puanları
1
Herkese iyi akşamlar. Benim mini market tarzı bir dükkanım var bir tane mandıra dolabı, 2 adette kola dolabı var yani çok aşırı güç harcaması yok (aylık elekt. faturası kışın 100-150 yazın 250 tl ) Problemim ise şöyle :

Kimi zaman wc lambasını açtığımda, kimi zaman dışarı tabelanın yada dış aydınlatmanın ışığını açtığımda kimi zamansa pirizlere fiş taktığımda üç sigortadan biri mutlaka atıyor (dükkan içindeki sigorta, bina içindeki panodan dükkanın sigortası, bina ana sigortası).
Ama bu çok sık olmuyor ayda bir iki ayda bir yada bazen günde 3-4 kez bu sıkıntı ile karşılaşa biliyorum. Dükkan içindeki panodan kaçak akım rolesi üzerindeki test düğmesine basıyorum herhangi bir değişiklik olmuyor (sigorta atması vs.) Bir kaç elektirikçi geldi ama onlardan kimisi kaçak var dedi kimisi tesisat sıkıntılı vs. vs. herkes farklı birşey söylüyor. Dolayısı ile hangisine güvenip tadilat yaptıracağımada karar veremiyorum çünki işten anlamayan birinin sözüne inanıp boş yere masraf etmek istemiyorum o yüzden yardımlarınız benim için çok önemli. Bu sıkıntı neden kaynaklanabilir ve ne yapmamı önerirsiniz? ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kaçak akım cihazının test düğmesine basınca , cihazın açması ve elektriği kesmesi gerekir..bunu yapmıyorsa arızalı olabilir..
3 sigortadan birinin atması ise sigortaların aralarında seçicilik olmadığını gösterir , yani rastgele özellikte sigortalar konulmuş..
işini bilen bir tesisatçıya kontrol ettirin
siz fiş takarken kısa devre oluyor sanırım..tesisat kaç senelik.?
 
bina maksimum 5 yıllık bir bina, sigortaların amperlerine baktım bina içindeki saatimde bulunan 3 adet sigortanın hepsi 25A dükkanın içinde bulunan panodakiler ise 10-20 aralığında. Fiş takarken oluyor yada lambaları açtığımdada oluyor fakat işin ilginç tarafı bunu uzunca bir süre hiç yapmadığıda oluyor aynı gün içerisinde 4-5 kez yaptığıda oluyor özellikle son zamanlarda binanın ana sigortası atmaya başladı. işi bilen tesisatçı meselesine gelince siz sanırım zaten bu sektörün içerisindesiniz ne yazıkki türkiyede gerçek ustayı bulmak çok zor her gelen bir arıza uyduruyor :) kimi tesisatta kaçak var diyor kimi kablolar eski diyor kimi başka birşey söylüyor o yüzden kime inanacağımı tamamen sizin fikir ve önerilerinize göre yapacağım.
 
Farklı farklı sigortaların atması genelde kısa devrelerde görülüyor. Binanın ana sigortası dediğiniz TMŞ tipi şalterdir sanırım, o bile atıyorsa muhtemelen kısa devre var. Bu tip şalterlerde hassassiyet kompakt sigortalara göre farklı olabildiğinden onlardan önce açması muhtemeldir. Kısa devrenin gerçekleştiği anda hangisi daha hızlı tepki veriyorsa o açıyordur. Genelde en yakın hangisiyse o açar diye biliriz ama pratikte öyle olmayabiliyor. Sizin sorununuz çok büyük ihtimalle bir yerlerde ince bir kısa devreden kaynaklanıyor, tesisatın komple incelenmesi gerekebilir.

Geçen sene kaldığım tek katlı müstakil bir ilçe öğretmenevinde yaşadık, panodaki sigortaların birinin bağlı olduğu hatta kısa devre vardı, ve biz bu sigortayı açtığımızda bina içindeki panoda hemen yandaki TMŞ şalter değil, birkaç denemede hepsinde bina dışında hattın ilk girdiği kutudaki üç fazlı kompakt sigorta attı.

Siz dükkanı ilk kullanan değilseniz, muhtemelen bu sorun yüzünden kaçak akım rölesini iptal edip bağlantıyı direk yapmışlardır, test butonuna basınca o yüzden atmıyordur. Mandalını indirip bakın elektrik gitmiyorsa öyledir, gidiyorsa bağlıdır ama röle arızalı olabilir. Kaçak akım röleleri tutmadığı zaman arızayı bulup çözme yerine röleyi iptal etme yoluna gidilir genelde.
 
büyük ihtimalle sizin bahsettiğiniz gibi kaçak akım rölesini iptal ettiler heralde. Çünki bir ara sigortaları bozukmu diye kontrol ederken kaçak akım rolesinde 1 yada 2 çıkışta elektrik yoktu yanlış hatırlamıyorsam. Peki bu kaçak akım rölesini aktif hale getirsek bizim soruna çözüm olurmu yoksa daha fazlamı sıkıntı çıkmaya başlar (yazdıklarınızdan sıkıntı çıkaracağını anlamış gibiyim ama aklımda soru işareti kalmasın diye tekrar soruyorum ) birde dışarı dondurma dolabı açılacak bu dolaba direk olarak dükkanın içindeki panodan bir hat çeksek nasıl olur yani prizlere hiç yük bindirmeden ?
 
Valla ana şalter attıracak kadar ciddi kısa devre varsa, diğer sigortalar atmadığı zaman da eğer bir kaçak mevcutsa o kaçaklarda röle atacaktır. Normalde hep bağlı olmalı zaten biliyorsunuz.

Dolaba hat çekebilirsiniz ama gerek yok, dolabın güç ihtiyacı yüksek değil zaten, sürekli çalıştıkları için toplamda sarfiyatları fazla oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst